Most olvasott cikk
Vegán cézársaláta szejtánnal

Vegán cézársaláta szejtánnal

Ha egy fehérjedús receptet keresel, akkor megtaláltad, ugyanis a szejtán a növényi alapú étkezés egyik fő fehérjeforrása és a vegán cézársaláta egyik fő összetevője.

A szejtán megtalálható bizonyos boltokban előre elkészítve, de sajnos aránytalanul drága, így mindenképpen javasoljuk a házi elkészítést. Erre itt találsz receptet. Érdemes nagyobb adagot készíteni és akár lefagyasztva tárolni.

Hozzávalók:

3-4 adaghoz

A salátához:

  • 150 g kenyér felkockázva
  • 250 g szejtán
  • fél fej jégsaláta
  • 150 g (kb. fél) kígyóuborka (opcionális)
  • 200 g (kb. 2 db közepes) paradicsom (opcionális)
  • 2,5 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál rozmaring
  • só, bors

Az öntethez:

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 5 evőkanál vegán majonéz*
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál friss citrom leve
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • só, bors

*Használhatsz bolti vegán majonézt, vagy az itt található recept alapján házilag is elkészítheted.

Elkészítés:

  1. A kenyeret kockázd fel, majd tedd egy zárható dobozba. Adj hozzá egy evőkanál olajat, egy teáskanál oregánót, bazsalikomot, rozmaringot, fokhagymaport, és rázd össze.
  2. Tedd előmelegített sütőbe (180 ℃) 10 percre, amíg aranybarnára nem pirulnak.
  3. Közben vágd fel a szejtánt másfél centi vastagságú csíkokra vagy kockákra, majd fűszerezd sóval, borssal és egy teáskanál fokhagymaporral.
  4. Egy serpenyőben hevíts fel másfél evőkanál olajat, add hozzá a szejtánt, és pirítsd közepes lángon, percenként átkeverve, amíg körbe nem pirulnak a darabok (kb. 10-15 perc).
  5. A salátát vágd négybe, majd a két negyedet csíkozd fel és tedd egy nagyobb tálba. Opcionálisan darabolhatsz bele paradicsomot és kígyóuborkát. Add hozzá a kenyérkockákat és a megsült szejtánt.
  6. Keverd össze egy edényben az öntet összetevőit, majd öntsd rá a salátára és forgasd át.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.