Most olvasott cikk
Újabb fogságban tartott kardszárnyú delfin halt meg

Újabb fogságban tartott kardszárnyú delfin halt meg

Mindössze 12 évesen meghalt Moana a rabságban tartott kardszárnyú delfin

Moana, a kardszárnyú delfin mindössze tizenkét évesen halt meg. Az állat a franciaországi Marineland vízi parkban élt, fogságban született.

Elpusztult Moana, a kardszárnyú delfin. Az állatot arra kárhoztatták, hogy a dél-franciaországi Antibes-ben található, Marineland nevű vízi parkban lépjen fel rendszeresen, a közönség szórakoztatására. Ezt több mint egy évtizeden át kellett csinálnia.

A hím kardszárnyú delfinek az óceánban akár ötven évig is élhetnek, Moana azonban mindössze tizenkét éves volt. Ezt a szabadságot viszont ő soha nem tapasztalhatta meg. Fogságban született, és az egész életét medencében töltötte, végtelen köröket róva szűkre szabott lakóhelyén.

Ő volt Európában az első – globálisan pedig a harmadik – kardszárnyú delfin, aki mesterséges megtermékenyítést követően jött a világra.

Moana anyja, a 22 éves Wikie, még mindig Marinelandben él. Rajta kívül pedig még két kardszárnyú delfin van a vízi parkban: a 24 éves Inouk és a 9 éves Keijo.

Moana nem élt kielégítő körülmények között

A vízi park a Moana haláláról beszámoló közleményében „hirtelen és váratlan” eseményként jellemezte a történteket. Az aktivisták szerint azonban meglepőnek semmiképp nem lehet tekinteni azt, hogy Moana elpusztult.

A One Voice francia állatvédő szervezet éppen szeptemberben hívta fel a figyelmet arra, hogy Moana és Inouk mielőbbi egészségügyi vizsgálatra szorulna. Mindkét állatnál ismétlődően olyan viselkedést figyeltek meg, amely szerintük súlyos pszichológiai zavarokra utal. Ráadásul arra is rámutattak, hogy Moanának bőr alatti sérülései vannak.

A PETA állatvédő szervezet Moana halála kapcsán ismét hangsúlyozta, hogy fogságban a kardszárnyú delfinek semmilyen körülmények között nem élhetnek úgy, mint ahogy természetes körülmények között élhetnének. Ők ugyanis alapvetően összetett családi kötelékben élnek, naponta több mint 160 kilométert tesznek meg. A vízi parkokban azonban erre értelemszerűen nincs lehetőségük. Kilométerhiányukat nem elégíti az, hogy körbe-körbe úsznak a medencében, ahogy az sem, hogy felesleges trükköket csinálnak.

A közelmúltban halt meg egy másik fogságban tartott kardszárnyú delfin, Lolita is. Ő 53 évnyi rabság után, tervezett szabadon engedése előtt pusztult el.

Kiska pedig – az utolsó Kanadában fogságban tartott kardszárnyú delfin – március 9-én pusztult el abban az apró medencében, amelyben több mint negyven éven keresztül kellett szenvednie.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.