A harira egy gazdag paradicsomos leves csicseriborsóval és lencsével, amit gyömbérrel, borssal, fahéjjal és friss fűszernövényekkel ízesítenek. A marokkói konyha egyik kiemelkedő levese, ami különösen népszerű a ramadán idején, ugyanis tipikusan a böjt megtörésekor szolgálják fel.
Összetevők (4 adag):
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- egy ujjnyi friss gyömbér
- 200 g kockázott paradicsom
- 3 közepes sárgarépa
- 4 szál szárzeller
- 1 konzerv lencse (240 g)
- 1 konzerv csicseriborsó (240 g)
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- ½ teáskanál kurkuma
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csokor friss koriander
- 1 csokor friss petrezselyem
- ½ citrom
- 4 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- Először pucold meg a zöldségeket, a hagymát kockázd fel apróra, a fokhagymát zúzd össze, a gyömbért reszeld le, a répát vágd negyedkarikákra, a szárzellert pedig vágd hosszában ketté, majd azt is szeleteld fel keresztben (a leveleit ne dobd el, aprítsd fel és az is mehet a levesbe, még intenzívebb zelleres ízt fog adni neki).
- Hevítsd fel az olajat egy lábasban, majd alacsony-közepes lángon párold üvegesre a hagymát (kb. öt perc). Ezután add hozzá gyömbért és a fokhagymát, amihez két perc kavargatás után jöhet a répa és a zeller. Pirítsd még ezt is 1-2 percig, majd húzd le a lángról, add hozzá a fűszereket és keverd el alaposan. Ha visszatetted a lángra, add hozzá a kockázott paradicsomot és 1-2 perc keverés után öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
- Főzd lefedve (amíg felforr, felveheted magasabbra a lángot, de utána állítsd alacsonyra), amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 20 perc), utána tedd bele a lencsét és a csicseriborsót.
- Keverd hozzá az apróra vágott, friss petrezselymet és a koriandert, forrald még 1-2 percig és zárd el.
- Tálaláskor ízesítsd tovább friss citromlével.

Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.