A fahéjas csigát számos módon készítik a világ különböző részein, mi most egy amerikai változatot hoztunk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 g liszt
- 80 g kukoricakeményítő
- 50 g porcukor
- ½ teáskanál só
- 1 csomag (7g) instant élesztő/ 25 g friss élesztő
- 300 ml növényi tej
- 100 g kókuszzsír/vegán vaj
A töltelékhez:
- 3 ek kókuszzsír/vegán vaj
- 5 ek barna cukor
- 3 ek fahéj
A mázhoz:
- 50 g kókuszzsír/vegán vaj
- 5 ek agávészirup
Az öntethez:
- 120 g porcukor
- 50 ml növényi tej
- 1 ek citrom leve
- 1 tk vaníliaesszencia
Elkészítés:
- Egy pohárba mérj ki 300 ml növényi tejet, melegítsd fel langyosra (ne legyen túl meleg), majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd állni 15 percet.
- Egy nagyobb tálba mérd ki a 400 gramm lisztet, a 80 gramm kukoricakeményítőt, az 50 gramm porcukrot és a fél teáskanál sót. A felfuttatott élesztőt és a 100 gramm kókuszzsírt/ vegán vajat keverd hozzá.
- Vedd ki a tésztát egy tiszta, lisztezett felületre és gyúrd át párszor. Dagaszd így öt percig, majd tedd vissza egy kissé kiolajozott kelesztőtálba és fedd le nedves konyharuhával.
- Hagyd kelni legalább egy-másfél órán át egy melegebb helyen, vagy akár a hűtőbe is teheted éjszakára, ebben az esetben lassabban fog megkelni hosszabb idő alatt.
- Ha kb. duplájára dagadt a tésztád, akkor enyhén lisztezett felületre fordítsd ki a tálból, majd nyújtsd ki kb. egy centiméter vastagságú téglalap formára.
- Egy kisebb tálba keverd össze a három evőkanál kókuszzsírt/vegán vajat, az öt evőkanál cukrot és a három evőkanál fahéjat, majd egyenletesen oszlasd el a kinyújtott tészta felületén.
- Tekerd fel szorosan a hosszabbik éle mentén, és vágd fel kb. három centiméter vastagságúra.
- Enyhén kivajazott tepsibe helyezd vágott felükkel lefelé a tekercseket, majd nedves konyharuhával lefedve tedd meleg helyre kelni még 30-45 percre.
- Keverd össze a mázhoz az 50 gramm megolvasztott kókuszzsírt/vegán vajat és az öt evőkanál agávészirupot és kend le vele a megkelesztett csigákat
- Süsd 180℃-on 30-35 percen keresztül.
- Az öntethez keverj össze 120 gramm porcukrot, 50 ml növényi tejet, egy evőkanál citromot és egy teáskanál vaníliaesszenciát.
Tipp: Csak azután tedd rá az öntetet a csigára, miután legalább negyed órát hűlt, különben a túl forró tésztán megolvad a cukor és lefolyik róla.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.