A Virgin Wines online borkereskedő vállalat arról számolt be, hogy jelentős növekedést tapasztaltak a vegán borok esetében 2019 és 2021 között – szúrta ki a Plant Based News.
A megjelent adatok szerint nem kevesebb, mint 51%-kal nőtt az állati eredetű összetevőktől mentes italok eladása. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a cég 2020-ban több, mint 100 új márkát vezetett be, így összesen 400-ra nőtt azon termékek száma, melyek garantáltan nem tartalmaznak állati alapanyagot.
Ugyanebben az évben készült egy felmérés is vásárlóik körében, melyből kiderült, hogy a fogyasztók 36%-a kifejezetten kereste ezeket az alternatívákat, és a fő motiváció az állatjólét, valamint a környezettudatosság volt.
Sophie Lord, a Virgin Wines beszerzési vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem meglepő a növekedés, hiszen egyre többen hagynak fel a hagyományos, régies borkészítési módszerekkel, így napjainkban egyre több termék felel meg a vegán elveknek, függetlenül attól, hogy a legtöbb bormárka nem kifejezetten a növényi étrenden élők számára készül.
Miért nem vegán a bor?
Az ok, amiért nem minden bor vegán, hogy a készítési folyamat, azon belül is a derítés során használhatnak állati eredetű alapanyagokat.
Annak érdekében, hogy a bor tiszta legyen, a derítés során eltávolítják a természetes módon megjelenő üledékes részecskéket és fehérjéket. Ezt többnyire a bentonit nevű, porszerű ásványi anyaggal teszik, de az úgynevezett aktívszén is időnként használatos. Ezek nem állati eredetűek, tehát ha minden bor így készülne, akkor az a kérdés sem létezne, hogy mitől vegán egy bor – mert alapból az lenne mind.
Ám az is előfordulhat – és ez az oka annak, hogy nem minden bor vegán -, hogy halhólyagot, tojásfehérjét vagy marhacsontból kinyert zselatint használnak hozzá.
Azt fontos tudni, hogy ezek többsége ma már nem annyira bevett szokás, a régi időkben készültek ilyen módszerrel a borok, de ma is ugyanúgy előfordulhat, hogy így készül egy ital. És ezt valószínűleg nem fogják külön feltüntetni.
Bár olyan esetek is vannak, amikor kifejezetten megemlítik, hogy a “természetesség nevében” nem derítik/nem szűrik a bort. Ilyen esetben vegánnak és vegetáriánusnak minősül a kész ital, valamint akkor is, ha nem állati alapanyaggal készítik. Tehát az esetek többségében.
Sajnos a legtöbb borász vagy eladó sem tudja, hogy pontosan miért nem vegán a bor, amit árul. Világszerte az a tapasztalat, hogy még ők is értetlenül állnak a kérdés előtt, így tehát muszáj néha utánajárni, hogy az általunk kinézett nedű megfelel-e az állatbarát életfilozófiánknak.
Vida Raul aktivista és előadó több mint 6 éve indít és vezet vegán projekteket – többek között a 279.000 követővel rendelkező Csir Kevin Facebook oldal alapítója, a 80.000+ magyart támogató Veganuár kihívás szervezője és az Empátia Sztori non-profit szervezet vezetője. Az elmúlt évek során 5000+ adag vegán ételt adományozott, 2023-ban pedig már több mint 30 előadást tartott az állatok jogairól országszerte. Örök optimista, igazi altruista, és célja, hogy növelje a társadalmunk érzelmi intelligenciáját.