Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróva vágva
- 50 dkg főtt bab (konzerv bab is jó)
- 6 dl paradicsomlé
- 1 pici doboz sűrített paradicsom
- 2 dl víz
- 1 db paprika
- kb 40 dkg csemegekukorica
- 1 db babérlevél
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor (vagy jó néhány kocka 60-70%-os étcsoki – tényleg ne hagyd ki)
- 1/2 kávéskanál fahéj
- 1 db chili (vagy cayenne bors)
- só, bors ízlés szerint
- kevés liszt (kb. 1 evőkanál)
- cukor
Elkészítés:
- A hagymát 8-10 perc alatt kevés olajon, alacsony lángos megdinszteljük, az utolsó 2-3 percben a fokhagymát is hozzáadva. A végefelé sózzuk.
- Hozzáadjuk a lisztet és ezzel is pirítjuk kicsit. (Ne tovább, mint fél perc, és alacsony lángon; a liszt könnyen megég.)
- Felvesszük a lángot közepesre, beletesszük a vizet, a sűrített paradicsomot, a paradicsomlevet, majd jöhet rá a bab is.
- Hozzáadjuk a felaprított paprikát, babérlevelet, borsot, a kakaóport (vagy a csokit) és fedő alatt, alacsony lángon főzzük kb. fél órát.
- Közben kóstolgatjuk, és ha kell, fűszerezzük, cukrozzuk.
- Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a leöblített kukoricát.
- Friss tortillával, kenyérrel vagy rizzsel tálaljuk.
A kolbász hozzávalói:
- 1 bögre búzasikér (szejtánpor)
- ½ bögre főtt csicseriborsó (lehet konzerv is)
- ½ bögre víz
- 2-3 evőkanálnyi citromlé
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál miso paszta
- 1 kávéskanál őrölt piros paprika
- 1 mokkáskanál csilipaprika (ha szeretjük a csípőset)
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1/2-1 kávéskanál só ízlés szerint
Elkészítés:
- A búzasikér kivételével mindent tegyünk egy turmixgépbe és keverjük alaposan össze.
- A mixet öntsük át egy tálba és adjuk hozzá a búzasikért. Nagyon, nagyon alaposan keverjük össze a folyadékkal. Jól gyúrható, lágy, nem ragadós masszát kapunk. Kb 5-10 percig alaposan gyúrjuk át.
- A masszát osszuk 6 egyenlő részre, és sodorjunk belőlük kolbászkákat. Több darabra is oszthatjuk, ha kisebb kolbászokat szeretnénk.
- Szorosan tekerjük be őket celofánba úgy, hogy több réteg is borítsa őket körben, majd a celofánok két végét cérnával kössük be, vagy alaposan, nagyon szorosan csavarjuk össze.
- Egy nagy lábasban forraljunk fel legalább 3 liter vizet, és a becsomagolt kolbászokat alacsony lángon főzzük egy óráig.
- A főzés és kicsomagolás után a fűszeresebb íz eléréséért kevés vízben feloldott folyékony füst és BBQ fűszerkeverék oldatában is megforgathatjuk a kolbászokat.
- Hagyjuk száradni, majd ismételjük meg akár többször is.
Melinda
Anya vagyok, aki második gyermekével várandós, emellett ápolónő, sportimádó és 4 éve büszke vegán. Célom, hogy csodás ételeket és pozitív energiát adjak a világnak, hogy egy kicsit békésebb legyen a Föld mindenkinek.