Amerikai makaróni saláta


Amikor egyszer vendégségben gyerekkoromban ízetlen, szegényes tésztasalátát tettek a tányéromra, közel két évtizedre elkönyveltem magamban: a tésztának a saláta közelében semmi keresnivalója, hagyjuk csak meg az olaszos, krémes, paradicsomos ételeknek.
Pedig a tésztasaláta csak akkor unalmas, ha grillezéskor felszolgált, száraz, sótlan köretként gondolunk rá. Krémes, ízletes öntetbe forgatva, ropogós zöldségekkel feldobva akár főételként is megállja a helyét, és ennek egyik legjobb példája az amerikaiak ma már klasszikusként elkönyvelhető makaróni salátája.
Az itt felsorolt zöldségek helyett vagy azok kiegészítéseként kipróbálhatod csemegekukoricával, zöldborsóval, zöldspárgával, olívabogyóval, brokkolival, vagy zöldbabbal is.
Hozzávalók
4-5 adaghoz
- 300 gramm száraz szarvacska tészta (az amerikaiak ezt hívják makaróninak)
- 1 kisebb vagy ½ nagyobb lilahagyma
- 3 szál szárzeller
- 2 db nagyobb kaliforniai paprika
- 6 db 6-9 cm-es csemegeuborka
- 6 evőkanál tojásmentes majonéz
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 4 evőkanál cukrozatlan növényi alapú joghurt vagy tejföl
- 1 evőkanál agaveszirup
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 3 evőkanál fehérborecet vagy rizsecet (ha nincs más, 10%-os ételecet is megteszi)
- 2 evőkanál csemegeuborkalé
- só
- frissen őrölt bors
Amerikai makaróni saláta elkészítése
- A tésztát lobogó vízben, egy evőkanál sóval a csomagoláson írt főzési időnél egy-két perccel kevesebb ideig főzd. Ha kész, szűrd le, és öblítsd át hideg vízzel. Miközben a többi hozzávalót összekészíted, időnként kevergesd meg, hogy ne ragadjon össze.
- A lilahagymát aprítsd fel egészen apróra, majd egy evőkanál ecettel forgasd össze és tedd félre legalább tíz percre. Ezzel a lépéssel megakadályozzuk, hogy túl intenzív íze legyen a salátában.
- A kaliforniai paprikát, zellerszárat és csemegeuborkát vágd kicsi, kb. fél, de maximum egy cm-es kockákra.
- Az öntethez keverj össze egy nagyobb tálban hat evőkanál tojásmentes majonézt, négy evőkanál növényi joghurtot vagy tejfölt, egy evőkanál dijoni mustárt, egy evőkanál agaveszirupot, eg teáskanál fokhagymaport, két evőkanál fehérbor- vagy rizsecetet, két evőkanál csemegeuborkalevet, frissen őrölt borsot, és kezdésnek fél teáskanál sót.
- A lilahagymát alaposan öblítsd le, majd keverd össze az összes hozzávalót: az öntetet, a tésztát és a zöldségeket.
- Az édes, savanyú, és sós ízeknek mind érződnie kell a végeredményen, így lesz igazán finom a tésztasaláta: kóstolással döntsd el, kell-e még bele só, agaveszirup, csemegeuborkalé, vagy ecet. Úgy érnek össze legjobban az ízek, ha fogyasztás előtt legalább fél órára hűtőbe teszed, de azonnal is tálalhatod.

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.