Most olvasott cikk
Komoly hiányosságokra bukkantak aktivisták a madárinfluenzában elhullott pulykák kezelésénél

Komoly hiányosságokra bukkantak aktivisták a madárinfluenzában elhullott pulykák kezelésénél

pulyka

Angliában az eddigi legnagyobb madárinfluenza-járvány pusztítja az állatokat, de ilyen hanyag hozzáállással biztosan nem lesz egyhamar vége a pandémiának.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Angliában elképesztő méreteket ölt a madárinfluenza-járvány. A szabadtartású pulykák fele – nagyjából 600.000 egyed – pusztult el a megbetegedés, vagy kényszervágás következtében, becslések szerint pedig tavaly október óta 5 és fél millió madárral végzett a vírus.

A vadon élő állatok is komoly veszélynek vannak kitéve, sőt, arról is írtunk, hogy állatkertben fogva tartott pingvinek is estek a H5N1 áldozatául.

A jellemzően rossz körülmények között, kis helyen, zsúfolt épületekben tartott állatok között elképesztő sebességgel terjed a fertőzés. Volt olyan gazda, akinek 9.500 madarat számláló farmját kevesebb mint egy hét leforgása alatt lenullázta a járvány.

Mindezen információk ismeretében különösen meglepő, hogy vannak olyan gazdaságok, ahol fittyet hányva a vírus miatt bevezetett biztonsági intézkedésekre, teljesen félvárról veszik a probléma kezelését, amire egy csapat beépített aktivista hívta fel a figyelmet.

A Bernard Matthews farm leleplezése

A norfolki pulykafarmon tapasztalható körülményeket a Generation Vegan (GenV) beépített aktivistái leplezték le. A Bernard Matthews Foods által tulajdonolt farmon látottak alapján – a vállalatnak körülbelül 50 farmja van országszerte – nyugodtan elmondható, hogy a hanyagság akár a járvány további terjedését is elősegítheti.

Az GenV aktivistái által készített felvételeken az látható, ahogy a munkások elhullott és levágott madarak ezreit kanalazzák fel munkagépekkel, majd konténerekbe teszik őket. A járványvédelmi intézkedések gyengék voltak, az elmondottak alapján előfordult, hogy a madarak lehullottak a járművekről.

Volt munkás, aki a földre esett pulykákat egy vödörbe rugdosta, mint valami focilabdát. Ezen felül az is látható volt, hogy az elhullott madarak tollai szabadon repkedtek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plant Based News (@plantbasednews)

Egy madárinfluezával kapcsolatos webináriumon volt olvasható, hogy: „A vírus terjedhet közvetlenül a madarak között, vagy a vírussal szennyezett környezettel való érintkezés útján, mint például a fertőzött madarak ürüléke vagy tolla.”

A bevezetett szabályozások azt is előírják, hogy az elhullott állatok összegyűjtését végző járműveknek eresztésmentesnek és lefedettnek kell lenniük, valamint nem haladhatnak át olyan felületen, amely sárral, madárürülékkel, tollal, tojáshéjjal és egyéb olyan anyaggal szennyezett, ami potenciálisan vírushordozó lehet.

A fenti előírásokat a megfigyelt farmon egyáltalán nem vették figyelembe. Csak remélni lehet, hogy más telepeken komolyabban veszik az eddigi legpusztítóbb madárinfluenza-járványt a szigetországban.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.