Fűszeres illatok, omlós tészta és mutatós halloweeni díszítés: ez az amerikai sütőtökös pite ünnepi változata.
Ez a cikk a Csenge és Flóra világkonyhája című sorozat halloweeni különkiadása. További receptekért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.
Ha itthon nem is ünnep, akkor miért tartjuk a halloweent?
Bár ma kétségkívül az egyesült államokbeli cukorkagyűjtő gyerekekkel azonosítjuk, a halloween valószínűleg a kelta hagyományból eredeztethető. Pontosabban a szüret végét és a sötét tél kezdetét jelző, november elsején tartott Samhain Fesztiválból.
Az amerikai kontinensre az ünnepet valószínűleg az ír és skót bevándorlók vitték magukkal a 19. században, ahol aztán a ma ismert halloween kialakult, majd a világ más részeire is elterjedt.
Így lett nálunk is népszerű, ámde meglehetősen megosztó október végi mulatság a tökfaragás, a halloweeni dekorációkészítés és süteménysütés. Nálunk ez nem hagyományos ünnep, miért ragaszkodnak mégis sokan hozzá, hogy megünnepeljék? – teszik fel megannyian a kérdést.
Nekünk erről egyszerű véleményünk van: szerintünk nem az a lényeg, hogy a halloween napja a naptárban pirossal jelölt ünnep-e vagy sem.
Ha az ünnep azt jelenti, van valami indokunk arra, hogy a rohanó hétköznapokból kilépve együtt alkossunk valamit a családdal vagy a barátainkkal – legyen az kézzel öntött gyertya, papírmasé-denevér vagy töklámpásnak öltöztetett sütőtökös pite –, akkor miért ne ünnepelnénk?
Hozzávalók
A tésztához:
♡ 300 gramm finomliszt
♡ 180 gramm jó minőségű, hűtőhideg vegán vaj
♡ 4-5 evőkanál jeges víz
♡ 1 evőkanál barna cukor
♡ 1 teáskanál só
A töltelékhez:
♡ 500 gramm sütőtök (nyersen mérve)
♡ 1 konzerv zsíros kókusztej
♡ 1 teáskanál őrölt fahéj
♡ ½ teáskanál őrölt gyömbér
♡ ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
♡ ⅛ teáskanál őrölt szerecsendió
♡ 4-6 evőkanál barna cukor
♡ 3 evőkanál étkezési keményítő
♡ ⅓ teáskanál só
A tetejére:
♡ 2 evőkanál növényi tej
♡ 1 evőkanál agávé-, rizs- vagy juharszirup
Így készítsd el a sütőtökös pitét:
- A sütőt melegítsd elő 190 fokra. A sütőtököt vágd vékony (kb. 1 cm-es) karikákra, tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és szórd meg a tetejüket kb. egy evőkanál cukorral. Süsd 20 percig, fordítsd meg a szeleteket, majd süsd még 20 percig, vagy amíg krémesen vajpuha nem lesz.
- A konzerves kókusztejet tedd egy kis lábasba és adj hozzá négy evőkanál barna cukrot. Forrald fel, majd vedd a lángot alacsonyra, és kb. percenként megkeverve főzd fél óráig, majd zárd el és tedd félre.
- Miközben sül a sütőtök és készül a sűrített kókusztej, készítsd el a pitetésztát. Ehhez először keverj el 300 gramm finomlisztben egy teáskanál sót és egy evőkanál barna cukrot. Vágj fel kicsi, kb. 1 cm-es kockákra 180 gramm hűtőhideg vegán vajat, és forgasd bele a lisztbe.
- Tedd a lisztes keverék felét késes aprítóba, majd háromszor-négyszer egy-két másodpercig pulzáld össze. Legyen nagyjából morzsás, de nem baj, ha marad benne néhány nagyobb darab. Fontos, hogy ne mixeld túl.
- Adj hozzá két evőkanál jeges vizet, és keverd el benne két-három rövid pulzálással. Most jöhet a teszt: vegyél ki egy kicsit a morzsás mixből, és az ujjaiddal nyomd össze. Ha összetapad, akkor nem kell bele több víz. Ha nagyon morzsálódik, akkor tegyél hozzá még fél evőkanál vizet. Tedd át a tésztát egy tálba, majd ismételd meg a 3. és 4. lépést a lisztes keverék másik felével, és ha kész, helyezd egy külön tálba. A tésztákat fedd le, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.
*Késes aprító nélkül: ha nincs késes aprítód, tedd az összes lisztet, az 1 cm-es kockákra vágott vajat, a sót és cukrot egy nagy, széles szájú tálba, és forgasd össze őket. Az ujjbegyeiddel vagy a tenyereddel – gyors mozdulatokkal – morzsold a vajat olyan kis darabokra, amilyenre csak tudod. Addig dolgozz, amíg már nincsenek benne túlságosan nagy darabok. Ha néhány mégis marad, az nem nagy baj, de ne morzsold túl sokáig, mert a vajnak hidegnek kell maradnia. Locsolj a tetejére két evőkanál jeges vizet, gyúrd össze, majd a 4. lépésben leírt módon teszteld, és ha kell, adj még hozzá fél evőkanál vizet. A tésztát oszd ketté és lefedve tedd a hűtőbe. - Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A már nem forró sütőtököt kapard ki a héjából, és késes aprítóban vagy botmixerrel turmixold össze a sűrített kókusztejjel, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel, szerecsendióval, keményítővel és sóval. Kóstold, és ha szükségesnek érzed, adj még hozzá egy-két evőkanál cukrot. Vedd figyelembe, hogy sütés után veszt az édességéből, tehát inkább az a jó, ha most kicsit túl édes a töltelék.
- A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd jöhet a pitetészta kinyújtása: enyhén lisztezett felületen (a liszt egyenletes elszórásában nagy segítségedre lehet egy sűrű lyukú szűrő), nyújtófa segítségével mindkét tésztát nyújtsd kb. 3 mm vastagságúra, minél kerekebb alakra törekedve.
- Az egyik pitekoronggal – ez lesz a teteje – kedved szerint járj el: lehet kicsit művészkedni, tökfejet, denevért vagy szellemet kivágni belőle akár szabad kézzel, akár tésztavágóval, akár mézeskalácsformával. Ha nem szeretnél bonyolult mintákat készíteni, akkor is mindenképp vágj a tésztába itt-ott lyukakat, hogy a töltelék alaposan átsüljön.
- Egy 28 cm-es pite- vagy tortaformában óvatosan helyezd el azt a korongot, amibe nem vágtál mintákat, oszlasd el rajta a legalább langyosra hűlt tölteléket, majd óvatosan helyezd rá a másik tésztát. A tetejét kend le növényi tejben elkevert sziruppal.
- Süsd 200 fokos sütőben 10 percig, majd vedd le 175 fokra, és süsd további 40-45 percig sütőtől függően. Ha a széle túl gyorsan barnul, akkor vedd ki a pitét a sütőből, kb. 5 cm széles körben fedd le alumínium fóliával, majd tedd vissza a sütési idő végéig.
- Ha kész, hagyd hűlni legalább egy órát, mielőtt felvágod, a töltelék ugyanis hűlés közben fog vághatóra szilárdulni. A legtökéletesebb állag eléréséhez 3-4 órát várj vele.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.