A smoothie a 21. századi egészséges életmód jelképe: rendkívül vitamindús, energizáló napindító. A hagyományos reggelit preferálók legnagyobb kifogása ellene általában az, hogy „nem lehet tőle jól lakni”, „fél óra múlva megéhezel tőle”.
Ha a smoothie alatt azt értjük, hogy elturmixolunk egy almát pár spenótlevéllel, akkor egyet kell értenünk – ettől mi sem laknánk jól. Pedig a legjobb dolog a smoothie-ban pont az (lenne, ha mindenki tudná ezt a nem is akkora nagy titkot!), hogy mivel összeturmixoljuk, szinte bármit el lehet benne rejteni, ami nem lóg ki túlságosan az ízvilágból.
Ennek a gondolatmenetnek a mentén raktuk össze ezt a receptet, ami a vitaminokban és ásványi anyagokban dús gyümölcsökön és zöldségeken kívül tele van antioxidánsokkal, lassú felszívódású, hosszú ideig teltségérzetet adó szénhidrátokkal és esszenciális zsírsavakkal, ráadásul a teljes értékű növényi étrendbe is illeszthető.
Hozzávalók
1 adaghoz
- 1 érettebb banán
- fél bögre bogyós gyümölcs, pl. eper, szeder, áfonya (fagyasztott is jó)
- 50 gramm kígyóuborka héjával együtt (kb. egy uborka ötöde)
- ⅓ bögre zabpehely (kb. 30 gramm)
- fél teáskanál kurkuma
- 1 púpozott evőkanál magvaj (mogyoróvaj, mandulavaj, kesuvaj vagy tahini)
- 1 bögre víz vagy növényi tej
Elkészítés
A kígyóuborkát alaposan mosd meg, majd a banánnal együtt darabold fel. Az összes hozzávalót turmixold össze addig, amíg teljesen krémes nem lesz. Azonnal fogyasztva a legegészségesebb, de lefedve hűtőben is eláll egy napig.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.