Most olvasott cikk
Elpusztult Kiska, a világ legmagányosabb delfine, aki 40 évet élt fogságban

Elpusztult Kiska, a világ legmagányosabb delfine, aki 40 évet élt fogságban

Kiska, az utolsó Kanadában fogságban tartott kardszárnyú delfin március 9-én pusztult el abban az apró medencében, amiben több mint negyven éven keresztül kellett szenvednie.

2019-ben tiltották be Kanadában a bálnák és delfinek szaporítását és fogságban tartását. Az új törvény viszont engedélyezte, hogy a már fogságban élő tengeri emlősöket továbbra is ott tarthassák.

Ez történt Kiskával is, akit a The Whale Sanctuary Project (WSP) „a világ legmagányosabb kardszárnyú delfinének” nevezett. A szervezet minden erejével igyekezett elérni, hogy az orka áttelepülhessen az általuk kialakított tengerparti menedékhelyre, de sajnos erre már sohasem kerül sor.

A magányos emlős 47 évesen, március 9-én pusztult el a marinelandi betontankjában, Niagara Fallsban, Kanadában.

Kiskát még 1979-ben, a Szabadítsátok ki Willyt! című film sztárjával, Keikóval együtt rabolták el Izland vizeiből. A kardszárnyű delfin több mint negyven évet töltött az üvegfalak mögött, vagyis szinte egész életét egy apró medencében kellett leélnie.

Habár történt boncolás, a halál okaként hivatalosan egyelőre semmilyen speciális okot nem jelöltek meg. Ennek ellenére a WSP és a PETA is úgy hozta le a hírt, hogy Kiska bakteriális fertőzés áldozatául esett.

Mióta 2011-ben tanktársa, Ikaika eltávozott, Kiska teljesen magányosan rótta a véget nem érő köröket a tankjában, holott a kardszárnyú delfinek nagyon szociális emlősök.

Több felvétel is kering a neten, amin valószínűleg az évek óta tartó magány és az ingerszegény környezet hatására furcsa viselkedés figyelhető meg rajta. Mint ahogy látható ezen a felvételen, amit az Animal Justice kanadai állatvédő aktivistacsoport készített, és amin Kiska a fejét többször az üvegfalba veri. Máskor csak élettelenül lebegett tankjában.

A szívünk szakad meg, hogy Kiskának már sohasem lesz lehetősége arra, hogy egy bálnamenhelyre kerüljön és megtapasztalhassa azt a szabadságot, amit oly régóta megérdemelt volna

– olvasható Camille Labchuk, az Animal Justice vezetőjének nyilatkozata az NPR oldalán.

Az élethosszig tartó bebörtönzés mellett Kiskának el kellett viselnie öt borjának halálát is, akik mindannyian még hétéves koruk előtt elpusztultak.

Az Animal Justice szervezet azt szeretné, ha jogi úton is felelősségre vonnák a Marineland nevű vidámparkot, amiért ilyen szintű fizikai és mentális szenvedésre ítélték a kardszárnyú delfint egy teljes életen keresztül.

„A gyilkos bálnák rendkívül társas élőlények, de Kiskának senkije sem volt 2011 óta, a kis méretű, üres élőhelye, a pusztító magány és a kevés inger miatt sokat szenvedett. A szövetségi és a tartományi törvény is tiltja, hogy egy állatnak szenvedést okozzunk, amibe beletartozik az unalom és az elszigeteltség által kiváltott pszichés stressz is” – olvasható Camille véleménye az Animal Justice oldalán.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.