Bár hagyományosnak nem mondhatóak, valamiért mégis imádjuk őket: a kókuszos édességek immár visszafordíthatatlanul belopták magukat a szívünkbe. Íme öt szuper vegán recept.
Kókuszgolyó, kókuszkocka és kókusztekercs: rendszerint ilyen „retró” sütemények formájában találkozunk a kókusszal. De ezzel az alapanyaggal nem nehéz túllépni a megszokott recepteken és kreatívnak lenni. Mutatunk is öt, teljesen növényi alapú receptet, melyek között akkor is találsz számodra megfelelőt, ha valami egészen vendégelkápráztató kókuszos sütit keresel, és akkor is, ha gyors vagy egészséges desszertre vágysz.
Vegán Raffaello golyók
A vegán Raffaello golyó igazán ideális desszert. Egyrészt ha vendégvárónak szánod, akár előző nap is elkészítheted, ugyanolyan finom lesz másnap is, sőt, talán még finomabb is.
Másrészt ha nincs kedved sokáig a konyhában bíbelődni, esetleg nem vagy az a konyhatündértípus, akkor ez neked való recept. Rendkívül gyorsan, néhány összetevőből elkészül, és gyakorlatilag még kezdők számára is elronthatatlan.
Kókuszos darázsfészek
Bár a pékségben kapható kakaós, kókuszos vagy vaníliás csigához is hasonlíthatnánk, a darázsfészek tulajdonképpen sokkal jobban hajaz az amerikai fahéjas tekercsre. Tésztája nem omlós, hanem élesztős, és általában takaros kis tekercsekként, kerek tepsiben kelesztjük és sütjük.
Bár legismertebb talán a vaníliás ízesítésű, kókuszimádóknak szinte kötelező ezt a kókuszos változatot is kipróbálni — a sütőben megkaramellizálódott kókusz és az édes-puha tésztaköntös annyira finom kombinációt alkot, ami igazán megéri a befektetett energiát.
Macaroon, azaz kókuszcsók
Nem, nem a franciák színes, töltött habcsókjáról, a macaronról van szó, hanem a macaroonról: ez a falatnyi kókuszos süti kívül ropogós, belül pedig pihe-puha.
Alapvetően tojással készül, amit ebben a receptben úgy váltunk ki kizárólag növényi eredetű összetevőkkel, hogy a végeredmény ugyanolyan omlós, könnyed és isteni lesz, mint az eredeti változat. Ráadásul sem lisztet, sem hozzáadott olajat nem igényel, így az olaj- és gluténkerülő étrendbe is beilleszthető.
Kókuszos-mangós tápiókapuding
Ha kicsit egészségesebb édességre vágysz, próbáld ki ezt a kókuszos-mangós tápiókapudingot, ami sem hozzáadott olajat, sem lisztet nem tartalmaz. Sőt, a puding ízesítéséhez használt vaníliás cukrot is kiválthatod steviával, eritrittel vagy bármilyen más édesítővel.
Friss helyett fagyasztott mangóval vagy konzerves mangópürével is készítheted, de használhatsz hozzá bármilyen idénygyümölcsöt, például narancsot is.
Namoura vagy basbousa, azaz kókuszos-grízes süti
A kelet-mediterrán régió kókuszos-grízes sütije telitalálat lehet, ha valami egészen különleges desszertre vágysz. A namourát vagy basbousát hétköznapi desszertként, tea mellé is fogyasztják, de ünnepi édességként is találkozhatunk vele, például ramadánkor az egész napos böjtöt követő vacsora, az iftar alkalmával.
És bár maga a sütemény különleges, ehhez a változathoz csak olyan összetevőkre lesz szükséged, amiket itthon is könnyedén beszerezhetsz. A grízes kevert tésztába kókusztej és kókuszreszelék, a süteményt borító szirupba pedig egy kevés citrom kerül.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.