A szinte teljesen húsmentes menüt kínáló Geraniumot tavaly még a 2. helyre sorolták, de idén már a világ legjobb éttermévé választották.
A koppenhágai étterem nem a semmiből tűnt elő, 2012 óta szerepelnek a top50-es listán. Tavalyi 2. helyezésüket sikerült idén az elsőre felhozniuk, így hivatalosan is ők a világ legjobb étterme, legalábbis a The World’s 50 Best Restaurants, vagyis A Világ 50 Legjobb Étterme weboldal éves listája szerint.
Az oldal indoklásában kiemelte a szezonális, fenntartható hozzávalók alkalmazására fektetett különös hangsúlyt, valamint a séf, Rasmus Kofoed elképesztő szépérzékét, ami művészi szintre emel minden elkészített tányért. A férfi Dánia egyetlen három Michellin-csillaggal rendelkező szakácsa, ezen felül pedig az egyetlen, aki bronz-, ezüst-, és aranyérmet is nyert a világ leghíresebb főzőversenyén, a Bocuse d’Or-on.
Eltökéltségének és nagyszerű csapatának köszönhetően régóta szereplője a top50-es listának. 2012-ben a 49. helyen nyitottak, ezt a helyezést pedig 2021-ben 2. helyig sikerült feltornázni az idei mindent elsöprő győzelmet megelőzően.
Vegán étterem a Geranium?
Valószínűleg messze vagyunk még attól, hogy egy 100%-ban növényi fogásokat kínáló étterem ilyen rangos helyen szerepeljen a listán, annak ellenére, hogy láthatunk már komoly vegán kezdeményezéseket – legutóbb például a Las Vegas Stripen nyílt egy teljesen vegán luxus étterem –, de az mindenesetre meglepő, hogy egy olyan intézmény győzedelmeskedjen, amely január óta nem kínál húsos fogást a menüjében. Ilyen intézmény a Geraniumon kívül nem fért be a top 10-be.
Ez alól kivételt képeznek a tengeri herkentyűk, azokat ugyanis továbbra is találhatunk a Geranium menüjében, ami az ezt megelőző, hústól hemzsegő étlaphoz képest hatalmas változás, de emiatt továbbra sem ténylegesen húsmentes a kínálat.
Az étterem séfjében egy húsmentes eseményt követően kezdett el érlelődni a kínálat teljes átalakításának gondolata, amivel a társtulajdonos, Søren Ledet is egyetértett, ahogy a 4 napos munkahéttel is, ami nagyban segíti Kofoed elhatározását, hogy egyre kevesebb alapanyagot felhasználva válhasson egyre kreatívabbá. Vegetáriánus édesanyját is megemlítette inspirációként az étterem átalakításában.
A hal is állat, a halhús is hús
Talán azért, mert nem emlősállatokról van szó, hajlamosak vagyunk a halakat, valamint a tengerben élő és rendszeresen fogyasztott állatokat – rákok, polipok, tintahalak – alacsonyabb rendű élőlényekként kezelni és egyesek még húsnak sem tekintik őket.
A tanulmányok szerint a halhús, vagy a rákhús éppen annyira szükségtelen az emberi szervezet számára, mint más állati eredetű ételek. Ráadásul a tengeri élőlények kognitiv és érzelmi képességei sok helyen arra kényszeríti az embereket, hogy újragondolják a megítélésüket.
A halakkal kapcsolatos tévhitekről, valamint a halászat ökológiai és erkölcsi problémáiról itt írtunk bővebben.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.