A tökéletes vegán körözött

Körözött tofu

Az óvodában sosem kóstoltam meg a körözöttes kenyeret, mert néhány gyerek árgus szemekkel figyelte, ki ette meg, és aki igen, azt a “rendőrség” tízórai után “körözte”.

Szerencsére az évek alatt elmúlt a kreatív négyévesektől való félelmem, és helyette a saját konyhai kreativitásom kapott helyet: ennek egyik eredménye ez a krémes, minden ízében magyar, túró helyett tofuból készülő körözött, amit mindenképp próbálj ki, ha hiányzik a reggeli-palettádból a hagyományos verzió.

Hozzávalók

3-4 adaghoz

  • Egy csomag/18 dkg natúr tofu
  • 1 teáskanál vöröshagymapor
  • 1 teáskanál édesnemes paprika
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • frissen őrölt bors
  • 2 teáskanál citromlé
  • 4 evőkanál növényi tejföl vagy joghurt
  • fél fej lilahagyma
  • friss petrezselyem a tetejére
Körözött tofuból
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Morzsold rögösre a tofut a kezeddel vagy egy villával addig, amíg már nincsenek benne nagyobb darabok. Adj hozzá vöröshagymaport, két teáskanál citromlevet, egy nagy csipet sót, alaposan keverd össze, majd tedd félre.
  2. Egy kis tálban keverd össze a növényi tejfölt vagy joghurtot a paprikákkal és az őrölt köménnyel.
  3. Vágd fel apróra a lilahagymát, és a fűszeres tejföllel együtt keverd hozzá a morzsolt tofuhoz. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá sót.
  4. Kenyérre kenve, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálald.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.