Egyéjszakás zabkása (nyers, vegán)

Egyéjszakás zabkása eperrel

Az egyéjszakás zabkása lényege tulajdonképpen az, hogy a zabot nem megfőzzük, hanem jó pár órára beáztatjuk és hűtőbe tesszük. Reggelre pont olyan sűrű lesz, mint a hagyományos zabkása.

Az íze hasonló, de nem pont ugyanolyan, könnyedebb, desszertszerűbb, érdemes legalább egyszer kipróbálni. (Tapasztalatból hallottuk, hogy az egyéjszakás zabkását még azok is szeretni szokták, akik az “eredeti” változatot nem igazán kedvelik.)

Annak ellenére, hogy a zabkása édes, nagyon egészséges: tele van rosttal, fehérjével és ásványi anyagokkal, ha pedig gyümölcsökkel és magvakkal készíted el, akkor vitaminokban és esszenciális zsírsavakban is gazdag reggeli lesz belőle. Emellett előnye, hogy elteheted befőttes üvegben is, amit reggel magaddal vihetsz úti reggelinek vagy uzsonnának.

Itt most az alapreceptet fogjuk bemutatni, amit szinte végtelen módon lehet különböző feltétekkel kombinálni: adhatsz hozzá gyümölcsöt, kakaót, csokit, lekvárt, mogyoró- vagy mandulavajat, egész magvakat, vagy fűszerezheted fahéjjal vagy más, meleg fűszerekkel, vaníliával is.

Tipp: egyszerre több adagot is elkészíthetsz, így több napra is lesz előre elkészített reggelid – csak porciózd ki kis tálkákba vagy befőttes üvegekbe, és tedd hűtőbe akár 2-3 napra.

Összetevők:
2 adaghoz

Alaprecept:

  • 1 csésze apró szemű zab
  • 1 csésze növényi tej (bármilyen)
  • 1 csipet só
  • 1 banán vagy ízlés szerint bármilyen szirup (pl. rizs, agave, juhar)

Opcionális feltétek:

  • magvaj (mogyoró, mandula, kesudió, tahini)
  • egész vagy durvára vágott magvak (pl. dió, mandula, kesudió)
  • friss gyümölcs (pl. áfonya, eper, banán, barack)
  • aszalt gyümölcs
  • kókuszchips vagy kókuszreszelék
  • kakaópor
  • étcsoki
  • lekvár
  • fahéj, vanília, szegfűszeg, egyéb fűszerek

Egyéjszakás zabkása elkészítése:

  1. Ez a recept két adagra szól, és érdemes őket külön elkészíteni: két tálkában vagy befőttes üvegben keverj össze fél-fél csésze apró szemű zabot fél-fél csésze növényi tejjel és egy csipet sóval, majd éjszakára tedd hűtőbe.
  2. Reggel keverj hozzá édesítésnek fél-fél pépesített banánt, vagy annyi juhar-, agávé- vagy rizsszirupot, amennyire édesre szeretnéd. Az egyéjszakás zabot általában hidegen, egyenesen a hűtőből eszik, de ha szeretnéd, megmikrózhatod, melegen is nagyon finom.
  3. Opcionális: keverj hozzá kakaóport, fűszereket, és/vagy bármilyen magvajat, a tetejére pedig tegyél friss vagy aszalt gyümölcsöt, étcsokoládét vagy lekvárt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.