Most olvasott cikk
Kutatók rántották ki a szőnyeget a paleoétrend alól

Kutatók rántották ki a szőnyeget a paleoétrend alól

Egy új kutatás keretében cáfolták az elméletet, amelyre a paleoétrend épül. Egy javarészt húsevőnek hitt kőkorszaki közösségről bebizonyították, hogy 80 százalékban növényekkel táplálkoztak.

Számos táplálkozási irányzat létezik ma már, és természetesen mind a „Szent Grált” ígéri követőinek. Mindegyik diéta képviselői másképp érvelnek a maguk igaza mellett. A paleolit táplálkozás hívei szerint például a legegészségesebb, ha halászó-vadászó őseinkhez hasonlóan táplálkozunk. Ez a diéta tiltja

  • a cukrot,
  • a gabonákat,
  • a tejtermékeket és
  • a hüvelyeseket.

A kőkorszaki táplálkozást követők jelentős mennyiségű húst, magvakat, zöldségeket és gyümölcsöket esznek.

Most azonban egy új tanulmány cáfolja mindezt. Egy kutatás során ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy a húst hússal habzsoló őseinkről alkotott kép hamis lehet.

Az igazi paleoétrend javarészt növényi alapú lenne?

A történelemtanárok előszeretettel mutogatják tanítványaiknak kőkorszaki őseink vadászathoz használt eszközeit. Éppen ezek azok a leletek azonban, amelyek – úgy tűnik – tévútra vihettek számos kutatót. Meggyőződésükké vált ugyanis, hogy ebben az időben már a közösségek a vadászatra helyezték a táplálékszerzési hangsúlyt a gyűjtögetéssel szemben. Ez azonban téves hipotézis lehet a legújabb kutatások szerint.

Elemzésünk azt mutatja, hogy az étrendjük 80 százalékban növényi alapanyagból és 20 százalékban húsból állt

– idézi a Business Insider Randy Haast, a Wyomingi Egyetem antropológia-adjunktusát a PLoS ONE szakfolyóiratban publikált tanulmány vezetőszerzője.

Haas és kutatói csoportja a perui Altiplanón mintegy 9000 évvel ezelőtt eltemetett emberek maradványait vizsgálta meg. Az itt élő közösségről egészen eddig azt gondolták, hogy főként húsevők voltak. Az új analitikai technikák segítségével azonban ki tudták már olvasni a csontokban elraktározott anyagokból, mit is ettek akkoriban az emberek.

A perui ősök étrendje – mint most kiderült – 70-95 százalékban növényi alapú étrend volt. Táplálékuk jelentős részét valószínűleg gumók, a mai burgonya rokonai tették ki.

Egészségügyi aggályok is felmerülnek

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association – AHA) 2021-ben tudományos nyilatkozatban fogalmazta meg, hogy melyek azok az étrendi javaslatok, amelyek védhetik a szívet és az ereket. Megvizsgálták az egyes táplálkozási irányzatokat is ennek keretében.

A ketogén és paleoétrend kapcsán arra jutottak, hogy ezek az étrendek a legaggályosabbak a szív- és érrendszer egészségének megőrzése szempontjából. Egyszerre korlátozzák ugyanis az egészséges gabonák és hüvelyesek, adott esetben pedig a gyümölcsök és zöldségek bevitelét is, miközben korlátlanul ajánlják a vörös és feldolgozott húskészítmények, továbbá a telített zsírsavak bevitelét.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.