Most olvasott cikk
Húshagyó töltött paprika (szója- és gluténmentes, vegán) – Csenge és Flóra otthon főz 8. rész

Húshagyó töltött paprika (szója- és gluténmentes, vegán) – Csenge és Flóra otthon főz 8. rész

Csenge és Flóra otthon főz - töltött paprika - 8. rész

Bár igaz, hogy már november van, még épp el lehet kapni a gyengülő napsugarak és lehűlő idő utolsó harcos paprikáit. És mi mással ünnepelnénk meg a szezon végét, mint a klasszikus töltött paprika mennyeien finom, növényi alapú változatával?

Ez a cikk a Csenge és Flóra otthon főz: elveszett ízek nyomában nyolcadik része. A sorozat többi receptjéért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.

Fotó: Domján Csenge és Flóra / Prove.hu

Ez a töltött paprika recept több szempontból is eltér a hagyományostól: egyrészt tisztán növényi alapanyagokat használunk, tehát hús nem kerül bele, másrészt az elkészítési mód is rendhagyó, ugyanis anyukánk receptje nyomán a megtöltött paprikákat nem főzzük, hanem a sütőben megsütjük.

Ezen változtatások ellenére a recept mégis visszaadja azt az egyszerű, mégis isteni ízvilágot, amiről az embernek egyből a nyarak vasárnapi ebédjei jutnak eszébe. Ha pedig a növényi hozzávalók miatt aggódsz, megnyugtatunk: semmiféle flancos növényi műhúst nem használunk a recepthez, csupán lencsére, gombára és egy kevés dióra lesz szükséged helyette.

Azzal pedig, hogy nem főzzük, hanem sütjük, azt küszöböljük ki, ami a leggyakoribb kritika a töltött paprikával szemben: az állaga. A sütéstől ugyanis teljesen más minőséget kap – vizenyős, gumis állag helyett krémes, aranybarnára pirult paprikákat kapunk. Ráadásul így nem kell imát vetni a fazék felett, hogy ne folyjon ki a töltelék, mert a sütőben nem sok helye van rá.

Részletes útmutató a vegán töltött paprika elkészítéshez

A töltött paprikába hús helyett lencse, gomba és dió alapú, darált jellegű tölteléket fogsz készíteni, amit aztán ugyanúgy rizzsel keversz össze, mint a hagyományos változatot.

Ehhez először egy közepes fej hagymát kockázz apróra, majd egy nagy, mélyebb serpenyőben, alacsony lángon kezdd el pirítani két evőkanál olajon. Pár perc után tegyél hozzá egy nagy csipet sót, majd pirítsd tíz percig időnként megkevergetve, alacsony lángon, figyelve, hogy ne égjen le.

Közben készíts elő 400 gramm gombát: akkor a legkönnyebb a dolgod, ha van késes aprítód, amiben néhány adagban apróra darálhatod, de természetesen késsel is felapríthatod. Egészen pici darabokra törekedj, néhány milliméteresekre.

Tipp: a fehér csiperkénél sokkal ízletesebb a barna csiperke, tehát ha van lehetőséged, ezt a fajtát válaszd. De keverheted is a fajtákat: a laska és a shiitake gomba is remek ízt ad neki.

Egy hegyes erős paprikát vágj kisebb kockákra, három kövér gerezd fokhagymát pedig zúzz össze. Ha a hagyma már kb. tíz perce pirul, add hozzá a gombát, majd vedd a lángot magasra. Ha a gomba levet ereszt (fajtától függ, mennyit fog), várd meg, amíg elpárolog, majd adj hozzá fél teáskanál sót, vedd le a lángot alacsonyra, és pirítsd kb. 10 percig.

Miközben a gomba pirul, egy bögre (kb. 200 gramm) rizst alaposan moss át, majd tedd fel főni kb. fél teáskanál sóval, másfél bögre vízben. (Lefedve, a gőzt kicsit oldalt kiengedve fő a legízletesebbre a rizs.) Ha víz elpárolgott, zárd el, és hagyd lefedve felhasználásig. (Azért nem kétszeres mennyiségű vizet teszünk hozzá, mert csak félkészre főzzük, ugyanis töltelékként még puhulni fog.)

A paprikákat készítsd elő a betöltésre: épphogy vágd körbe őket a csumájuknál, ne legyen rajtuk túl nagy lyuk, különben kifolyhat a töltelék. Amit elérsz a nagyobb belső erekből, azt óvatosan szedd ki, majd öblítsd ki vízzel, hogy nagyjából az összes mag kijöjjön.

Ha a gomba már tíz perce pirul, adj hozzá ¾ bögre (kb. 85 gramm) diót és a hegyes erős paprikát, majd pirítsd 3-4 percig. Adj hozzá 70 gramm (kb. négy evőkanál) sűrített paradicsomot. Ennek is fontos pirulnia valamennyit, tehát ha szükségesnek látod, vedd fel kicsit a lángot, és amennyire tudod, kulimászold szét a serpenyőben, hogy minél nagyobb felületen karamellizálódjon meg (ettől sokkal finomabb, umamibb ízhatást fog kapni).

A sűrített paradicsom után 2-3 perccel jöhet három kövér gerezd zúzott fokhagyma és fűszerek: fél evőkanál édes fűszerpaprika, egy evőkanál füstölt paprika, két teáskanál őrölt fűszerkömény, két teáskanál szárított majoranna és pár tekerés frissen őrölt bors. Egy-két percig pirítsd, majd add hozzá az átöblített lencsét.

Vedd a lángot magasra, majd ha felforrt, vedd vissza közepesre, és kb. 8-10 percig főzd, majd zárd el és húzd félre.
Az elkészült ragut keverd össze a rizzsel, majd kóstold, kell-e még bele só, és töltsd egy kanál segítségével – leghasznosabb egy hosszú nyelű kiskanál – a paprikákba.

Tipp: használj tömörítőt – ez lehet a mozsár őrlője, a fakanál vége, vagy bármilyen, hasonló formájú eszköz, aminek segítségével a tölteléket óvatosan, levegőmentesen bele tudod nyomkodni a paprikába.

Fotó: Domján Csenge és Flóra / Prove.hu

Helyezd a paprikákat egymástól kis távolságra egy tepsire, vékonyan kend le őket olajjal és szórj rájuk nagyszemű sót (ez az utolsó lépés opcionális, de ajánlott, nagyon illik hozzá).

180 fokon kb. 50 perc alatt süsd készre. Ha olyan sütőd van, aminek az eleje vagy a vége jobban süt, akkor kb. 25 perc után érdemes megfordítani a tepsit. Akkor tudod, hogy kész van, amikor néhol a paprikák felszíne már aranybarnára pirult.

Fotó: Domján Csenge és Flóra / Prove.hu

Ha esetleg marad ki a töltelékből, abból formázhatsz gombócokat, amiket akár meg is főzhetsz a paradicsomszószban. De más zöldségbe is töltheted: nagyon jó cukkiniben vagy krumpliban is, de burrito vagy enchilada tölteléknek sem utolsó.

Miközben a paprikák sülnek, készítsd el a paradicsomszószt. Ehhez egy lábasba tegyél két evőkanál olajat, majd ha felmelegedett (ne legyen túl forró, tartsd alacsony lángon), szórj rá két evőkanál lisztet, és sűrűn kevergetve pirítsd meg. Egy-két perc után, amikor enyhén megbarnult és jó illata van, tegyél hozzá két gerezd fokhagymát, egy teáskanál füstölt vagy édes fűszerpaprikát, egy teáskanál sót, és pirítsd kb. fél percig.

Adj hozzá egy evőkanál cukrot és 150 gramm sűrített paradicsomot (nem paradicsompürét), még egy evőkanál olajat, és igyekezz ezt is jól megpirítani. 2-3 perc múlva öntsd fel 600 ml zöldségalaplével (egy leveskocka 600 ml vízben feloldva) és alaposan keverd el. Vedd fel a lángot magasra, majd ha felforrt, vedd vissza alacsonyra, és 5-6 perc alatt, sűrűn kevergetve főzd készre.

A paprikát a paradicsomszószban tálald. Elengedhetetlen mellőle a friss, ropogós kenyér, de főtt burgonyát is kínálhatsz hozzá.

Fotó: Domján Csenge és Flóra / Prove.hu

Hozzávalók

A paprikához:

♡ 6 közepes vagy 8 nagy TV paprika (de kápia is lehet)
♡ 400 g csiperke (barna a legjobb) vagy más gombafajta
♡ 240 gramm lencse (1 kis konzerv)
♡ ¾ bögre (kb. 85 gramm) durvára vágott dió
♡ 1 bögre (200 gramm) rizs
♡ 1 nagy fej hagyma
♡ 3 kövér gerezd fokhagyma
♡ 2 evőkanál olaj
♡ 1 hegyes erős paprika
♡ fél evőkanál édes fűszerpaprika
♡ egy evőkanál füstölt paprika
♡ 2 teáskanál fűszerkömény
♡ 2 teáskanál morzsolt majoranna
♡ frissen őrölt bors
♡ só

A paradicsomszószhoz:

♡ 3 evőkanál olaj
♡ 2 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű is jó)
♡ 2 gerezd fokhagyma
♡ 1 evőkanál cukor
♡ 1 teáskanál füstölt vagy édes fűszerpaprika
♡ 150 gramm sűrített paradicsom
♡ 600 ml zöldségalaplé (1 zöldségleveskocka + 600 ml víz)
♡ 1 teáskanál só

Elkészítés

  1. Kockázz fel egy nagy fej hagymát és egy nagy, mély serpenyőben, két evőkanál olajon, alacsony lángon kezdd el pirítani. Pár perc után egy nagy csipet sót adj hozzá.
  2. Miközben a hagyma sül, 400 gramm barna csiperkegombát vagy más gombafajtát késes aprítóban apríts össze vagy vágj apróra, és ha a hagyma már tíz perce pirul, add hozzá a gombát. Vedd a lángot magasra, majd ha elpárolgott a gomba leve, adj hozzá fél teáskanál sót, vedd a lángot alacsonyra, és pirítsd kb. 10 percig.
  3. Miközben a gomba pirul, tegyél fel egy bögre (kb. 200 gramm), alaposan átmosott rizst főni másfél bögre vízben, fél teáskanál sóval. Ha felforrt, lefedve (oldalt a gőzt kicsit kiengedve) főzd tovább. Ha a víz elpárolgott, hagyd lefedve felhasználásig.
  4. Közben szedd ki a paprikák csumáját és vízzel öblítsd ki a belsejükből a magokat.
  5. Ha a gomba már tíz perce pirul, adj hozzá egy kisebb darabokra vágott hegyes erős paprikát, ¾ bögre (kb. 85 gramm) diót, és pirítsd 3-4 percig.
  6. Adj hozzá 4 lapos evőkanál (kb. 70 gramm) sűrített paradicsomot, pirítsd 2-3 percig, majd adj hozzá három kövér gerezd fokhagymát, fél evőkanál édes fűszerpaprikát, egy evőkanál füstölt paprikát, két teáskanál őrölt köményt, két teáskanál szárított majorannát, pár tekerés frissen őrölt borsot, és pirítsd 1-2 percig.
  7. Adj hozzá 240 gramm (egy kis konzerv) lencsét, vedd a lángot magasra, majd ha felforrt, vedd közepesre, és 8-10 percig főzd.
  8. Zárd el, keverd hozzá a rizst, kóstold, és ha kell, sózd, majd töltsd a paprikákba. Egy mozsár őrlőjével vagy egy fakanál végével nyomkodd be a tölteléket, hogy levegőmentes legyen.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 50 perc alatt süsd őket készre. Ha kell, félidőben fordítsd meg a tepsit. Akkor van kész, ha aranybarna foltok jelennek meg rajta.
  10. Miközben a paprika sül, készítsd el a paradicsomszószt: egy lábasba tegyél két evőkanál olajat, majd ha felmelegedett (ne legyen túl forró, alacsonyan tartsd a lángot), szórj rá két evőkanál lisztet, és folyamatosan kevergetve, 1-2 perc alatt pirítsd halvány aranybarnára.
  11. 1-2 perc után adj hozzá két gerezd zúzott fokhagymát, egy teáskanál fűszerpaprikát, egy teáskanál sót, pirítsd kb. fél percig, majd adj hozzá egy evőkanál cukrot, még egy evőkanál olajat és 150 gramm sűrített paradicsomot. Pirítsd 2-3 percig, öntsd fel 600 ml zöldségalaplével, vedd fel a lángot magasra, forrald fel, majd ha felforrt, vedd alacsonyra és sűrűn kevergetve 5-6 percig főzd.
  12. A paprikát tálald a paradicsomszószban. Kínálj mellé friss, ropogós kenyeret és/vagy főtt burgonyát.

 


Elkészítetted? Oszd meg az alkotásod a 20.000 fős Veganuár közösséggel.

A Csenge és Flóra otthon főz 9. része november 20-án érkezik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének