Amikor egyszer vendégségben gyerekkoromban ízetlen, szegényes tésztasalátát tettek a tányéromra, közel két évtizedre elkönyveltem magamban: a tésztának a saláta közelében semmi keresnivalója, hagyjuk csak meg az olaszos, krémes, paradicsomos ételeknek.

Pedig a tésztasaláta csak akkor unalmas, ha grillezéskor felszolgált, száraz, sótlan köretként gondolunk rá. Krémes, ízletes öntetbe forgatva, ropogós zöldségekkel feldobva akár főételként is megállja a helyét, és ennek egyik legjobb példája az amerikaiak ma már klasszikusként elkönyvelhető makaróni salátája.

Az itt felsorolt zöldségek helyett vagy azok kiegészítéseként kipróbálhatod csemegekukoricával, zöldborsóval, zöldspárgával, olívabogyóval, brokkolival, vagy zöldbabbal is.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

  • 300 gramm száraz szarvacska tészta (az amerikaiak ezt hívják makaróninak)
  • 1 kisebb vagy ½ nagyobb lilahagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 2 db nagyobb kaliforniai paprika
  • 6 db 6-9 cm-es csemegeuborka
  • 6 evőkanál tojásmentes majonéz
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 4 evőkanál cukrozatlan növényi alapú joghurt vagy tejföl
  • 1 evőkanál agaveszirup
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 3 evőkanál fehérborecet vagy rizsecet (ha nincs más, 10%-os ételecet is megteszi)
  • 2 evőkanál csemegeuborkalé
  • frissen őrölt bors

 

Amerikai makaróni saláta elkészítése

  1. A tésztát lobogó vízben, egy evőkanál sóval a csomagoláson írt főzési időnél egy-két perccel kevesebb ideig főzd. Ha kész, szűrd le, és öblítsd át hideg vízzel. Miközben a többi hozzávalót összekészíted, időnként kevergesd meg, hogy ne ragadjon össze.
  2. A lilahagymát aprítsd fel egészen apróra, majd egy evőkanál ecettel forgasd össze és tedd félre legalább tíz percre. Ezzel a lépéssel megakadályozzuk, hogy túl intenzív íze legyen a salátában.
  3. A kaliforniai paprikát, zellerszárat és csemegeuborkát vágd kicsi, kb. fél, de maximum egy cm-es kockákra.
  4. Az öntethez keverj össze egy nagyobb tálban hat evőkanál tojásmentes majonézt, négy evőkanál növényi joghurtot vagy tejfölt, egy evőkanál dijoni mustárt, egy evőkanál agaveszirupot, eg teáskanál fokhagymaport, két evőkanál fehérbor- vagy rizsecetet, két evőkanál csemegeuborkalevet, frissen őrölt borsot, és kezdésnek fél teáskanál sót.
  5. A lilahagymát alaposan öblítsd le, majd keverd össze az összes hozzávalót: az öntetet, a tésztát és a zöldségeket.
  6. Az édes, savanyú, és sós ízeknek mind érződnie kell a végeredményen, így lesz igazán finom a tésztasaláta: kóstolással döntsd el, kell-e még bele só, agaveszirup, csemegeuborkalé, vagy ecet. Úgy érnek össze legjobban az ízek, ha fogyasztás előtt legalább fél órára hűtőbe teszed, de azonnal is tálalhatod.