Most olvasott cikk
A britek egyhatoda vegán karácsonyt tervez

A britek egyhatoda vegán karácsonyt tervez

a britek egyhatoda vegán karácsonyt tervez egy felmérés szerint

Egy friss felmérés alapján minden hat britből egy teljesen vegán karácsonyt tervez idén. Emellett ötből több mint ketten tervezik csökkenteni a húsfogyasztásukat a következő időszakban. A felmérés alapján ez lehet a szigetország eddigi legvegánabb karácsonya.

A World Animal Protection szervezet felmérése alapján úgy látszik, sok brit háztartásban kerül teljesen növényi vacsora az ünnepi asztalra. A nemzetközi szervezet felmérésében kétezer lakost kérdeztek meg az ünnepi terveikről. A válaszadók egyhatoda úgy felelt, hogy teljesen vegán karácsonyt terveznek. Emellett öt emberből több mint kettő nyilatkozott úgy a felmérés során, hogy tervezi csökkenteni a húsfogyasztását.

Aki ismeri a szigetország húsfogyasztási szokásait, az nem lehet kifejezetten meglepve az eredményeket látva. Egy nemrég publikált felmérés ugyanis arra jutott, hogy amióta csak mérik az adatokat, a tavalyi évben fogyott a legkevesebb hús az országban. A brit polgárok 2012 és 2022 között körülbelül 14 százalékkal csökkentették a húsfogyasztásukat. Sokan úgy gondolják, ennek csupán a jelenlegi megélhetési válság, valamint a háború okozta infláció az oka, és nem lesz tartós.

A karácsonyi menü vegánná tétele nagyszerű módja annak, hogy mérsékeljük a húsfogyasztásunkat. Ráadásul most már számos ínycsiklandó növényi alapú termék elérhető, ezért nincs is ennél jobb időszak a váltásra

– mondta Lindsay Duncan a Plant Based Newsnak.

A britek egyhatodát talán az egyre szélesebb körben ismert egészségügyi hatások ösztönözték a növényi alapú ünnepi menü bevezetésére. De az sem kizárható, hogy sokan a lelkiismeretükre hallgatva válnak meg az állati hozzávalóktól, hiszen egyre több tényfeltáró videó, dokumentumfilm mutatja meg az állatok szenvedését.

Az Egyesült Királyság haszonállatainak több mint 80 százaléka nagyüzemi állattartásban él, borzalmas állapotok közt. Ők mind érző élőlények, akik rettegnek és fájdalmat éreznek. Az intenzív állattartásnak nincs jövője

– tette hozzá Lindsay.

A vegán karácsony mindenki számára könnyen összehozható

Az ünnepek alatt megszokott fogások bővelkednek az állati hozzávalókban. Ez különösen igaz a magyar konyhára, ahol a karácsonyi vacsora kapcsán sokaknak a halászlé vagy a töltött káposzta ugorhat be elsőként. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem lehet könnyedén és gyorsan olyan vegán ünnepi vacsorát készíteni, ami mindenki számára ízletes és kielégítő lehet.

Aki úgy dönt, hogy a britek egyhatodához hasonlóan szintén mellőzne mindenféle állati adalékot az ünnepi asztalról, annak ezt a cikket ajánljuk. Itt biztosan mindenki talál olyan fogást, amit ő, valamint a vendégei is örömmel fogyasztanak majd.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.