Most olvasott cikk
Dr. Greger szerint a növényi étrend csökkenti a stroke kockázatát

Dr. Greger szerint a növényi étrend csökkenti a stroke kockázatát

Növényi étrenddel a sztrók ellen

A sztrók az egyik legpusztítóbb betegség a neurológiai megbetegedések között. Világszerte mintegy ötmillió ember halálát okozza, és a tartós egészségi károsodások vezető oka az USA-ban.

Ám a jó hír, hogy a kockázat mintegy 80%-kal csökkenthető, ha megtesszük a szükséges életmódbeli változtatásokat: elsősorban javítunk az étrendünkön, abbahagyjuk a dohányzást és rendszeres testmozgást végzünk. Erről írt egy cikkében Dr. Michael Greger, a népszerű orvos.

A legjobb módszer a dohányzás abbahagyására, ha szívrohamod lesz. Mivel ha meghaltál, nem tudsz cigizni. Ha túléled a szívrohamot, akkor viszont az orvosod egyre csak azt hangsúlyozza majd, hogy életed során soha semmilyen formában ne gyújts rá.

Igen, a dohányzás abbahagyása nem egyszerű, de meg kell tenned. Ha a tóparton sétálsz, és az unokád a tóban fuldoklik, nem kell összeszedned az akaraterődet, hogy beugorj kimenteni őt – egyszerűen megteszed, mert ez a helyes. Ez a helyzet az egészséges étrenddel is: néhány dolgot meg kell tenned.

Felkelni éjjel, hogy megetesd a kisbabádat, talán megerőltetőnek tűnik, de teljesen mindegy, hogy van-e akaraterőd hozzá – néhány dolgot muszáj megtenni az életben. Egy szó mint száz, amit rendszeresen, nap mint nap megeszünk, életről és halálról dönthet.

A sztrók megelőzéséhez döntően növényi alapú étrend ajánlott, a hagyományos mediterrán étrend, ezen belül is a teljes értékű gabonákra, gyümölcsökre, zöldségekre, lencsére, babra, diófélékre fókuszálva.

A vegetáriánus vagy vegán étrend szintén ajánlott, rendszeresen kiegészítve jól felszívódó B12 vitaminnal. Vagy étrendkiegészítő formájában vigyük be, vagy B12-vel dúsított táplálékokkal.

Sajnálatos módon a B12 bevitele időnként ellenállásba ütközik a vegetáriánusoknál, némi félreértésből adódóan. Egyesek abban a tévhitben élnek, hogy a B12-hiány viszonylag ritka, és csak a vegánok egy kisebb csoportjánál fordulhat elő.

A jövőbeli kutatásoknak arra kell irányulnia, hogy meggyőzzék a vegetáriánusokat a rendszeres B12 fogyasztásról, hogy megelőzzék a hiányállapotot. A tudomány egyértelműen bizonyítja ennek szükségességét.

Hogyan játszik szerepet a növényi étrend a sztrók megelőzésében?

A rostok szerepe igen fontos, minden egyes gramm rost, amit elfogyasztunk, 1 százalékkal csökkentheti a betegség kockázatát.

Sőt, mi több: 12 százalékos kockázatcsökkenést érhetünk el naponta pluszban elfogyasztott 10 gramm rosttal. De a teljes értékű gabonákból bevitt rost nem csak a szívbetegség és a sztrók megelőzésére jó, hanem más betegségek általi halálozás veszélyét is mérsékli.

Ilyen például a rák, a cukorbetegség, a légúti megbetegedések, és a fertőzések általi elhalálozás – szóval a különböző okok miatt történő korai elhalálozás megelőzésében egyaránt szerepet játszik.

Feltehetőleg a rostok gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt, és ez magyarázatot ad arra, hogy miért ilyen átfogó a hatása. Illetve, ha rostokban gazdag ételeket eszünk, akkor automatikusan csökkentjük a gyulladást előidéző ételek fogyasztását.

Akik több növény ételt esznek, melyek rostban gazdagok, feltehetőleg kevesebb feldolgozott és állati eredetű ételt fogyasztanak. Egy tanulmány kimutatta, hogy a vörös húsok és feldolgozott húsféleségek 10%-kal növelik a sztrók kockázatát, már olyan kevés napi mennyiségben fogyasztva is, mint egy kártyalap felszínének nagysága!

Ez feltehetőleg azért van így, mert a húsban lévő hem-vas (mely a vérben és az izmokban található), pro-oxidáns hatással bír. A növényekben található nem-hem vasnál ez az összefüggés nem volt megfigyelhető.

Azt eddig is tudtuk, hogy egy méreganyagokat tartalmazó hulladéklerakó mellett élni egyenlő a sztrók magasabb kockázatával. De az csak nem rég derült ki, hogy az ételekkel bevitt, a biztonságosnak vélt határérték alatti méreganyagok is növelik a sztrók kockázatát – nyolcszoros, kilencszeres mértékben azoknál, akiknek a legmagasabb a vérében a méreganyag-szint.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.