Most olvasott cikk
Izrael vezető szerepet töltene be az alternatív fehérjeforrások gyártásában

Izrael vezető szerepet töltene be az alternatív fehérjeforrások gyártásában

Izrael Miniszterelnöki Hivatala különösen fontos ágazatnak tartja az alternatív fehérjék gyártását, amiben az ország gazdaságának megerősödését, valamint az élelmiszer-biztonság jövőjét látja.

Izrael Miniszterelnöki Hivatalának bejelentése szerint, a hivatal nemzeti célkitűzésként kezeli az alternatív fehérjeforrások népszerűsítésének kérdését.

„A Miniszterelnöki Hivatal (MH) eltökélt szándéka, hogy megerősítse Izrael vezető szerepét az alternatív fehérjék kutatásának és gyártásának területén klímavédelmi, élelmiszer-biztonsági és állatjóléti indokok miatt” – olvasható nyilatkozatukban.

Az MH felel a kormányzati szabályozások és célok meghatározásáért és jelenleg éppen azon fáradoznak, hogy kidolgozzanak egy kormányzati döntést, amely továbbra is a szektor meghatározó szereplői között tartaná az országot.

Izrael úgy tekint az alternatív fehérjeforrások népszerűsítésének kérdésére, mint nemzeti célkitűzésre. Ez megoldás lehet az élelmiszer-biztonságra, és a gyártásuk megerősítheti az izraeli gazdaságot. Benjamin Netanyahu miniszterelnök kiemelt fontosságú célként jelölte meg mindezt, és már korábban kijelentette, hogy »Izrael meghatározó szereplője lesz az alternatív proteinek szektorának«

– áll a hivatal nyilatkozatában.

A Miniszterelnöki Hivatal a Good Food Institute Israellel (GFI) és az Israel Innovation Autorityval (IIA) közösen irányítja majd az iparágban történő fejlesztéseket.

2022 szeptemberében az izraeli kormány az öt nemzeti jelentőségű cél között említette az élelmiszer-technológiát, különös hangsúlyt helyezve az alternatív fehérjeforrásokra. Az IIA ennek okán idén januárban bejelentette igényét egy fermentációs gyártóüzem létesítésére, valamint az ehhez szükséges engedélyek kérvényezésére.

„Az elmúlt év elképesztő nehézségeket hozott a globális élelmiszer-ellátási hálózat bukásától kezdve a makrogazdasági csökkenésig és geopolitikai feszültségekig. Az éghajlatot fenyegető veszély továbbra is fennáll – nem érhetjük el a zéró kibocsátást és teremhetünk ellenálló élelmezési rendszereket anélkül, hogy eltávolodnánk az állattartó mezőgazdálkodástól. Az alternatív fehérjeforrás az egyetlen felskálázható megoldás, és az izraeli kormány mutatja az utat” – nyilatkozta Nir Goldstein, a GFI Israel vezérigazgatója.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.