Most olvasott cikk
Friss számok: ennyivel nőtt a vegán borok eladása az utóbbi években

Friss számok: ennyivel nőtt a vegán borok eladása az utóbbi években

Vegán borok eladása - Virgin Wines

A Virgin Wines online borkereskedő vállalat arról számolt be, hogy jelentős növekedést tapasztaltak a vegán borok esetében 2019 és 2021 között – szúrta ki a Plant Based News.

A megjelent adatok szerint nem kevesebb, mint 51%-kal nőtt az állati eredetű összetevőktől mentes italok eladása. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a cég 2020-ban több, mint 100 új márkát vezetett be, így összesen 400-ra nőtt azon termékek száma, melyek garantáltan nem tartalmaznak állati alapanyagot.

Ugyanebben az évben készült egy felmérés is vásárlóik körében, melyből kiderült, hogy a fogyasztók 36%-a kifejezetten kereste ezeket az alternatívákat, és a fő motiváció az állatjólét, valamint a környezettudatosság volt.

Sophie Lord, a Virgin Wines beszerzési vezetője úgy nyilatkozott, hogy nem meglepő a növekedés, hiszen egyre többen hagynak fel a hagyományos, régies borkészítési módszerekkel, így napjainkban egyre több termék felel meg a vegán elveknek, függetlenül attól, hogy a legtöbb bormárka nem kifejezetten a növényi étrenden élők számára készül.

Miért nem vegán a bor?

Az ok, amiért nem minden bor vegán, hogy a készítési folyamat, azon belül is a derítés során használhatnak állati eredetű alapanyagokat.

Annak érdekében, hogy a bor tiszta legyen, a derítés során eltávolítják a természetes módon megjelenő üledékes részecskéket és fehérjéket. Ezt többnyire a bentonit nevű, porszerű ásványi anyaggal teszik, de az úgynevezett aktívszén is időnként használatos. Ezek nem állati eredetűek, tehát ha minden bor így készülne, akkor az a kérdés sem létezne, hogy mitől vegán egy bor – mert alapból az lenne mind.

Ám az is előfordulhat – és ez az oka annak, hogy nem minden bor vegán -, hogy halhólyagot, tojásfehérjét vagy marhacsontból kinyert zselatint használnak hozzá.

Azt fontos tudni, hogy ezek többsége ma már nem annyira bevett szokás, a régi időkben készültek ilyen módszerrel a borok, de ma is ugyanúgy előfordulhat, hogy így készül egy ital. És ezt valószínűleg nem fogják külön feltüntetni.

Bár olyan esetek is vannak, amikor kifejezetten megemlítik, hogy a “természetesség nevében” nem derítik/nem szűrik a bort. Ilyen esetben vegánnak és vegetáriánusnak minősül a kész ital, valamint akkor is, ha nem állati alapanyaggal készítik. Tehát az esetek többségében.

Sajnos a legtöbb borász vagy eladó sem tudja, hogy pontosan miért nem vegán a bor, amit árul. Világszerte az a tapasztalat, hogy még ők is értetlenül állnak a kérdés előtt, így tehát muszáj néha utánajárni, hogy az általunk kinézett nedű megfelel-e az állatbarát életfilozófiánknak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.