Amerikai makarónisaláta


Amikor egyszer vendégségben gyerekkoromban ízetlen, szegényes tésztasalátát tettek a tányéromra, közel két évtizedre elkönyveltem magamban: a tésztának a saláta közelében semmi keresnivalója, hagyjuk csak meg az olaszos, krémes, paradicsomos ételeknek.
Pedig a tésztasaláta csak akkor unalmas, ha grillezéskor felszolgált, száraz, sótlan köretként gondolunk rá. Krémes, ízletes öntetbe forgatva, ropogós zöldségekkel feldobva akár főételként is megállja a helyét, és ennek egyik legjobb példája az amerikaiak ma már klasszikusként elkönyvelhető makarónisalátája.
Az itt felsorolt zöldségek helyett vagy azok kiegészítéseként kipróbálhatod csemegekukoricával, zöldborsóval, zöld spárgával, olívabogyóval, brokkolival, vagy zöldbabbal is.
Hozzávalók
4-5 adaghoz
- 300 gramm száraz szarvacska tészta (az amerikaiak ezt hívják makaróninak)
- 1 kisebb vagy ½ nagyobb lila hagyma
- 3 szál szárzeller
- 2 db nagyobb kaliforniai paprika
- 6 db 6-9 cm-es csemegeuborka
- 6 evőkanál tojásmentes majonéz
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 4 evőkanál cukrozatlan, növényi alapú joghurt vagy tejföl
- 1 evőkanál agávészirup
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 3 evőkanál fehérborecet vagy rizsecet (ha nincs más, 10%-os ételecet is megteszi)
- 2 evőkanál csemegeuborka-lé
- só
- frissen őrölt bors
Amerikai makarónisaláta elkészítése
- A tésztát lobogó vízben, egy evőkanál sóval a csomagoláson írt főzési időnél három perccel kevesebb ideig főzd. Ha kész, szűrd le, és alaposan öblítsd át hideg vízzel. Miközben a többi hozzávalót összekészíted, időnként kevergesd meg, hogy ne ragadjon össze.
- A lila hagymát aprítsd fel egészen apróra, majd egy evőkanál ecettel forgasd össze és tedd félre legalább tíz percre. Ezzel a lépéssel megakadályozzuk, hogy túl intenzív íze legyen a salátában.
- A kaliforniai paprikát, zellerszárat és csemegeuborkát vágd kicsi, kb. fél, de maximum egy cm-es kockákra.
- Az öntethez keverj össze egy nagyobb tálban hat evőkanál tojásmentes majonézt, négy evőkanál növényi joghurtot vagy tejfölt, egy evőkanál dijoni mustárt, egy evőkanál agávészirupot, egy teáskanál fokhagymaport, két evőkanál fehérbor- vagy rizsecetet, két evőkanál csemegeuborka-levet, frissen őrölt borsot, és kezdésnek fél teáskanál sót.
- A lila hagymát alaposan öblítsd le, majd keverd össze az összes hozzávalót: az öntetet, a tésztát és a zöldségeket.
- Az édes, savanyú, és sós ízeknek mind érződnie kell a végeredményen, így lesz igazán finom a tésztasaláta: kóstolással döntsd el, kell-e még bele só, agávészirup, csemegeuborka-lé, vagy ecet. Úgy érnek össze legjobban az ízek, ha fogyasztás előtt legalább fél órára hűtőbe teszed, de azonnal is tálalhatod.

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.