Most olvasott cikk
Csenge és Flóra kedvenc nyári reggelijei

Csenge és Flóra kedvenc nyári reggelijei

Talán túlzás, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de az biztos, hogy az egyik legsokoldalúbb. Ha mégis megakadtál a pirítós-narancslé kombónál, ezek az ötletek inspirálhatnak: íme néhány a mi kedvenc rendhagyó, nyári reggelijeink közül.

Nálunk a családban nagy hagyománya van a közös étkezésnek, főleg a reggelinek. Gyerekkorunkban hétvégente az ébredés utáni mesenézést mindig a ráérős, svédasztalos reggeli követte: a szüleink sürögtek-forogtak a konyhában, miközben szépen lassan az összes gyerek az asztal köré szállingózott.

Az ilyen hétvégi reggelik akár egy órán át is eltartottak, hiszen ilyenkor nem kellett sehova sem rohanni. A családi nosztalgia mindkettőnkben megmaradt – azóta is szeretjük a kreatív reggeliket, amiknek a célja nem csupán a délig kitartó energiaszerzés, hanem a lélek melengetése is.

Ebben a szellemben állítottuk össze ezt a válogatást kedvenc reggeli ételeinkből, amik közül talán néhány neked is a kedvenceddé válik majd.

Egyéjszakás zabkása

Getty Images

Az egyéjszakás zabkása lényege, hogy a zabot nem megfőzzük, hanem növényi tejjel összekeverve a hűtőbe tesszük néhány órára, akár egész éjszakára – innen kapta fantázianevét is. A hűtőből kivéve pont olyan sűrű lesz, mint a hagyományos, főzött zabkása. Az íze hasonló, de nem pont ugyanolyan: könnyedebb, desszertszerűbb, édesebb, érdemes legalább egyszer kipróbálni.

Ráadásul édessége ellenére igen egészséges reggeliről van szó: a zabkása tele van emésztést elősegítő rosttal, fehérjével és ásványi anyagokkal, ha pedig gyümölcsökkel és magvakkal készíted el, akkor vitaminokban és esszenciális zsírsavakban is gazdag reggeli lesz belőle.

Napindító smoothie

Napindító, energizáló vegán smoothie
Getty Images

Ez a reggeli smoothie a vitaminokban és ásványi anyagokban dús gyümölcsökön kívül tele van lassú felszívódású, hosszú ideig teltségérzetet adó szénhidrátokkal és esszenciális zsírsavakkal, ráadásul a teljes értékű növényi étrendbe is beilleszthető. Az extra ásványianyag-tartalomért és hidratálásért uborkát is teszünk bele, a kurkuma pedig rendkívül erőteljes antioxidáns-tartalma és gyulladáscsökkentő hatása miatt kerül bele, de nem kell félni: az édes gyümölcsöknek és a magvajnak köszönhetően ezeknek az ízét egyáltalán nem fogod érezni a smoothie-dban.

Vegán pástétomok, kencék

Zakuszka/Prove
Domján Csenge és Flóra / © Prove.hu

A házi készítésű pástétomok több szempontból is szuper reggeliként szolgálhatnak: egyrészt sokkal egészségesebbek, mint a bolti kencék, másrészt sokkal finomabbak és pénztárcabarátabbak is, ráadásul a hűtőben napokig elállnak, így csak egyszer kell elkészítened, hogy akár három-négy napra legyen mit kenni a reggeli pirítósra.

A mi kedvenceink a klasszikus, megunhatatlan hummusz, azaz csicseriborsókrém, illetve közeli rokona, a fehérbabpástétom; a diópástétom, aminek ízét sokan a hagyományos májkrémhez hasonlítják; az erdélyi padlizsános paprikakrém, a zakuszka; az eredetihez megszólalásig hasonlító, tofuból készült vegán körözött; a füstös arab padlizsánkrém, a baba ganoush, vagy annak cukkinis változata.

Mogyoróvajas-lekváros-banános szendvics

Vegán mogyoróvajas-lekváros-banános szendvics reggelire
© Prove.hu

A mogyoróvajas-lekváros-banános szendvics az amerikai mogyoróvajas-lekváros szendvics és a valamivel egészségesebb mogyoróvajas-banános pirítós szörnyszülött, ámde mennyei gyermeke.

Tökéletes lehet, ha édesszájú kedvedben ébredsz, de a palacsintával ellentétben nem kell hozzá fél órát a tűzhely felett állni. Sőt, ha teljes kiőrlésű kenyérből készíted, akkor meglepő módon egészen egészséges szendvicsről van szó, főleg, ha csökkentett cukortartalmú lekvárral készíted. (Halkan jegyezzük meg, hogy nálunk ez a szendvics nemcsak reggeliként, de éjféli nasiként is fel-feltűnik az étlapon.)

Áfonyás chiapuding

Áfonyás chia puding - vegán
© Prove.hu

A chiamag az elmúlt évtized superfoodja: ez a Mexikóból eredeztethető kis magocska tele van esszenciális omega-3 zsírsavakkal, kalciummal, vassal, antioxidánsokkal és fehérjével. Legnépszerűbb fogyasztási formája a chiapuding, és ez nem véletlen, ugyanis nemcsak nagyon finom, hanem sokáig teltségérzetet is adó reggeli lehet belőle.

Az egyéjszakás zabkásához hasonlóan ezt is érdemes előző este elkészíteni és hűtőbe tenni, hogy reggelre tökéletes állagú puding legyen belőle. Ez mindössze egy-két percet vesz igénybe, a hűtőből kivéve pedig azonnal fogyasztható, így a rohanós reggelekre is tökéletes. Nemcsak áfonyával, hanem bármilyen bogyós gyümölccsel, barackkal, naranccsal vagy mangóval is elkészítheted.

Tofurántottás tortillatekercs

Néha az amerikaiak nagyon jól tudják kombinálni a jó dolgokat: ilyen például a rántotta és a tortilla keresztgyermeke, a rántottás tortilla wrap. Ez a tojás helyett tofuból készült változat annyira laktató, gyorsan elkészíthető és sokáig friss és finom marad, hogy nemcsak reggelinek, hanem akár elcsomagolt ebédnek is tökéletes választás.

Vegán angol reggeli

Angol reggeli recept
© Prove.hu

Mi sem jobb a vasárnapi, ráérős délelőttökön, mint egy fenséges kései reggeli. Ezt az angolok is jól tudják, nem véletlenül világhírű a reggelijük, amit ők nemes egyszerűséggel csak full breakfast névvel illetnek, ami annyit jelent: teljes reggeli.

A vegán angol reggeli elkészítése pontosan ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a hagyományos változaté. Ha van egy kis plusz időd, a receptben feltüntetett tofubacon helyett kipróbálhatod a rizspapírból készült vegán bacon receptünket is.

Pihe-puha amerikai palacsinta

Getty Images

A palacsinta nem véletlenül a ráérős reggelek sztárja. Néha nagyon jól tud esni valami igazán édes, gyermekkort idéző étel ébredés után, időigényessége miatt azonban inkább hétvégi, semmint mindennapi reggeliként ajánljuk.

Bár a hagyományos, vékony tésztás, tekert palacsinta a mi szemünkben verhetetlen, a változatosság kedvéért érdemes kipróbálni a chiamagos-banános amerikai palacsinta receptjét is.

Spanakopita

Spanakopita, görög péksütemény recept - vegán-min
© Prove.hu

A spanakopita azon görög ételek egyike, amibe azonnal bele lehet szeretni különlegessége miatt. Fő összetevői a spenót, a friss kapor és a leveles tészta, amiknek fúziója ellenállhatatlan, forró, ropogós péksüteményt alkot.

A spanakopita tökéletes fogás lehet olyan hétvégi reggelikre, amikor a családot vagy a vendégeidet szeretnéd lenyűgözni, mivel bár egyszerű elkészíteni, valamivel időigényesebb, mint amit az ember egy egyszerű hétköznap reggel a konyhában szeretne tölteni.

Ha valamelyik recept különösen tetszett, vagy ha van olyan kedvenc vegán reggelid, ami nincs a listán, oszd meg velünk hozzászólásban!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.