Most olvasott cikk
Isteni gazpacho Steiner Kristóf receptje szerint – 15 perc múlva már tálalhatod is

Isteni gazpacho Steiner Kristóf receptje szerint – 15 perc múlva már tálalhatod is

Vegán gazpacho recept

Néhány éve Barcelonában nyaraltunk a párommal, ebből pedig egyenesen következik, hogy rengeteget és még annál is többet ettünk. A spanyoloknak szerencsére számtalan „véletlenül vegán” ételük van, így a tradicionális tapasoktól a churroson át egészen a gazpachóig számtalan helyi fogás közül válogathattunk.

A hét végére szabályosan gazpachofüggő lettem: a világon semmi sem frissít fel és laktat egyszerre úgy, mint ez az üdítő, hideg zöldségleves. Gazpachót készíteni nagyjából annyi erőfeszítést jelent, mint összedobni egy turmixot, ha pedig jól végeztük a dolgunkat, az élmény olyan lesz, mintha csak egy barcelonetai kisvendéglő teraszán kanalazgatnánk egy csészényi nyarat.

Mindemellett a gazpacho praktikus fogás is, hiszen nyugodtan elhasználhatjuk hozzá a kissé túlérett paradicsomokat. Ha drága a kaliforniai paprika, egyszerű tv-paprikából is remekül működik. A gazpachót sokan vízzel vagy paradicsomlével szokták felhígítani, de szerintem ez csak akkor engedhető meg, ha váratlan vendégek érkeznek, és nincs elég leves a lábosban.

A hámozottparadicsom-konzerv használata épp ilyen barbár cselekedet lenne a friss helyett, hiszen a gazpachónak a paradicsom nem más, mint maga a lelke.

Elkészítési idő: 15 perc

Kalória: 436 kcal

Fehérje: 10 g

Zsírtartalom: 29 g

Szénhidrát: 30 g

Hozzávalók

  • 2 szem paradicsom – lustáknak 1 csésze paradicsomlé
  • 1 db uborka
  • 1 db kis kaliforniai paprika
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szelet szikkadt kenyér vagy fél zsemle (én ilyenkor is rozsos vagy teljes kiőrlésű cipócskát preferálok)
  • pár csepp balzsamecet
  • 2,5 evőkanál olívaolaj
  • bors

Elkészítés

  1. A paradicsomokat a reszelő nagy lyukú oldalán egy tálba reszelem úgy, hogy a héjuk a kezemben maradjon.
  2. Meghámozom és felaprítom az uborkát, a paprikát is kis kockákra nyesem, majd jöhet a hagyma és a fokhagyma is. Minden apróra vágott zöldségből félreteszek egy kicsit – ez lesz ugyanis a feltét.
  3. Egy keverőtálba kotrom a zöldségeket, rájuk morzsolom a kenyeret, sózom, borsozom, és meglocsolom őket az ecettel, majd kézzel alaposan összedolgozom az egészet, és amíg elmosogatom a kést meg a vágódeszkát, hagyom egy kicsit szottyogni magában.
  4. Előkapom a botmixert, és addig turmixolom a zöldségeket, míg egészen homogén, rózsaszínes krémet nem kapok. Közben fokozatosan adagolom hozzá az olívaolajat. Ha kész van, megkóstolom, és ha úgy érzem, kell még bele só, bors vagy ecet, itt a remek alkalom pótolni.
  5. A gazpacho jéghidegen az igazi, ezért ha minél hamarabb szeretném magamévá tenni, betolom a mélyhűtőbe ¼ órára, ha pedig nem sürgős, fedővel a tetején tárolom a hűtőben – egyébként tipikusan az a finomság, ami másnapra még ízletesebb lesz.
  6. A maradék apróra vágott zöldséggel tálalom. Kézzel tépett kenyérdarabkákkal is meg szoktam kínálni, amelyeket picit megpirítok a gázrózsa felett.

¡Buen provecho!

Ez a recept Steiner Kristóf és a Prove együttműködésének részeként jelent meg.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.