Most olvasott cikk
Húsmentes éttermet választottak első helyezettnek a világ 50 legjobb vendéglátóhelyeinek listáján

Húsmentes éttermet választottak első helyezettnek a világ 50 legjobb vendéglátóhelyeinek listáján

Geranium növényi fókuszú top étterem Dániában

A szinte teljesen húsmentes menüt kínáló Geraniumot tavaly még a 2. helyre sorolták, de idén már a világ legjobb éttermévé választották.

A koppenhágai étterem nem a semmiből tűnt elő, 2012 óta szerepelnek a top50-es listán. Tavalyi 2. helyezésüket sikerült idén az elsőre felhozniuk, így hivatalosan is ők a világ legjobb étterme, legalábbis a The World’s 50 Best Restaurants, vagyis A Világ 50 Legjobb Étterme weboldal éves listája szerint.

Az oldal indoklásában kiemelte a szezonális, fenntartható hozzávalók alkalmazására fektetett különös hangsúlyt, valamint a séf, Rasmus Kofoed elképesztő szépérzékét, ami művészi szintre emel minden elkészített tányért. A férfi Dánia egyetlen három Michellin-csillaggal rendelkező szakácsa, ezen felül pedig az egyetlen, aki bronz-, ezüst-, és aranyérmet is nyert a világ leghíresebb főzőversenyén, a Bocuse d’Or-on.

Eltökéltségének és nagyszerű csapatának köszönhetően régóta szereplője a top50-es listának. 2012-ben a 49. helyen nyitottak, ezt a helyezést pedig 2021-ben 2. helyig sikerült feltornázni az idei mindent elsöprő győzelmet megelőzően.

Vegán étterem a Geranium?

Valószínűleg messze vagyunk még attól, hogy egy 100%-ban növényi fogásokat kínáló étterem ilyen rangos helyen szerepeljen a listán, annak ellenére, hogy láthatunk már komoly vegán kezdeményezéseket – legutóbb például a Las Vegas Stripen nyílt egy teljesen vegán luxus étterem –, de az mindenesetre meglepő, hogy egy olyan intézmény győzedelmeskedjen, amely január óta nem kínál húsos fogást a menüjében. Ilyen intézmény a Geraniumon kívül nem fért be a top 10-be.

Ez alól kivételt képeznek a tengeri herkentyűk, azokat ugyanis továbbra is találhatunk a Geranium menüjében, ami az ezt megelőző, hústól hemzsegő étlaphoz képest hatalmas változás, de emiatt továbbra sem ténylegesen húsmentes a kínálat.

Az étterem séfjében egy húsmentes eseményt követően kezdett el érlelődni a kínálat teljes átalakításának gondolata, amivel a társtulajdonos, Søren Ledet is egyetértett, ahogy a 4 napos munkahéttel is, ami nagyban segíti Kofoed elhatározását, hogy egyre kevesebb alapanyagot felhasználva válhasson egyre kreatívabbá. Vegetáriánus édesanyját is megemlítette inspirációként az étterem átalakításában.

A hal is állat, a halhús is hús

Talán azért, mert nem emlősállatokról van szó, hajlamosak vagyunk a halakat, valamint a tengerben élő és rendszeresen fogyasztott állatokat –  rákok, polipok, tintahalak – alacsonyabb rendű élőlényekként kezelni és egyesek még húsnak sem tekintik őket.

A tanulmányok szerint a halhús, vagy a rákhús éppen annyira szükségtelen az emberi szervezet számára, mint más állati eredetű ételek. Ráadásul a tengeri élőlények kognitiv és érzelmi képességei sok helyen arra kényszeríti az embereket, hogy újragondolják a megítélésüket.

A halakkal kapcsolatos tévhitekről, valamint a halászat ökológiai és erkölcsi problémáiról itt írtunk bővebben.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.