Harira, a gazdag marokkói paradicsomleves

A harira egy gazdag paradicsomos leves csicseriborsóval és lencsével, amit gyömbérrel, borssal, fahéjjal és friss fűszernövényekkel ízesítenek. A marokkói konyha egyik kiemelkedő levese, ami különösen népszerű a ramadán idején, ugyanis tipikusan a böjt megtörésekor szolgálják fel.

Összetevők (4 adag):

  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • egy ujjnyi friss gyömbér
  • 200 g kockázott paradicsom
  • 3 közepes sárgarépa
  • 4 szál szárzeller
  • 1 konzerv lencse (240 g)
  • 1 konzerv csicseriborsó (240 g)
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • ½ teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • ½ citrom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Először pucold meg a zöldségeket, a hagymát kockázd fel apróra, a fokhagymát zúzd össze, a gyömbért reszeld le, a répát vágd negyedkarikákra, a szárzellert pedig vágd hosszában ketté, majd azt is szeleteld fel keresztben (a leveleit ne dobd el, aprítsd fel és az is mehet a levesbe, még intenzívebb zelleres ízt fog adni neki).
  2. Hevítsd fel az olajat egy lábasban, majd alacsony-közepes lángon párold üvegesre a hagymát (kb. öt perc). Ezután add hozzá gyömbért és a fokhagymát, amihez két perc kavargatás után jöhet a répa és a zeller. Pirítsd még ezt is 1-2 percig, majd húzd le a lángról, add hozzá a fűszereket és keverd el alaposan. Ha visszatetted a lángra, add hozzá a kockázott paradicsomot és 1-2 perc keverés után öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
  3. Főzd lefedve (amíg felforr, felveheted magasabbra a lángot, de utána állítsd alacsonyra), amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 20 perc), utána tedd bele a lencsét és a csicseriborsót.
  4. Keverd hozzá az apróra vágott, friss petrezselymet és a koriandert, forrald még 1-2 percig és zárd el.
  5. Tálaláskor ízesítsd tovább friss citromlével.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.