Ez is mutatja, mennyire fontos, mit látnak a gyerekek: a színe miatt, és mert minden gyerek utálta a mesékben, sosem voltam hajlandó megenni a spenótot. Aztán jött Kronk, a bugyuta, de szerethető szolgáló az Eszeveszett Birodalom c. mesében, aki olyan gusztusosan rajzolt spenótos puffancsokat készített, hogy amikor a nővérem először készített hasonlót, mindenképp meg akartam kóstolni, és azóta is imádom ezt a zöldséget.
Úgyhogy hasonlóan finnyások, figyelem: ezek az omlós, ropogós leveles tésztába zárt, spenótos-fokhagymás falatkák a zöldségimádók felé vezető út kezdetét is jelenthetik.
Hozzávalók
12 puffancshoz
- 1 csomag friss leveles tészta (250 – 300 g)
- 300 gramm fagyasztott spenót
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 200 ml növényi főzőkrém
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2-3 evőkanál növényi tej
- frissen őrölt fekete bors
- ízlés szerint só
- 12 szelet paradicsom
Elkészítés
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra.
- A fokhagymát alacsony lángon pirítsd fél evőkanál olívaolajon maximum fél-egy percig. Add hozzá a legalább félig kiolvadt spenótot, majd pár perc múlva add hozzá a főzőkrémet, a sót és a borsot.
- Két evőkanál növényi tejben keverd villával csomómentesre a keményítőt, és add hozzá a spenóthoz. A szósznak néhány perc múlva elég sűrűnek kell lennie: ha nem az, még fél evőkanál keményítőt keverj el egy evőkanál növényi tejben, és add hozzá.
- Ha besűrűsödött, add hozzá a sörélesztőpelyhet, majd 1-2 perc után zárd el.
- Miközben egy kicsit hűl a spenót, vágd a leveles tésztát 12 egyenlő négyzetre ─ ne téglalapra ─, tedd őket muffin formákba, és szórj az aljukba egy vékony réteg zsemlemorzsát.
- Oszd el egyenlően a spenótmasszát a formákban, tegyél a tetejükre egy-egy szelet paradicsomot, kend meg őket olívaolajjal, és szórd meg őket egy-egy csipet sóval.
- Hajtsd a leveles tészta sarkait a puffancsok tetejére ─ nem kell, hogy teljesen elfedjék a sarkok a paradicsomokat, és nem kell őket összefogni sem.
- Süsd őket 180 fokon 15-18 percig.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.