Mi sem jobb a vasárnapi, ráérős délelőttökön, mint egy fenséges kései reggeli. Ezt az angolok is jól tudják: nem véletlenül világhíres a reggelijük, amit ők nemes egyszerűséggel csak full breakfast névvel illetnek, ami annyit jelent: teljes reggeli.
A vegán angol reggeli elkészítése pedig pontosan ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a hagyományos változaté. Ehhez hoztunk most receptet.
Hozzávalók (2 adaghoz):
A tofurántottához:
- 180 g natúr vagy füstölt tofu
- 1 kisebb fej hagyma
- ½ tk kurkuma
- ½ tk fekete só
- ½ tk fokhagymapor
- só, bors
- petrezselyem (díszítésnek)
A „baconhoz”:
- 4 db rizspapír
- 1,5 ek olaj
- 3 ek szójaszósz
- 1,5 ek sörélesztőpehely
- 1 tk folyékony füst (5 ml)
- 1 tk agávészirup/datolyaszirup (5 ml)
- ½ tk (füstölt) pirospaprika
- ½ tk fokhagymapor
- só, bors
A bagetthez:
- 8 szelet bagett
- 6 db koktélparadicsom
- 1 ek mustár
- 1 ek agávészirup
- 1 ek olívaolaj
További összetevők:
- 1 konzerv (430 g) paradicsomos bab
- 4 szál szójavirsli/gabonakolbász
Elkészítés:
A “bacon”:
- A ropogós elemhez először a készítsd el a pácot. Ehhez egy kis tálban keverj össze három evőkanál szójaszószt, másfél evőkanál olajat, másfél evőkanál sörélesztőpelyhet, egy teáskanál folyékony füstöt, fél teáskanál pirospaprikát, fél teáskanál fokhagymaport, sót és borsot.
- A rizspapírokat vágd fel kb. 3 cm-es csíkokra, majd áztasd vízben, amíg el nem színtelenedik és ruganyos nem lesz az állaga (kb. fél perc). Ezután illessz össze két darabot és tedd félre egy kicsit száradni.
- A pácot kend rá egy ecset segítségével a rizspapírcsíkok mind a két oldalára, majd előmelegített sütőben 175 °C-on süsd 15-20 percig, amíg ropogós nem lesz a külseje.
A tofurántotta:
- Törd össze a tofut egy villával és kockázd fel a hagymát.
- Hevíts egy serpenyőben egy evőkanál olajat és pirítsd a hagymát öt percig, majd add hozzá az összetört tofut és szinte folyamatos kavargatás mellett pirítsd még kb. 8 percen keresztül.
- Adj hozzá 50 ml vizet, sózd, borsozd és szórd meg fél teáskanál sóval és fokhagymaporral. Süsd még két percig, majd zárd el.
A bagett:
- A koktélparadicsomokat vágd félbe, a bagettet pedig szeleteld fel rézsútosan, és halmozd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Egy kisebb tálban keverj össze egy evőkanál mustárt, egy evőkanál agávészirupot és egy evőkanál olajat, majd kend le vele bagetteket és a koktélparadicsomokat.
- Süsd 180°C-on 15 percig, amíg a bagett meg nem pirul.
Tálalás:
- A gabonakolbászt vagy szójavirslit egy serpenyőben egy kevés olajon pirítsd körbe.
- Egy lábasban a tűzhelyen vagy a mikróban melegítsd fel a paradicsomos babot.
- Helyezd a képen látható módon vagy tetszés szerint az elkészült elemeket egy lapos tányérra és a tofurántottát szórd meg friss petrezselyemmel.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.