A tökéletes vegán körözött

két szelet pirítós egy tányéron vegán körözöttel, friss petrezselyemzölddel

A hagyományos körözött fő összetevője a túró. Ez azonban nem jelenti azt, hogy növényi alapú összetevőkből nem lehet ezt a klasszikus receptet elkészíteni: a vegán körözött titka a tofuban rejlik.

A tofu tulajdonképpen tökéletes megfelelője – mondhatni növényi változata – a túrónak. Hasonló módon készülnek ugyanis: a szójatejből a fehérje és a savó szétválasztásával lesz tofu, hasonlóan, mint ahogyan a tehéntejből készül a túró.

Ezt a krémes, minden ízében magyar, mégis teljesen növényi alapú alapanyagokból készülő körözöttet mindenképp érdemes kipróbálni, ha hiányzik a reggeli-palettádból a hagyományos változat.

Hozzávalók

3-4 adaghoz

  • 1 csomag/18 dkg natúr tofu
  • 1 teáskanál vöröshagymapor
  • 1 teáskanál édesnemes paprika
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál citromlé
  • 150 g növényi tejföl
  • 2 evőkanál olvasztott vegán vaj (70-80%-os)
  • fél fej lilahagyma
  • friss petrezselyemzöld
  • frissen őrölt bors
Körözött tofuból
© Prove.hu

A vegán körözött elkészítése

  1. Vágd fel apróra a lilahagymát, keverd össze egy nagy csipet sóval és tedd félre.
  2. Morzsold rögösre a tofut a kezeddel vagy egy villával addig, amíg már nincsenek benne nagyobb darabok. Adj hozzá vöröshagymaport, két teáskanál citromlevet, fél teáskanál sót, a paprikákat, az őrölt köményt, jó pár tekerés frissen őrölt borsot és az olvaszott vegán vajat. Alaposan keverd össze, majd tedd félre.
  3. 10 perc pihentetés után öblítsd át a lilahagymát, majd a növényi tejföllel és ízlés szerint apróra vágott, friss petrezselyemzölddel együtt keverd a tofuhoz. Kóstold, és ha szükséges, adj még hozzá sót.
  4. Kenyérre kenve, opcionálisan extra petrezselyemzölddel megszórva tálald.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének