Most olvasott cikk
Több száz majomkoponyát foglaltak le a párizsi reptéren fél év alatt

Több száz majomkoponyát foglaltak le a párizsi reptéren fél év alatt

A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren hét hónap alatt 718 állati koponyát foglaltak le, köztük 392 védett főemlősét.

A francia reptéren majdnem mindennap találnak a csomagok között állati koponyákat, amelyek nagy része Afrikából, főleg Kamerunból érkezik az országba.

Ezeket aztán – ha nem kobozzák el őket – többségében az Egyesült Államokba szállítják tovább. Az amerikai földrészen a koponyák vagy gyűjtők vitrinjeiben kötnek ki, vagy vadászklubokban, ahol ajándékként vagy vadászati versenydíjként végzik.

Virágzik a majomkoponya-kereskedés

„A kábítószer-, fegyver- és embercsempészet után a védett fajokkal való kereskedés a legjövedelmezőbb csempészeti ágazat” – mondta Gilbert Beltran, a repülőtér interregionális igazgatója.

Hozzátette, az ágazat a becslések szerint évente 8 és 20 milliárd euró közötti összeget hoz a csempészeknek.

A lefoglalt koponyák legnagyobb része védett főemlősöktől származik, de több száz egyéb állat maradványaira is rábukkantak a feladott csomagok között, például vidrák, nagymacskák, gyíkok és madarak csontjaira. Az Al Jazeera szerint a koponyákon kívül teljes állatcsontvázakat, valamint alkarokat és kézfejeket is találtak.

Bár az állati csontokkal való kereskedelem nem minden esetben illegális, a repülőtéren lefoglalt, az esetek nagy részében védett állatoktól származó koponyák kivétel nélkül törvénytelenül érkeztek az országba.

A francia vámhatóság először 2022 májusában figyelt fel a csempészetre, amikor hét, Afrikából küldött majomkoponyát találtak a feladott csomagok között. A felfedezést követő célzott keresés során a hatóságok több tucat további majomkoponyát találtak, köztük makákók, páviánok, mandrillek és csimpánzok maradványait. Az ezt követő hét hónapban, 2022 decemberéig több mint 700 állati koponyát és egyéb csontot foglaltak le a hatóságok.

Fabrice Gayet állatcsempészeti vámszakértő szerint a főemlősöket elsősorban a húsuk miatt vadásszák le, majd a koponyák eladásával növelik a profitot. A csempészek a kisebb főemlősökért 30-50 eurót, a nagyobbakért 400-500 eurót, míg a csimpánzkoponyáért akár 1000 eurót is kaszálhatnak.

A veszélyeztetett fajokat sem kímélik

Az elkobzott koponyák közül sok védett, a védelmi státusz különböző szintjein lévő állathoz tartozott.

Például több kameruni vöröskolobusztól származó koponyát is találtak: ez a majomfaj – főleg a vadászat miatt – jelenleg „súlyosan veszélyeztetett” státuszú. Ez azt jelenti, hogy a drasztikusan megfogyatkozott egyedszám miatt a faj közel van a kihaláshoz. Az elkobzott csontok között voltak még a „sebezhető” státusz alá eső mandrillektől származó koponyák is.

A fajok fennmaradásának veszélyeztetése mellett ez a fajta csempészet az állatok által hordozott kórokozók emberre való átterjedésével is járhat. Különösen igaz ez a főemlősökre, az emberekhez hasonló genetikai felépítésük miatt ugyanis az átviteli kockázat is nő.

A koponyákat a dél-franciaországi Természettudományi Múzeumnak adták át kivizsgálás céljából.

Megdöbbent a gondolat, hogy a legközelebbi rokonainkat, a majmokat és az emberszabású majmokat megtizedelik, és közben megfosztják az esőerdőket az egyébként is veszélyeztetett biológiai sokféleségtől egy olyan üzletág miatt, ami legalább akkora ostobaság, mint amennyire felháborító

— nyilatkozta Sabrina Krief, a múzeum majomszakértője.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.