Most olvasott cikk
Kötelező vegán kínálatot írna elő egy új kezdeményezés az EU országaiban

Kötelező vegán kínálatot írna elő egy új kezdeményezés az EU országaiban

Amennyiben összejön a szükséges számú aláírás, az Európai Bizottságnak érdemben is foglalkoznia kell a polgári kezdeményezéssel. Az aláírások megszerzésére egy év áll rendelkezésre.

Az európai polgári kezdeményezés (ECI – European Citizen’s Initiative) az EU állampolgárai számára egy 2007 óta rendelkezésre álló intézmény, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül az Európai Bizottsághoz terjesszenek elő különböző kezdeményezéseket, ezáltal pedig beleszólhassanak az unió jogalkotásába.

Tavaly szeptemberben az állatkísérletek betiltását indítványozó kezdeményezést például majdnem másfél millióan írták alá, amikor a gyűjtési időszak lezárult. De az érvényesítést követően is több mint 1.200.000 aláírást találtak megfelelőnek az ellenőrzést végzők, ezért az ügy biztosan napirendre kerül. De a cápauszony-halászattal kapcsolatos kezdeményezés is sikerrel zárult.

Egy új kampány most azt tűzte ki célul, hogy kötelezővé tegye az EU területén a vegán opciók szerepeltetését minden olyan nyilvános- vagy magánintézményben, ahol élelmiszert szolgálnak fel.

„A kezdeményezés azt javasolja, hogy vezessenek be vegán ételeket és elkészítési módszereket minden nyilvános- és magánintézményben, ahol ételt és italt szolgálnak fel. Vagyis bárokban, éttermekben, klubokban, étkezdékben, ételautomatákban, valamint iskolákban, kórházakban és egyéb intézményekben. A vegán ételeket külön ki kellene emelni az étlapon és az állati összetevőket tartalmazó ételektől külön kellene tárolni és szervírozni” – áll a kezdeményezés weboldalán található leírásban.

A szervezők nemcsak a már vegán módon élő embereket célozzák meg a változtatással, hanem azokat is, akik környezetvédelmi vagy fenntarthatósági szempontok miatt választanának sokszor növény opciót, amire jelenleg nem mindenhol van lehetőség. A kezdeményezést ezen a weboldalon lehet aláírni.

Az étrendünk drasztikus megváltoztatása vezethet egyedül eredményre

A nagyüzemi állattartás szerepe elvitathatatlan a klímaváltozásban. A növénytermesztésnél jóval inkább föld- és vízigényes állattartás emellett nem fenntartható, vagyis egy bizonyos szint után már képtelenség lesz az emberek húsfogyasztási igényeit kiszolgálni.

Ahhoz, hogy a klímaváltozás miatt jó eséllyel bekövetkező változásokat a leginkább mérsékelni tudjuk, mindenképpen szükség van a teljes élelmezési hálózat globális átalakítására, valamint a növényi alapú élelmiszerek széles körű elterjedésére.

A Vegan Meal európai polgári kezdeményezés ezért is szeretné, ha minden intézményben elérhetőek lennének az etikus, egészséges és fenntartható vegán opciók.

Az aláírásokat 2024. április 5-ig lehet gyűjteni a felületen, eddig kell összejönnie az 1 millió aláírásnak.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.