Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróva vágva
  • 50 dkg főtt bab (konzerv bab is jó)
  • 6 dl paradicsomlé
  • 1 pici doboz sűrített paradicsom
  • 2 dl víz
  • 1 db paprika
  • kb 40 dkg csemegekukorica
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor (vagy jó néhány kocka 60-70%-os étcsoki – tényleg ne hagyd ki)
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  • 1 db chili (vagy cayenne bors)
  • só, bors ízlés szerint
  • kevés liszt (kb. 1 evőkanál)
  • cukor

Elkészítés:

  1. A hagymát 8-10 perc alatt kevés olajon, alacsony lángos megdinszteljük, az utolsó 2-3 percben a fokhagymát is hozzáadva. A végefelé sózzuk.
  2. Hozzáadjuk a lisztet és ezzel is pirítjuk kicsit. (Ne tovább, mint fél perc, és alacsony lángon; a liszt könnyen megég.)
  3. Felvesszük a lángot közepesre, beletesszük a vizet, a sűrített paradicsomot, a paradicsomlevet, majd jöhet rá a bab is.
  4. Hozzáadjuk a felaprított paprikát, babérlevelet, borsot, a kakaóport (vagy a csokit) és fedő alatt, alacsony lángon főzzük kb. fél órát.
  5. Közben kóstolgatjuk, és ha kell, fűszerezzük, cukrozzuk.
  6. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a leöblített kukoricát.
  7. Friss tortillával, kenyérrel vagy rizzsel tálaljuk.

A kolbász hozzávalói:

  • 1 bögre búzasikér (szejtánpor)
  • ½ bögre főtt csicseriborsó (lehet konzerv is)
  • ½ bögre víz
  • 2-3 evőkanálnyi citromlé
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál miso paszta
  • 1 kávéskanál őrölt piros paprika
  • 1 mokkáskanál csilipaprika (ha szeretjük a csípőset)
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/2-1 kávéskanál só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A búzasikér kivételével mindent tegyünk egy turmixgépbe és keverjük alaposan össze.
  2. A mixet öntsük át egy tálba és adjuk hozzá a búzasikért. Nagyon, nagyon alaposan keverjük össze a folyadékkal. Jól gyúrható, lágy, nem ragadós masszát kapunk. Kb 5-10 percig alaposan gyúrjuk át.
  3. A masszát osszuk 6 egyenlő részre, és sodorjunk belőlük kolbászkákat. Több darabra is oszthatjuk, ha kisebb kolbászokat szeretnénk.
  4. Szorosan tekerjük be őket celofánba úgy, hogy több réteg is borítsa őket körben, majd a celofánok két végét cérnával kössük be, vagy alaposan, nagyon szorosan csavarjuk össze.
  5. Egy nagy lábasban forraljunk fel legalább 3 liter vizet, és a becsomagolt kolbászokat alacsony lángon főzzük egy óráig.
  6. A főzés és kicsomagolás után a fűszeresebb íz eléréséért kevés vízben feloldott folyékony füst és BBQ fűszerkeverék oldatában is megforgathatjuk a kolbászokat.
  7. Hagyjuk száradni, majd ismételjük meg akár többször is.

Chilis bab szejtánkolbász

Melinda
Anya vagyok, aki második gyermekével várandós, emellett ápolónő, sportimádó és 4 éve büszke vegán. Célom, hogy csodás ételeket és pozitív energiát adjak a világnak, hogy egy kicsit békésebb legyen a Föld mindenkinek.

Írd le a véleményed!