Friss felmérés: kevesebben választják a vegán címkével ellátott ételeket

Egy úgy kutatás szerint nem biztos, hogy jó ötlet felcímkézni a növényi opciókat például egy étlapon, mert az eltántoríthatja az embereket a választástól. A vegánok és vegetáriánusok választásait pedig nem befolyásolta negatívan a jelző eltüntetése.

A frissen közzétett tanulmány címe: A vegán és vegetáriánus címkék negatív hatása. A kutatást az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársai végezték két kisebb létszámú, valamint egy több résztvevős online kérdőív formájában. A kutatók célja az volt, hogy kiderítsék, hogyan állnak az amerikai fogyasztók a vegán (és vegetáriánus) címkézéshez, befolyásolja-e a döntésüket, ha az étlapon feltüntetik ezeket a jelzőket.

Első körben egy egyetemi rendezvényre való visszaigazolás kapcsán kérték meg a részt vevő diákokat, hogy válasszanak két felajánlott opció közül, mit szeretnének fogyasztani az eseményen. A kétféle wrap közül az egyik vegán, a másik vegetáriánus volt. Mindkét ételhez mellékelték a hozzávalók listáját.

A diákoknak két, egymástól csak nagyon kis mértékben eltérő étlapot küldtek. Az étlapok kizárólag abban különböztek, hogy az egyiken a növényi fogást vegán címkével látták el, de ezt leszámítva az ételek neve és összetétele is pontosan ugyanaz volt mind a két menüben. A kísérletet két alkalommal végezték el, először 53, majd pedig 103 résztvevővel.

Az első kísérletben 25 diák kapta a vegán címkével ellátott étlapot, és 28 az e nélkülit. A diákok közül mindössze 36 százalék választotta a vegán opciót, míg a címke nélküli étlapról 60,7 százalék döntött a vegán wrap mellett. A második kísérletben is ugyanilyen jelentős volt a különbség. A felcímkézett étlapot 53 diák kapta, és csak 33,9 százalékuk döntött a vegán jelzővel ellátott wrap mellett, míg a vegán jelző nélküli étlapról 63,8 százalék választotta ugyanezt az ételt. Vagyis sokkal nagyobb arányban választották a diákok a vegán ételt abban az esetben, amikor nem került külön feltüntetésre, hogy az vegán.

Nem fontos a vegán címke?

Az online felmérés is hasonló eredményeket hozott, bár ott kicsit más volt a módszer. A résztvevőknek öt alkalommal kellett két étel közül választaniuk, de itt már nemcsak vegán és vegetáriánus, hanem húst tartalmazó ételek is bekerültek a lehetőségek közé. Az egyik kérdőíven feltüntették a vegán és vegetáriánus jelzőket, míg a másik, pontosan ugyanolyan kérdőíven ezt külön nem jelezték. A jelzőkkel ellátott ételeket ebben az esetben is kevesebben választották, mint amikor nem volt mellettük feltüntetve semmilyen címke.

Ezeknek a címkéknek az eltávolítása nagyon egyszerű és olcsó módot kínál az éttermeknek és más intézményeknek, hogy csökkentsék a környezeti károkozásukat anélkül, hogy a teljes étlapot át kellene írni

mondta Aley Berke és Kent Larson, a kutatás két szerzője.

A tanulmányból kiderül az is, hogy a férfiak túlnyomó részben a húsos opciót választották, amennyiben lehetőségük volt rá, valamint hogy a magukat vegánnak és vegetáriánusnak valló résztvevők döntéseit nem befolyásolta, hogy az adott étel mellett feltüntették-e az étrendi besorolást – ez egyébként borítékolható volt, ez az eredmény a kutatást végzőket sem lepte meg.

A tanulmány fontos információkat szolgáltathat azzal kapcsolatban is, hogy milyen módon lehet a tömegeket a növényi étrend irányába terelni, hogy megfelelő mértékben tudjuk csökkenteni a klímaváltozás katasztrofális hatásait.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.