Az óvodában sosem kóstoltam meg a körözöttes kenyeret, mert néhány gyerek árgus szemekkel figyelte, ki ette meg, és aki igen, azt a “rendőrség” tízórai után “körözte”.
Szerencsére az évek alatt elmúlt a kreatív négyévesektől való félelmem, és helyette a saját konyhai kreativitásom kapott helyet: ennek egyik eredménye ez a krémes, minden ízében magyar, túró helyett tofuból készülő körözött, amit mindenképp próbálj ki, ha hiányzik a reggeli-palettádból a hagyományos verzió.
Hozzávalók
3-4 adaghoz
- Egy csomag/18 dkg natúr tofu
- 1 teáskanál vöröshagymapor
- 1 teáskanál édesnemes paprika
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- frissen őrölt bors
- só
- 2 teáskanál citromlé
- 4 evőkanál növényi tejföl vagy joghurt
- fél fej lilahagyma
- friss petrezselyem a tetejére
Elkészítés
- Morzsold rögösre a tofut a kezeddel vagy egy villával addig, amíg már nincsenek benne nagyobb darabok. Adj hozzá vöröshagymaport, két teáskanál citromlevet, egy nagy csipet sót, alaposan keverd össze, majd tedd félre.
- Egy kis tálban keverd össze a növényi tejfölt vagy joghurtot a paprikákkal és az őrölt köménnyel.
- Vágd fel apróra a lilahagymát, és a fűszeres tejföllel együtt keverd hozzá a morzsolt tofuhoz. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá sót.
- Kenyérre kenve, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálald.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.