Most olvasott cikk
A növényi alapú élelmiszerek mellett kampányol a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A növényi alapú élelmiszerek mellett kampányol a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Immár a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is több növényi termék bevitelét, az állati élelmiszerek arányának csökkentését ajánlja. A magyar konyhákban még mindig túl nagy szerepet játszanak az állati eredetű ételek.

A növényi eredetű élelmiszerek fontosságára hívta fel a figyelmet a napokban közzétett Facebook-posztjában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Ajánlásuk szerint a napi étrend legalább háromnegyed részét növényi eredetű ételeknek kellene kitennie ideális esetben.

„A jövőbe mutató táplálkozási ajánlások az egészségmegőrzés és a fenntartható táplálkozás jegyében a növényi alapú étrendek felé fordultak az elmúlt évtizedben” – írja a szervezet a bejegyzésében.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége először 2016-ban tette közzé a táplálkozási iránymutatását, az Okostányért. Már az akkori verzióban is érvényesültek fenntarthatósági elvek, később azonban fontosnak érezték, hogy ezek még hangsúlyosabbá váljanak ajánlásukban. Erről Szűcs Zsuzsanna, a szövetség elnöke beszélt a Prove-nak.

A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően emelte a szövetség is a napi ajánlott bevitelt zöldségekből, gyümölcsökből. Az viszont, hogy a napi étrend legnagyobb részét ilyen élelmiszerek tegyék ki, már a 2016-as javaslatcsomagunkban is szerepelt. Újítás azonban, hogy a zöldségek kategóriáján belül kiemeltük a hüvelyeseket, a gyümölcsök kategóriáján belül pedig a dióféléket, olajos magvakat. Ezek ugyanis más tápanyag-összetétellel jellemezhetők, hozzájárulnak a szervezet fehérjeellátásához

– nyilatkozta Szűcs Zsuzsanna a Prove-nak.

A frissítéshez a szövetség az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) ajánlása mellett tanulmányozott számos nemzeti ajánlást is, például a szlovákot vagy a skandinávot.

A magyar konyhában még mindig mellékszereplő a növényi termék

Az, hogy a magyar lakosságnak szüksége van még némi noszogatásra a növényi eredetű élelmiszerek nagyobb arányú fogyasztása terén, vitathatatlan a szakértő szerint.

Magyarországon ötévente készül egy nagy táplálkozási felmérés, az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat. A 2019-es felmérés eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra, és ebben világosan látszik, hogy az állati eredetű termékek még mindig meghatározó elemei a néptáplálkozásnak

– mondta.

Rámutatott, a 2019-es OTÁP-eredmények alapján a nőknél és a férfiaknál is a bevitt fehérjék 63 százalékban állati eredetűek. A hivatalos táplálkozási ajánlásokban ezzel szemben átlagosan 50 százalékos arány szerepel.

Arra egyébként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is kitért jelentésében, hogy a túlzott zsírbevitel egészségkockázatot hordoz magában, pláne ha az javarészt állati eredetű. Az „olajos magvak és hüvelyes zöldségek fogyasztásának növelése, a kedvező élettani hatás mellett, kedvezőbb fehérje- és zsírbeviteli arányokat eredményezhet” – olvasható a szervezet összegzésében.

A vegánság már Magyarországon sem tabu

Korábban a magyar dietetikusok és egészségügyi szervezetek többsége nem mert a vegánság mellett nyíltan állást foglalni. Mára azonban egyre több szakértő nyitott arra, hogy elfogadja ezt az étrendet.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elsősorban a flexitáriánus, mindenevő, de a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztására épülő táplálkozást ajánlja. Nem zárkóznak azonban el a növényi étrendet követők támogatásától sem.

Mindenkinek szíve joga olyan étrendet követni, amely az ő meggyőződésének megfelel. Ha valaki – etikai, egészségügyi vagy éppen környezetvédelmi megfontolásból – úgy dönt, hogy nem kíván állati eredetű termékeket fogyasztani, a dietetikusok fontos feladata, hogy megmutassák, hogyan tudja ezt az étrendet a legkevesebb kockázattal követni

– jelentette ki Szűcs Zsuzsanna.

Hozzátette, a szövetség a helyettesítő növényi termékek fogyasztását elsősorban az étrend színesítésére ajánlja, sokaknak azonban ezek az élelmiszerek segíthetnek áttérni egy kevesebb állati táplálékot tartalmazó étrendre. Így ezekre is kitérnek javaslatcsomagjukban, részletezve, hogy ha már ilyen növényi termék kerül a fogyasztói kosárba, mi mindenre érdemes figyelni ezek kapcsán.

A növényi alapú étrend előnyeit a Prove is számos alkalommal bemutatta már. Olvashattok például nálunk arról, hogy akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatja ez az életmód a várható élettartamot. De a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának oktatója, Szabó Zoltán is nyilatkozott nekünk arról, miért tartja azt a legbiztonságosabbnak, ha egyáltalán nem fogyasztunk állati terméket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.