Nem csak a paradicsom-uborka-jégsaláta kombinációjából áll a világ: a saláta unalmas köret helyett lehet ízletes, laktató főétel is.
Ki mondta, hogy a salátát nem lehet fehérjedús gabonafélékkel, esszenciális zsírsavakkal teli magokkal és fantáziadús öntetekkel feldobni? Bárki is volt, nem volt igaza; a megfelelően összerakott saláta amellett, hogy egészséges és isteni ebédként vagy vacsoraként szolgálhat, azzal a plusz előnnyel is jár, hogy a nyári hőségben nem kell miatta bemelegíteni a konyhát.
Az alábbi salátareceptek a mi kedvenceink – ha főételként, ha köretként tálalod őket, ezekkel az ízletes kombinációkkal nem lőhetsz mellé.
„Zöld istennő” saláta
A „zöld istennő” nevű saláta évek óta dominálja a közösségi média ételblogjait, és ez nem véletlen. A saláta alapja lehet bármilyen, zöld színű zöldség – esetünkben gyümölcs is, ugyanis mi zöld almát is teszünk bele, ami isteni édes-savanykás aromát kölcsönöz a salátánknak –, de érdemes mindig azt választani, ami éppen szezonban van.

A harsogó zöldségekhez általában friss zöldfűszerből és valamilyen olajos magból készült, pestoszerű öntet készül: ez a mi receptünkben bazsalikom és tökmag, de lehet akár petrezselyem, kapor vagy koriander, illetve napraforgómag, mandula, dió vagy kesudió is az alapja.
Vegán cézársaláta
Ha rajongsz a cézársalátáért és még nem készítetted el növényi alapú összetevőkből, itt az alkalom.

Ez a vegán cézársaláta-recept szejtánnal készül, ami rendkívüli fehérjetartalmának köszönhetően sokáig teltségérzetet ad, a sok-sok kísérletezés útján tökéletesített öntettől pedig olyan finom lesz a végeredmény, aminek a kész salátaöntetek a nyomába sem érhetnek.
Kapros árpagyöngysaláta sült édesburgonyával
Garantáljuk, hogy ez a kapros árpagyöngysaláta lesz az egyik legfinomabb saláta, amit életedben ettél: a sült mandula, az árpagyöngy, az édesburgonya és a friss kapros öntet megdöbbentően harmonikus ízvilágot alkot, és rendkívül laktató is.

A saláta inspirációját egy dániai látogatás során, az Aarhus városában található ARoS múzeum kávézójában elfogyasztott isteni ebéd adta, ahol megdöbbenve tapasztaltuk, hogy egy alapvetően nem túl vegánbarát nemzet milyen káprázatos kreativitással használja a növényi alapú összetevőket, ha vegán vendégek érkeznek hozzájuk.
Dán hagyománynak megfelelően ajánljuk, hogy a salátát egy szelet sötét, pirított rozskenyérrel fogyaszd.
Mandulás tofusaláta szőlővel
A mandulás tofusaláta egy klasszikus, amerikai barbecue-kon népszerű saláta vegánosított verziója: mi hús helyett tofuval készítjük. De nemcsak ezért áll messze a „klasszikus” salátáktól, hanem az izgalmas, nem hétköznapi összetevői miatt is: a tofu mellett kerül bele friss szőlő és mandula is, és szinte biztosak vagyunk benne, hogy erre a kombinációra legtöbben még soha nem gondoltak salátaalapként.

Hidd el, megéri legalább egyszer kipróbálni: csak úgy, mint a franciasalátában az alma, ebben a receptben is tökéletesen megtalálja a helyét a friss, savanykás szőlő a roppanós mandula és a fűszeres, sült tofu mellett.
Makarónisaláta
Ez egy másik amerikai klasszikus növényi alapú változata: a makarónisaláta azért olyan zseniális, mert a sokunkat gyerekkorunkban traumatizált, száraz, ízetlen tésztasalátákkal ellentétben ez egy kifejezetten domináns ízvilágú változata ennek az ételnek, amiből nem spóroljuk ki a dresszinget sem.

Amióta megtanultuk jól elkészíteni, azóta nálunk nem telhet úgy el egy esti sütögetés, hogy a grillezett zöldségek és tofu mellett nem virít ott egy hatalmas tál ízletes öntetbe forgatott, harsogó zöldségekkel teli tésztasaláta.
De nem csak különleges alkalmakkor jöhet kapóra ez az étel: volt már olyan érzésed a nyári hőségben, hogy éhes voltál, de nem tudtad, mégis mi az, ami tényleg jól esne? A válasz legtöbbször a tésztasaláta.
Spenótos gyöngykuszkuszsaláta
A gyöngykuszkusz Magyarországon nem annyira elterjedt, mint tőlünk kicsit délebbre, pedig apróbb testvérénél izgalmasabb és több felhasználási módja van. Ha hozzájutsz, mindenképp készítsd el ezt a spenótos gyöngykuszkuszsalátát, ami garantáltan nem mindennapi salátaélményt fog nyújtani.

Tipp: a gyöngykuszkuszt tojásmentes tarhonyával is helyettesítheted, ugyanis ez a kettő szinte majdnem ugyanaz.
Quinoasaláta
Bár itthon általában köretként fogyasztjuk, a quinoa egytálételként is megállja a helyét, sőt, nem kell olajos dresszingbe sem fojtani: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint ez a teljes értékű növényi étrendbe illeszthető, isteni, laktató, meleg quinoasaláta-recept.
Uborkás csicseriborsó-saláta
Ez a csicseriborsó-saláta minden, csak nem unalmas, és bár tálalható más fogásokkal, egyedül is megállja a helyét a vacsoraasztalon.

A kapros, csemegeuborkás változat kelet-európai ízvilágot idéz, de néhány változtatással egészen más irányba is elviheted: ezt a két domináns összetevőt lecserélheted például almára és mazsolára, vagy fekete só hozzáadásával tojássaláta-szerűséget készíthetsz, dél-ázsiai ízvilágú csicserisalátáért pedig keverhetsz a majonézbe curry fűszerkeveréket.

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.