Kiderült, mely étrendek segítik a szív- és érrendszerünk egészségét

Vegán étrend kiemelt helyen szerepel a szív megőrzésében

Az utóbbi időben egyre tudatosabban választjuk meg azt, hogy mi kerüljön a tányérunkra. A különböző táplálkozási irányzatokat ráadásul annak tudatában követjük, hogy mennyire tűnik tudományosan is alátámasztottnak. A legtöbb módszer alapvetően a fogyás terén bizonyított. De mi a helyzet a szív- és érrendszer egészségével? 

A kardiovaszkuláris betegségek következtében bekövetkező halál Magyarországon is vezető halálozási ok, mely nagy terhet ró a családokra és az egészségügyre is. Pedig a katasztrófák jelentős része megfelelő életmóddal megelőzhető lenne. Éppen ezért az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association – AHA) 2021-ben tudományos nyilatkozatban fogalmazta meg, hogy melyek azok az étrendi javaslatok, amelyek védhetik a szívet és az ereket. Az ajánlás a helyes étrend ismérveit 10 pontban szedte össze.

Ezek a következők:

  1. Az életmód segítse a testsúly megőrzését vagy csökkentését, az energiaháztartás egyensúlyát.
  2. Az étrend tartalmazzon sokféle gyümölcsöt és zöldséget, jelentős mennyiségben.
  3. Ezentúl egészséges fehérjeforrásokat (különösen növényeket, halat és tenger gyümölcseit) érdemes fogyasztani.
  4. Csökkentsük a vörös húsok mennyiségét minimálisra vagy nullára.
  5. Részesítésük előnyben a feldolgozatlan és zsírszegény állati eredetű alapanyagokat, kerüljük a feldolgozott húsételeket.
  6. Válasszuk a zsírszegény tejtermékeket a zsírosabb változataik helyett.
  7. Alkalmazzunk növényi eredetű zsiradékokat (növényi olaj, magok, magvajak), iktassuk ki az állati eredetűeket (vaj, zsír, szalonna) és a trópusi növényi zsiradékokat (kókusz-, pálmazsír).
  8. Kerüljük az ultrafeldolgozott és az erősen sózott ételeket, valamint a magas cukortartalmú italokat.
  9. Csökkentsük az alkoholfogyasztást vagy hagyjunk fel vele teljesen.
  10. Legyünk következetesek az ajánlások betartásában (otthon, munkahelyen, utazáson is).

Vajon mely táplálkozási irányzatok felelnek meg a legjobban a fenti kritériumoknak? Amerikai tudósok erre a kérdésre keresték a választ, amikor az Egyesült Államokban és szerte a világon közkedvelt módszereket vették górcső alá. Jellemzőik szerint csoportosították az étrendeket, melyeket aztán besoroltak aszerint, hogy mennyire felelnek meg az AHA ajánlásainak.

Az eredmények az olyan népszerű trendek, mint a low carb (alacsony szénhidráttartalmú diéta), paleolit, illetve ketogén diéta szempontjából aggasztóan alakultak.

DASH (Dietary Approaches to stop Hypertension) típusú diéták

A DASH követői sok növényt, sovány húst, halat és zsírszegény tejterméket fogyasztanak a telített zsírban, cukorban és sóban gazdag alapanyagok kerülésével.

Besorolás: nagyon jó

Mediterrán étrend

A mediterrán diéta gazdag növényi alapanyagokban, egész gabonákban, hüvelyesekben, magokban, emellett tartalmaz szárnyast, halat, tenger gyümölcseit és telítetlen zsírsavakat, illetve némi vörösbort.

Besorolás: nagyon jó

Vegetáriánus étrend

A vegetáriánusok alapvetően kerülik az állati eredetű alapanyagokat, de bizonyos ágai, mint az ovo/lacto vagy a peszketáriánus irányzat megengedi a tojás, tejtermék, illetve a hal fogyasztását.

Besorolás: nagyon jó

Getty Images

Vegán étrend

A vegetáriánusokkal szemben a vegánok – ami az étrendet illeti – szigorúan kerülik az állati eredetű élelmiszerek, italok, adalékanyagok fogyasztását. A tudósok felhívják a figyelmet, hogy a vegán étrendbe beleférnek olyan magas zsír-, cukor- és sótartalmú élvezeti szerek, melyek ultrafeldolgozottak, vagy ún. helyettesítő termékek. Ezek nem kompatibilisek az AHA-ajánlásokkal. Fontos az egészségünk szempontjából, hogy ezeket kerüljük, azonban szerepeljen elegendő növényi fehérjeforrás az étrendben gabonák és hüvelyesek formájában.

Besorolás: jó

Zsírszegény étrendek

A zsírszegény (low fat) diéták a napi energiaszükséglet 20-30%-ában korlátozzák a zsiradékok fogyasztását. Előfordulhat, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendek követői finomított cukortartalmú ételekkel helyettesítik a zsírosabbakat, ami rossz hatással lehet a szív- és érrendszer egészségére.

Besorolás: jó

Különösen zsírszegény étrend

A különösen zsírszegény étrend a zsírbevitelt a napi energiabevitel akár 10%-ában is korlátozhatja. A magok és más növényi eredetű zsiradékok kerülése nem felel meg az AHA ajánlásainak.

Besorolás: nem optimális

Alacsony szénhidráttartalmú étrend

A low carb étrendek a szénhidrát fogyasztását korlátozzák, a napi energiabevitel 20-40%-ában. A teljes értékű gabonák, hüvelyesek és gyümölcsök szükségesek a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, ezek azonban viszonylag magas szénhidráttartalmú alapanyagok.

Besorolás: nem optimális

A ketogén és a paleo étrend rossz besorolást kapott a kutatóktól
Getty Images

Paleo és ketogén étrend

A paleo irányzat a hangsúlyt a zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra, vörös húsra, szárnyasra, halra és tojásra helyezi, kerülve a cukor-, gabona-, hüvelyes- és tejtermékfogyasztást. A főzéshez állati eredetű zsírokat ajánlanak.

A ketogén diéta szélsőségesen alacsony (5-10%) szénhidráttartalmú étrend magas zsiradékfogyasztás mellett.

A tudósok szerint ezek az étrendek a legaggályosabbak a szív- és érrendszer egészségének megőrzése szempontjából. Egyszerre korlátozzák ugyanis az egészséges gabonák és hüvelyesek, adott esetben pedig a gyümölcs és zöldségek bevitelét is, miközben korlátlanul ajánlják a vörös és feldolgozott húskészítmények, továbbá a telített zsírsavak bevitelét.

Besorolás: nem megfelelő

Összegzés

A kutatók nem vizsgálták külön a teljes értékű növényi étrendet. A „TÉNÉ” követői a gabonák, hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek és magvak széles választékát fogyasztják változatos formában és nagy mennyiségben, emellett kerülik a feldolgozott és állati eredetű alapanyagokat, a cukrot, a sok sót és az alkoholt. Ez az étrend kifejezetten gazdag egészséges fehérjékben és zsírokban, illetve más növényi eredetű tápanyagban, ezért minden pontban megfelel az AHA étrendi ajánlásainak. Besorolása – a kritériumok alapján – nagyon jónak számítana.

A szív- és érrendszerünk védelme fontos, de ha figyelemmel vagyunk a fenti szempontokra, további előnyökkel is számolhatunk. A kutatók a különböző étrendek értékelése során felhívják a figyelmet arra is, hogy minél jobbat tesz egy étrend nekünk, annál fenntarthatóbb az a bolygónk számára. Minél kevesebb állati eredetű és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk tehát, annál tovább élhetünk egészségesen és annál többet tehetünk az élővilágunk megőrzéséért is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.