Most olvasott cikk
Zöld lasagne

Zöld lasagne

Zöld lasagne recept - Prove.hu

Simán el lehet készíteni az eredeti, “piros” lasagnét is növényi verzióban, de néha muszáj fejet hajtani a vegán sztereotípiák előtt, és mindent “zöld” verzióban elkészíteni.

(A dán Naturli cég ezt a brandinget új szintekre emeli: a hagyományosan minden sarki 7-Eleven boltocskában kapható hot-dog növényi alapú verzióját ők árulják, és a Green Dog fantázianevet egészen komolyan véve a szósz, de még a növényi virslit borító kifli is zöld színű. Ennyire azért mi nem megyünk messzire a lasagnéval.)

A viccet félretéve, a lasagne szó szerint nagyon sokszínűen elkészíthető a hagyományos verzión kívül: narancssárgán sütőtökkel és/vagy édesburgonyával, lilán céklával, padlizsánnal, és/vagy lilakáposztával, vagy épp zölden, spenóttal és cukkinivel.

Hozzávalók

6 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 500 g lasagne lap
  • 300 gramm friss spenót (fagyasztott is megteszi, ha nincs más)
  • 2 közepes cukkini (kb. 360 gramm)
  • 2 csomag füstölt tofu (2×180 gramm)
  • egy bögre friss bazsalikom
  • 2 fej vörös- vagy lilahagyma
  • 7 közepes gerezd fokhagyma
  • 1 liter + 200 ml cukrozatlan növényi tej
  • 1 teáskanál keményítő
  • 2 csipet szerecsendió
  • 1 db babérlevél
  • 3 evőkanál jó minőségű margarin (ha nem jutsz hozzá, inkább olívaolajat használj)
  • 3 evőkanál búzaliszt
  • opcionális: 200 g olvadós növényi sajt
  • frissen őrölt bors

 

Zöld lasagne elkészítése

  1. A műveletet a besamellel kezdjük: ehhez először hámozz meg egy fej hagymát és két gerezd fokhagymát, és a hagymát vágd négyfelé, a fokhagymát pedig kétfelé. Egy lábasban tedd fel magas lángon a növényi tejet, tedd bele a hagymát és a fokhagymát, egy babérlevelet, két csipet szerecsendiót, fél teáskanál sót, és ha felforrt, vedd vissza a lángot közepesen alacsonyra. Időnként megkevergetve húsz percig hagyd a tűzhelyen, majd zárd el és tedd félre.
  2. A cukkinit ½ cm vastag szeletekre karikázd fel (hosszában is felszeletelheted, ha szeretnéd, ezesetben keresztben először vágd ketté, majd így szeleteld fel őket), sózd le mindkét oldalán, és tedd félre.
  3. Most jön a ragu: ehhez vágj finomra egy fej hagymát, és préselj össze négy gerezd fokhagymát. Egy evőkanál olívaolajon, közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani a hagymát, és pár perc elteltével egy jó nagy csipet sót keverj hozzá.
  4. Miközben a hagyma pirul, morzsold össze a kezeddel a tofut, és ha a hagyma már kb. 8 perce pirul, add hozzá egy nagy csipet sóval, és vedd a lángot közepesre.
  5. Miközben a tofu sül, a spenótot vágd össze olyan kicsit darabokra, amihez csak türelmed van. Ha fagyasztott spenótot használsz, ezt értelemszerűen hagyd ki. Járj el ugyanígy a friss bazsalikommal is, ezt viszont tényleg nagyon apróra vágd, mintha petrezselymet aprítanál.
  6. Ha a hagyma és a tofu már 6-8 perce pirul, add hozzá a préselt fokhagymát, és további két percig kevergesd. Ha szükséges, adj még hozzá pici olívaolajat.
  7. Vedd közepesre a lángot, és szép lassan kezdd el a tofuhoz adagolni a spenótot: egyben nem fog menni, de hamar összeesik, 3-4 adagban néhány perc alatt bele tudod keverni. Tegyél hozzá (legalább fél teáskanál) sót, és közepes lángon szépen párologtasd el a spenótból kieresztett vizet, kb. tíz perc alatt.
  8. A cukkiniszeletekről papírtörlővel itasd le a vizet, forgasd össze őket kb. egy evőkanál olívaolajjal, sóval és egy gerezd zúzott fokhagymával, majd közepesen forró serpenyőn mindkét oldalukon süsd elő őket 2-2 percig (nem kell, hogy puha legyen).
  9. Melegíts fel 200 ml növényi tejet melegre, de ne forróra. Egy teáskanál keményítőt tegyél egy pohárba, és először csak egy löttyintésnyi növényi tejjel keverd csomómentesre villával, majd add hozzá a többi tejet is. Ha a nagyja víz elpárolgott a spenótról (nem baj, ha kicsit még vizes), add hozzá a keményítős növényi tejet, és folyamatosan kevergetve várd meg, amíg besűrűsödik.
  10. Add hozzá a raguhoz a finomra vágott bazsalikomot, frissen őrölt borsot, kóstold és sózd, ha szükséges, majd két perc elteltével zárd el a tűzhelyet.
  11. Most pedig befejezzük a besamelt: ehhez először is halászd ki a hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet a növényi tejből (a hagymát és a fokhagymát hűtőbe teheted, és mondjuk beleturmixolhatod bármilyen levesbe vagy raguba).
  12. Egy lábasban melegíts fel három evőkanál jó minőségű margarint, és közepesen alacsony lángon szépen szórj bele három evőkanál lisztet úgy, hogy közben habverővel folyamatosan kevergeted. Két dologra figyelj: ne legyen túl forró a margarin, különben azonnal le fog égni a liszted, illetve mindenképp habverőt használj, fakanállal csomós maszlagot fogsz kapni.
  13. Kb. 2 perc alatt illatos, aranyszínű pasztának kell kinéznie a margarinos lisztnek: ekkor szépen elkezdheted hozzáadagolni a tejet úgy, hogy közben folyamatosan kevergeted a habverővel. Egészen addig kevergesd, amíg be nem sűrűsödik: ekkor kóstold, tegyél hozzá frissen őrölt borsot és sózd, ha szükséges (szinte biztosan kell még bele, a besamelből nem érdemes kispórolni, különben ízetlen lasagnét fogsz kapni), majd zárd el.
  14. Egy közepesen nagy méretű, magas falú tepsiben kezdd el rétegezni a lasagnét: legalulra egy vékony réteg tofus-spenótos ragu kerüljön, erre jöhet egy réteg lasagne lap, erre egy réteg besamel szósz (arra figyelj, hogy a tetejére maradjon elég besamel, inkább a közepén legyen kicsit vékonyabb réteg, mint felül, különben szárazra, keményre fog sülni), egy réteg cukkini, egy réteg ragu, még egy réteg lasagne lap, besamel, cukkini, ragu, amíg el nem fogy. A lasagne tetejére egy réteg lasagne lap, majd erre egy réteg besamel kerüljön.
  15. Ha használsz, akkor a tetejére reszelj növényi sajtot, de enélkül is szép pirosra sül a besamel miatt, szóval nem feltétlen szükséges. Először 200 fokon fólia alatt 20 percig süsd, majd a fóliát eltávolítva még 20 percig. Mielőtt felvágod, várj vele legalább 20 percet: így kevésbé fog szétesni, és pont ehető hőmérsékletű is lesz.