Most olvasott cikk
Exeter városa is a növényi étrend népszerűsítése mellett döntött

Exeter városa is a növényi étrend népszerűsítése mellett döntött

Exeter

Az angol város, Exeter is csatlakozik azon települések sorához, akik jó példával szeretnének elöl járni a klímaváltozás elleni harcban.

A 130.000 lakosú település önkormányzata úgy döntött, népszerűsíteni fogják a növényi alapú étkezést, hogy ilyen módon vegyék fel a harcot a klímaváltozással.

Duncan Wood, egy munkáspárti képviselő indítványozta a javaslatot, amit aztán az önkormányzat nagy egyetértéssel támogatott. Wood felel a klímaváltozással kapcsolatos ügyekért, így nem meglepő, hogy tőle érkezett a kezdeményezés.

„Ahogy azt folyamatosan láthatjuk, a klímaváltozás valóságos tény, és nekünk meg kell tennünk mindent, hogy megállíthassuk. Amint az emberek egyre inkább ráeszmélnek a változásra, sokan azt kérdezik, mit tehetnek ez ellen, pláne egy olyan időszakban, amikor a költségek növekszenek, a pénz pedig kevesebb” – fejtette ki Wood egy nyilatkozatban.

Számos olyan apró változtatás van, amiket alkalmazhatunk. Az egyik ilyen, hogy mit eszünk. Az, hogy mi kerül a tányérra, igenis számít. Ha ismerjük az étrendünk környezeti hatásait és tisztában vagyunk a választási lehetőségekkel, valamint az egészségünkre gyakorolt hatásukkal, akkor megfelelő döntéseket tudunk hozni

– mondja Wood.

Milyen módon népszerűsíti a növényi étkezést az önkormányzat?

A városvezetés elsősorban személyes példával szeretne hitelt adni saját törekvéseinek. Ez azt jelenti, hogy az összes belső szervezésű eseményen növényi alapú étkezésre térnek át 2023 májusával bezárólag.

Ezen túlmenően az önkormányzati kezelésű intézmények – ide tartoznak a szabadidő központok, kávézók és éttermek – kínálatában is szerepelnek majd a növényi alapú ételek, amiket jól látható módon ki is fognak emelni a fogyasztók számára.

Egy kétpárti együttműködés keretében tervek készülnek arra vonatkozóan is, hogy a későbbiekben a közétkeztetés, valamint az élelmiszerbankok és egyéb, városi szintű ellátási rendszerek is megfelelő mértékben tartalmazzanak növényi alapú opciókat.

A kezdeményezést támogató Josie Parkhouse úgy fogalmazott, ez a lépés segít Exeter zöld céljainak mielőbbi elérésében. A város ugyanis azt a nem kis célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon.

„A tudomány egyértelmű, és nagyon jól tudjuk, hogy kevesebb húst kell ennünk egyénenként, társadalomként és a teljes Föld népességeként, hogy segítsük a jövő nemzedékeit. Ez a javaslat nem azt mondja, hogy mindenkinek egy este alatt vegánná kell válnia. Hanem azt, hogy mindannyiunknak csökkentenie kell a húsfogyasztását a bolygó érdekében” – mondja Parkhouse.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.