Most olvasott cikk
Olaszország visszavonta a sejtalapú húsok tiltására vonatkozó törvényjavaslatot

Olaszország visszavonta a sejtalapú húsok tiltására vonatkozó törvényjavaslatot

Olaszországban visszavonták a sejtalapú húsok tiltását

A márciusban elfogadott törvényjavaslat, amely a sejtalapú húsok gyártásának és népszerűsítésének tiltását helyezte kilátásba, egyelőre nem kerül az EU elé. Ezzel együtt a növényi termékek elnevezéseivel kapcsolatos korlátozásokról szóló javaslat sem. A visszavonás viszont nem jelenti azt, hogy az olasz kormány felhagyott volna a tiltást szorgalmazó terveivel. Az EU-ban engedélyt kapott termékek importját viszont a tervezett törvényjavaslat életbe lépésével sem tudják majd megakadályozni.

Idén márciusban Giorgia Meloni jobboldali kormánya egy olyan törvényjavaslattal állt elő, amely tiltaná a sejtalapú húsok előállítását és népszerűsítését az országban. A kormány szerint a javaslat célja az olasz konyha hagyományainak megőrzése. A törvénytervezet a gyártás ellehetetlenítése mellett a növényi termékek húsos elnevezéseiről is rendelkezett. Ennek értelmében tilos lett volna növényi alapú élelmiszereknél húsra utaló szavakat (szalámi, steak stb.) használni.

A törvényjavaslatot a szenátus júliusban elfogadta, Olaszország pedig bejelentést tett a TRIS-rendszerben az Európai Bizottság felé. A TRIS (Technical Regulations Information System) az EU belső piaci működését hivatott biztosítani, ezért a kereskedelmet ilyen mértékben érintő törvényeket a bizottságnak is szemléznie kell. Valószínűleg az automatikus elutasítástól félve, az olasz kormány egyelőre visszavonta a bejelentést, de ez nem jelenti azt, hogy felhagytak az elképzeléssel. A törvényjavaslat szövegének módosítását követően jó eséllyel újra felterjesztik a TRIS-rendszerbe a tiltást szorgalmazó törvényt.

A sejtalapú húsipar tiltása gazdasági hátrányt jelent

Alice Ravenscroft, a Good Food Institute Europe (GFI Europe) munkatársa úgy nyilatkozott még márciusban, hogy ezzel Olaszország Európa sereghajtója lesz a fenntarthatósági versenyben. Ráadásul az olaszok 54 százaléka szívesen kipróbálná a sejtalapú húsokat. A tiltás tőlük is megvonja ezt a lehetőséget.

Egy ilyen törvény bevezetése teljesen elkaszálna minden gazdasági lehetőséget ezen a területen Olaszországban, feltartaná a tudományos előrelépést, a klímavédelmi kezdeményezéseket, és a fogyasztói döntés ellen van

mondta Alice.

Tekintettel arra, hogy egy ilyen törvény nagyban befolyásolná az egységes európai piacot, szükség van az EU beleegyezésére a törvény hatályba lépéséhez. Mindezek ellenére, ha be is vezetik Olaszországban a tilalmat, az EU-ban engedélyt kapott termékek importját valószínűleg akkor sem tudnák betiltani az országban.

Robert E. Jones, a Cellular Agriculture Europe elnöke úgy nyilatkozott, hogy a tiltás nem más, mint politikai színjáték. Véleménye szerint egy hangos kisebbség elvárásainak való megfelelésről szól, és csak eltereli a figyelmet a valós problémákról. „Habár kellemes hír, hogy Olaszország visszavonta a TRIS-bejegyzést, az alternatív fehérjeforrások fejlesztéséért folyó harc továbbra is tart” – mondta.

Európának fel kell zárkóznia

A világon először Szingapúrban került forgalomba laboratóriumban előállított húskészítmény 2020-ban. Az idén az Egyesült Államok is csatlakozott az egyelőre rövid listához. Amerikában jelenleg két gyártó termékeihez lehet hozzájutni néhány kiválasztott étteremben. Az Európai Unióban egyelőre nem kezdeményezett még senki engedélyeztetési eljárást, de Svájcban és az Egyesült Királyságban már megindultak a folyamatok. Mindkét országban az Aleph Farms nyújtott be engedélyeztetési kérelmet. Az Egyesült Királyság, ami – habár már nem tagja – továbbra is az EU eljárási rendjét használja, ráadásul szorgalmazta, hogy az engedélyeztetési folyamatot gyorsítsák meg. Jelenleg ugyanis évekig is eltarthat, amíg forgalomba kerülhetnek az új termékek. A kontinens országainak kormányai közül sokan komoly összegekkel támogatják a sejtalapú élelmiszergyártás fejlesztését. Hollandia például 60 millió euróval járult hozzá 2022-ben az iparággal kapcsolatos kutatásokhoz.

Reméljük, hogy a parlament visszavonja egy olyan törvény bevezetését, amely törést okozna az egységes európai piacban, és szabotálná az ország fenntarthatósági törekvéseit, egyúttal ellehetetlenítené a szektorban működő cégeket

– mondta Francesca Gallelli, a GFI Italy közügyi tanácsadója.

(Green Queen)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.