Most olvasott cikk
4 nyomós ok, hogy kitarts a vegán életmód mellett

4 nyomós ok, hogy kitarts a vegán életmód mellett

Vegánná válni és növényi étrenden élni ma már nem olyan bonyolult, mint évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelőtt. Akik viszont nem rendelkeznek elég erős motivációval, könnyen eltántorodhatnak az olyan zavaró tényezők miatt, mint például a családtagoktól érkező beszólások, vagy éppen a régi ízek utáni sóvárgás.

Ez a cikk elsősorban a Veganuár kihívásban résztvevők számára íródott.

1. Az állatokért

Elsőként mindenképp az állatokat kell megemlítenünk, ők ugyanis az étkezési, ruházkodási és úgy egyáltalán a fogyasztói szokásaink legnagyobb áldozatai. Évente 76 milliárd szárazföldi és 2,7 billió vízi állatot mészárolnak le világszerte. Egészen felfoghatatlan szám, igaz?

Egy pillanatra állj meg és gondolj bele, mekkora dolgot teszel épp: nem járulsz hozzá ehhez a döbbenetes mértékű, globális mészárláshoz. Talán nem is ezt volt a célod, talán inkább a környezetvédelem vagy az egészséged miatt vágtál bele a kihívásba.

Bármi is a motivációd, tedd fel magadnak a kérdést: nem jó érzés most, hogy egy hónapig akarva-akaratlanul is megkegyelmezel az állatoknak? Nem lenne jó továbbra is az állatok kihasználását és bántalmazását elutasítva élni? Nem lenne jó annak a változásnak a része lenni, ami által emberségesebb, könyörületesebb világot teremthetünk minden érző lény számára?

Ráadásul nemcsak a „haszonállatok” látják kárát az állattenyésztésnek, hanem a vadon élő állatok is:

 • több tízezer tengeri emlős hal meg ugyanis évente az elhagyott halászhálókba belegabalyodva,
 • a vadállatok populációja közel 70%-kal csökkent 1970 óta, ami túlnyomórészt a mezőgazdaság, ezen belül is az állattenyésztés terjeszkedésének tudható be,
 • és a tudósok szerint 2050-re 17 ezer állatfaj halhat ki a húsközpontú élelmezési rendszer miatt.
Növényi ételeket előállító gazda
Getty Images

2. Az emberekért

A veganizmus nem csak a non-humán állatok felé való empátiáról szól: az emberek is különböző módokon áldozatai állathasználat-központú világunknak. Ez pedig többről szól, mint az egyes egyének egészsége, ami a növényi étrenddel javul, mivel az állattenyésztés hatásai túlmutatnak ezen a dimenzión:

 • a húsfogyasztás miatti légszennyezéshez ugyanis amerikai és kínai kutatások szerint több tízezer, akár százezer haláleset köthető,
 • a nagyipari állattartás több halálos világjárvány kialakulásához is hozzájárult már, mint a Covid19, SARS, MERS, madárinfluenza, sertéspestis és még sok más,
 • a húsközpontú globális étrend nagyban hozzájárul az otthonaikat elhagyni kényszerülő klímamenekültek számának növekedéséhez,
 • az állattenyésztéshez nagyban köthető klímaváltozás miatt egymilliárd gyermek van rendkívüli veszélyben világszerte,
 • a húsiparban dolgozó, világszerte több millió ember munkakörülményei pedig különösen negatív hatással vannak a mentális egészségükre.

A veganizmus tágabb értelemben tehát az állatok és az emberek iránti empátiáról szól – ez pedig igen nyomós indok arra, hogy vegán maradj.

3. A környezetért

Az állattenyésztés a fosszilis tüzelőanyagok használata mellett kétségtelenül a legártalmasabb dolog, amit az ember a környezettel tesz. Többek között:

 • a földhasználatból származó üvegházhatású gázkibocsátás közel 60%-a az állattenyésztés miatt van,
 • az esőerdőirtás túlnyomó részéért a húsipar tehető felelőssé,
 • a mezőgazdasági földterületek 75%-a felszabadulna, ha állattenyésztés helyett növénytermesztésre használnánk,
 • a globálisan előállított szója 77%-át az állattenyésztésben használják fel, míg csupán 6%-át emberi fogyasztásra,
 • az összes ételpazarlás közül a hús a legrosszabb a környezetnek,
 • a növényi étrend ezzel szemben viszont segítheti a szárazság ellen való harcot, csökkenti a földhasználatot, és segít a klímaváltozás mérséklésében.

Bár a média sokszor olyan cselekedetekre fókuszál a környezetbarát életmód népszerűsítésekor, mint például a bambuszfogkefe használata vagy az újrahasznosítás, ma már tudjuk, hogy ezeknek a mikrováltoztatásoknak elenyésző a hatása a növényi alapú étrendhez képest.

A legtöbbet – amellett, hogy tömegközlekedéssel vagy biciklivel jársz autó helyett – kétségtelenül azzal teheted egyéni szinten a bolygó védelmében, ha nem fogyasztasz állati eredetű termékeket.

4. Az egészségedért

Számos kutatás és metaanalízis bizonyítja, hogy a teljes értékű ételeket előtérbe helyező növényi étrend egészségesebb, mint az állati eredetű élelmiszerekben gazdag étrend. Segíthet többek között szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, és bizonyos ráktípusok kialakulásának megelőzésében is.

Ezek mellett számos egészségügyi előnyét bizonyították már: a növényi étrend többek között segíthet a menstruációs fájdalmak és az endometriózis tüneteinek enyhítésében, segíthet a gyermeknemzésben, valamint javíthatja a mentális egészséget is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.