Ha egy fehérjedús receptet keresel, akkor megtaláltad, ugyanis a szejtán a növényi alapú étkezés egyik fő fehérjeforrása és a vegán cézársaláta egyik fő összetevője.
A szejtán megtalálható bizonyos boltokban előre elkészítve, de sajnos aránytalanul drága, így mindenképpen javasoljuk a házi elkészítést. Erre itt találsz receptet. Érdemes nagyobb adagot készíteni és akár lefagyasztva tárolni.
Hozzávalók:
3-4 adaghoz
A salátához:
- 150 g kenyér felkockázva
- 250 g szejtán
- fél fej jégsaláta
- 150 g (kb. fél) kígyóuborka (opcionális)
- 200 g (kb. 2 db közepes) paradicsom (opcionális)
- 2,5 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál rozmaring
- só, bors
Az öntethez:
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma (zúzva)
- 5 evőkanál vegán majonéz*
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 2 evőkanál friss citrom leve
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- só, bors
*Használhatsz bolti vegán majonézt, vagy az itt található recept alapján házilag is elkészítheted.
Elkészítés:
- A kenyeret kockázd fel, majd tedd egy zárható dobozba. Adj hozzá egy evőkanál olajat, egy teáskanál oregánót, bazsalikomot, rozmaringot, fokhagymaport, és rázd össze.
- Tedd előmelegített sütőbe (180 ℃) 10 percre, amíg aranybarnára nem pirulnak.
- Közben vágd fel a szejtánt másfél centi vastagságú csíkokra vagy kockákra, majd fűszerezd sóval, borssal és egy teáskanál fokhagymaporral.
- Egy serpenyőben hevíts fel másfél evőkanál olajat, add hozzá a szejtánt, és pirítsd közepes lángon, percenként átkeverve, amíg körbe nem pirulnak a darabok (kb. 10-15 perc).
- A salátát vágd négybe, majd a két negyedet csíkozd fel és tedd egy nagyobb tálba. Opcionálisan darabolhatsz bele paradicsomot és kígyóuborkát. Add hozzá a kenyérkockákat és a megsült szejtánt.
- Keverd össze egy edényben az öntet összetevőit, majd öntsd rá a salátára és forgasd át.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.