Most olvasott cikk
Illegális doppinggal szennyezett hússzállítmányt állítottak meg a mexikói határnál

Illegális doppinggal szennyezett hússzállítmányt állítottak meg a mexikói határnál

A mexikói határon állították meg az Amerikába szánt szállítmányokat, mert azokban az emberekre veszélyes – egyes esetekben akár halálos mellékhatásokat okozó – doppingszert találtak. Az esetre a People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) állatvédő szervezet oknyomozása következtében derülhetett fény közérdekű adatigénylésnek köszönhetően.

A klenbuterol egy anabolikus szteroidként klasszifikált vegyület, amelyet kis mértékben gyógyászati kezelésekben is alkalmaznak (például asztmánál), illetve lovaknál légúti megbetegedések gyógyítására. A vegyület zsírégető és izomépítő hatása miatt testépítők körében is elterjedt, ám használata egyáltalán nem veszélytelen.

A poison.org weboldalon olvasható jellemzés szerint a drog már kis mértékben is mérgezést okozhat, a tünetek pedig szapora pulzusszám, remegés, felfokozott érzelmi állapot, rohamok vagy akár szívinfarktus is lehetnek. Az USA-ban kizárólag állatok számára engedélyezett a használata, embereknek tilos az alkalmazása.

Ezzel a doppingszerrel szennyezett disznóhúst állított meg tavaly áprilisban a mexikói kormány a határon. A szállítmány egyik része a cég észak-karolinai vágóhídjáról, másik része a Swift Pork Companytól származott. Az esetre a PETA nyomozásokat vezető projektmenedzsere, Colin Henstock bukkant rá, miközben az USDA-tól (amerikai mezőgazdasági minisztérium) bekért több száz oldalnyi iratot böngészte disznók bántalmazása után kutatva.

Tőle tudjuk, hogy 2022. április 1-én a mexikói kormány tájékoztatta az USDA-t, hogy két szállítmány sertéslapockát nem engedtek be az országba klenbuterolszennyezés miatt. A pontos húsmennyiség nem ismert.

Nem sikerült kideríteni a szennyezés forrását

A szer élettani hatásait ismerve nem meglepő, hogy sok állattenyésztő használja azokban az országokban, ahol nem tiltott. Így a gazdák pénzt tudnak spórolni a takarmányon, ráadásul az általuk nevelt állatok nagyobb izomtömeget növesztenek.

Habár Európában tiltott az ilyen jellegű szer használata, egy 1995-ös tanulmány azt írja, valószínűleg ez nem mindenkit tántorít el az alkalmazásától, mert nem egy klenbuterolmérgezés történt a kontinensen 1992 és 1995 között.

A PETA sajtónyilatkozatában megjegyzi, hogy tavaly több száz ember betegedett meg Mexikóban – feltehetően szintén klenbuterol miatt. 2011-ben pedig a Smithfieldet birtokló kínai WH Group (akkoriban Shuanghui) disznóhúsa miatt 1.700-an lettek rosszul, egy ember pedig belehalt a mérgezésbe.

Az amerikai Food Safety and Inspection Services (FSIS – az amerikai Nébih) nem tudta azonosítani a Smithfield vágóhídról származó hús szennyeződésének forrását. A Smithfield beszállítói pedig úgy nyilatkoztak, hogy a gyártási folyamat egyik részében sem alkalmazzák a drogot. A cég ennek ellenére nem tudta hivatalos okmányokkal igazolni, hogy a feldolgozott állatok klenbuterolmentesek.

A Swift Pork Company azzal érvelt, hogy kiállításokra és bemutatókra szánt állatok keveredhettek a feldolgozott malacok közé, így kerülhetett szennyezett hús a szállítmányba.

(The Washington Post)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.