Nyáron az embernek sokszor még este sincs kedve túl sokat a forró tűzhely felett állni – ilyenkor jól jöhet valami könnyed, egészséges vacsora vagy estebéd.
Szerencsére nyáron rengeteg zöldségnek van szezonja, amiből pontosan olyan friss, könnyű ételeket lehet készíteni, mint amiket ilyenkor alapvetően is kíván a szervezet.
Ez a lista egy olyan válogatás a mi kedvenc nyári vacsoráinkból, ami főként a szezonzöldségek mentén segíthet ihletet meríteni, ha épp nincs ötleted, mit készíts a nagy melegben.
Lecsó nokedlivel
Az itthon termett nyári paradicsom és paprika a világ legfinomabbjai közé tartoznak, így nem csoda, hogy a lecsó az egyik legnépszerűbb étel azokban a hónapokban, amikor ezeknek a zöldségeknek idénye van.

Ez a tisztán növényi összetevőkből készített, házi nokedlis lecsó még a megrögzött húsevőket is le fogja nyűgözni.
Vegán muszaka
A muszaka kétségtelenül Görögország egyik legnépszerűbb étele. Ezt a rakott fogást sokszor hasonlítják a lasagnéhoz – a kettő közötti különbség, hogy a muszakában a paradicsomos ragut nem tésztalapokkal, hanem padlizsánnal rétegezik, ami kifejezetten nyári étellé teszi ezt az isteni mediterrán fogást.
A hagyományos muszaka kissé időigényes (de igazán megéri az időt és energiát!), ezért a nehezebb napokra ajánljuk az egyszerű, gyors fűszeres-paradicsomos sült padlizsán receptjét, amiből hasonlóan ízletes nyári vacsorát készíthetsz.
Húshagyó töltött paprika
Nincs nyár töltött paprika nélkül! Legalábbis nálunk nem telik el nyár nélküle, és ezzel a teljes értékű összetevőkből, húspótló készítmények nélkül készült töltelékkel garantáltan lenyűgözöd húsevő ismerőseidet is.

Ez a töltöttpaprika-recept kétféle módon is rendhagyó: egyrészt a paprikába kerülő lencse-gomba-dió hármasa nem nevezhető hagyományos tölteléknek, ámde tökéletes textúrát, ízt és testességet ad ennek a könnyű nyári ételnek. Másrészt a töltött paprikát nem főzzük, hanem sütjük, így végeredményként kívül szépen megkaramellizálódott, belül krémes paprikákat kapunk.
Vegán „juhtúrós” sztrapacska tofuropogóssal
A sztrapacska a legtöbb magyar ember számára a nyár hangulatát idéző étel: amikor egy nagy kirándulás után betérsz egy kis vendéglőbe, nagy valószínűséggel a szerény étlapon felsorolt öt étel között ott találod ezt a fogást is.

Voltak idők, amikor mi sem gondoltuk volna, hogy az olyan hagyományos ételeket, amiknek több fontos hozzávalója is állati eredetű, el lehet készíteni növényi alapanyagokból is, szinte teljesen ugyanazt az ízélményt nyújtva.
Azóta azonban tudjuk: a morzsolt tofu és a vegán tejföl tökéletesen helyettesítik a krémes túrót, az apróra kockázott füstölt tofu pedig megszólalásig hasonlít a pirított szalonnára. A szkeptikusoknak ajánljuk, próbálják ki ezt az ételt, kellemesen fognak csalódni.
Tésztaételek
Számunkra az egyik legideálisabb nyári étel a tészta. Rengeteg variációja van, ezekben pedig egy közös: általában nagyon gyorsan elkészíthetőek. Azért is szeretjük kifejezetten nyáron a tésztás ételeket, mert nagyon jól kombinálhatóak az olyan zöldségekkel, mint a paprika és a paradicsom, illetve a nyáron szezonális, friss zöldfűszerekkel is.
Készíthetsz olyan megunhatatlan, paradicsomos alapú klasszikusokat is, mint az enyhén csípős, olasz penne all’arrabbiata, vagy a krémes penne alla vodka.

Egyszerű, gyors szósznak pedig nagyszerű lehet a rozmaringos vagy a rukkolás pesto, de kipróbálhatod a pestós-csicseriborsós tészta receptjét is.
A krémes, avokádós szósszal kombinált cukkinispagetti kiváló alternatíva lehet, ha kerülöd a glutént, vagy egyszerűen csak épp kevésbé testes fogásra vágysz.
Levesek
Nem csak télen eshet jól vacsorára egy tál leves: nyáron a gyökérzöldségekből készült, melegítő tálakat felválthatják a frissítő, könnyed levesek. Ilyen lehet például a toszkán zöldségleves, azaz a ribollita, vagy a gazdag marokkói paradicsomleves, a harira.

Nem maradhatnak említés nélkül a nyáron oly népszerű krémlevesek sem: a mi kedvenceink közé tartozik a mediterrán paradicsomleves, a bazsalikomos cukkinikrémleves, a megunhatatlan és klasszikus borsókrémleves, illetve ez a különleges, frissítő zöld leves sült paradicsommal.
Hideg vacsorák
Vannak napok, amikor az embernek egyáltalán nincs kedve semmilyen meleg ételt enni. Ezekre az estékre tökéletes választás valamilyen pástétom vagy zöldségkrém, amibe kenyeret, pitát vagy zöldségrudacskákat lehet mártogatni. A mi kedvenceink az erdélyi, padlizsános paprikakrém, azaz a zakuszka, valamint a távol-keleti, füstös padlizsánkrém, azaz a baba ganoush, illetve ennek cukkinivel készült változata.

A legegyszerűbb, kenyérrel elköltött vacsorához pedig próbáld ki vegán tojássaláta-receptünket, vagy az egyszerűen és gyorsan elkészíthető kölessajt receptjét – ennek csak az elfogyasztásával kell türelmesnek lenned, mivel érdemes a formákba töltés után legalább fél-egy napig pihentetni.

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.