Most olvasott cikk
Miket értek el a vegánok 2022-ben?

Miket értek el a vegánok 2022-ben?

Negyedik éve gyűjti össze a Prove.hu a vegánok győzelmeit, hogy láthatóbbá váljon az elkötelezett aktivisták munkája itthon és világszerte egyaránt.

Ez a lista nem rangsor és lehetetlen lenne minden apró győzelmet felsorolni, azonban a legütősebb állatjogi győzelmek biztosan helyet kaptak benne.

Lássuk, miket értek el a vegánok 2022-ben:

1. Kizöldültek a Burger King éttermek

Bécsben, Londonban és legutóbb a portugál fővárosban, Lisszabonban jelentek meg tesztjelleggel, vagy épp állandó jelleggel a zöld színű Burger King éttermek, ami azt jelenti, hogy a teljes menü vegán elemekből állt.

A visszajelzések hatalmas meglepetést okoztak a gyorsétteremláncnak, ezért világszerte egyre több helyen kísérleteznek a húsmentes és tisztán növényi alapú opciókkal. Hazánkban is elérhető már a húsmentes Whopper, ami a majonézt kihagyva rögtön vegánná is válik. Talán ideje belehúzniuk a versenytársaknak, ha nem akarnak lemaradni.

2. A világon elsőként kitiltották a húsreklámokat egy holland nagyvárosból

Az Amszterdamtól nyugatra fekvő, 162 ezer fős populációval rendelkező Harleem a világ első városa, ahol klímavédelmi okok miatt úgy döntöttek, hogy betiltják a húsreklámokat. A többek között városi buszokon, buszmegállókban és a közterületeken elhelyezett plakátokon és képernyőkön nem lesznek megengedettek a húsevést és a hústermékeket népszerűsítő reklámok.

A friss tudományos kutatások szerint a mezőgazdaság felelős az emberi tevékenység által termelt üvegházhatású gázkibocsátások harmadáért. Az állattenyésztés és takarmánytermesztés sokszorosan károsabb a bolygóra, mintha csak az embereknek termelnénk növényi alapú ételeket, és ezt egyre több városvezetés, döntéshozó és vállalat ismeri fel, csakúgy, mint a tudatosabb fogyasztók.

3. Dánia milliárdokkal támogatta a növényi alapú irányt

A dán kormány jelentős anyagi elkötelezettséget vállalt a klímavédelmi szempontú növényi táplálkozás népszerűsítése és gazdasági támogatása mellett. Ezzel együtt pedig olyan példát mutatnak a világ valamennyi országának, amit remélhetőleg minél többen szándékoznak majd követni a jövőben.

Danish Agricultural Agency – a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó ügynökség – kezdeményezésére életre hívott The Plant Fund alapba elkülönített 675 millió dán korona (~35 milliárd. forint) az elképzelések szerint leginkább a növényi ételek egyre növekvő piaci részesedését, az új termékek innovációját, valamint a növényi alapú étkezéssel kapcsolatos szélesebb körű tájékozottságot igyekszik majd támogatni.

4. A párizsi Disneyland vegán ételekkel egészítette ki a menüjét

A 30. születésnapját ünneplő park klímavédelmi okokból meghozta azt az elismerésre méltó döntést, hogy hagyományos ételeik nagy részét vegán verzióban is felkínálják a park flexitáriánus, vegetáriánus vagy vegán fogyasztóinak.

A Beyond Meat-tel kötött együttműködésben azonban nemcsak gyorséttermi üzlethelyiségről van szó a szórakoztató komplexum egy eldugott sarkában, hanem a park egész területére kiterjedő szolgáltatásról, vagyis a vendégek a két hatalmas vidámpark, valamint a számos Disney tematikájú hotel éttermeiben is találkoznak majd a Beyond Meat termékeivel, ezáltal biztosítva, hogy mindenhol elérhető legyen növényi verzió is a parkban kapható fogásokból.

5. A történelem első, 100%-ban vegán wimbledoni fináléja

Az idei wimbledoni férfi döntő volt a tenisz történelmének első százszázalékosan vegán döntője, ugyanis két növényevő csapott össze a pályán. Míg Djokovic az egészsége és a sportteljesítménye érdekében váltott növényi alapú étrendre, addig a fenegyereknek tartott Kyrgios teljes mértékben az állatok iránti tisztelete jeléül. Utóbbi időnként ki is mondja az érzéseit:

Jó ideje szenvedélyesen foglalkozom az állatvédelemmel, s ezért sem húst, sem tejterméket nem fogyasztok. Nem az egészségem miatt döntöttem így, egyszerűen nem hiszek abban, hogy meg kéne ennünk az állatokat

– derült ki egy 2020-as nyilatkozatából.

6. Ferenc pápa a húsfogyasztás csökkentésére biztatja a fiatalokat

A július 11. és 13. között Prágában megrendezett European Union Youth Conference kezdete előtt Ferenc pápa levélben bátorította a fiatalokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket egy fenntarthatóbb és etikusabb világért.

Törekedjetek méltóságteljes és józan életre, luxus és pazarlás nélkülire, hogy világunkban mindenki más is méltóságteljes életet élhessen

– írta Ferenc pápa, valamint hozzátette:

Sürgősen csökkentenünk kell nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok, hanem oly sok más felesleges dolog fogyasztását is. A világ bizonyos területein az is helyénvaló lenne, ha kevesebb húst fogyasztanának: ez is hozzájárulhat a környezet megóvásához

hím csirkék
Fotó: Shutterstock

7. Az olasz tojásipar betiltja a hím csirkék élve darálását

Az Animal Equality nemzetközi állatvédő szervezet 2 éves lobbizást követően érte el, hogy augusztus 3-án az olasz képviselőház abszolút többséggel (346 igen, 10 nem, 19 tartózkodott) megszavazza azt a rendeletet, ami megtiltja a hím csirkék lemészárlását. Ez a gyakorlat ugyanis bevett szokás a világon szinte mindenhol (ahol nem, ott gázkamra vagy más halál vár a hímekre), hiszen a hím állatok semmilyen profitot nem termelnek az ipar számára. Így a tojásipar szerint teljesen felesleges életben tartani őket.

Bár a törvény beiktatására még további éveket kell várni – egészen pontosan 2026-ig –, az ilyen állatjóléti győzelmek nemcsak rengeteg szenvedéstől kímélik meg az állatokat, de alapjai is lehetnek a jövőbeli határozottabb, rendszerszintű változásnak, mint az állattartás teljes megreformálása vagy felszámolása.

8. Málta megelőzte, hogy a libatömés és a szőrmetenyésztés országa legyen

Az országban többé már nem lehet előállítani hízott libamájat és állati szőrmét. Ezzel azt is megakadályozzák, hogy a gyártók az országba helyezzék a termelést, amikor más országok is betiltják azt.

Az állati szőrmék előállítása és a libák erőszakos felhizlalása olyan kérdéseket vet fel, melyekben a legtöbb EU-tagállam közös nevezőn van. Az utóbbi időben sok országban betiltották a szőrmefarmokat, Norvégia, Belgium, Szlovákia és Ausztria mellett nemrég Olaszországban és Írországban is követték ezt a gyakorlatot.

A libák kényszertömését is egyre kevesebb helyen tűrik meg. Többek között Dánia, Németország és Anglia is ezen országok táborát erősíti. Magyarország egyelőre nem lehet büszke magára, nálunk ugyanis 2013 szeptembere óta hungarikumnak számít a hízott libamáj.

9. Pakisztánban tananyag lett az állatvédelem

Az ország északi részén fekvő fővárosi régióban vezetik be először az új tananyagot, amiben a gyerekeket megtanítják, hogy könyörületesen és humánus módon viszonyuljanak az állatokhoz, és így felelős állampolgárokká válhassanak. Az iskolai tananyag egyaránt bekerül az állami és a magán oktatási intézmények programjába, mondta Salman Sufi a Dawn pakisztáni újságnak adott telefonos interjújában.

A kurzus nemcsak tantermi, de szakkörjellegű órákat is magában foglal majd, melyeken állatvédő aktivisták látogatnak el az iskolákba, hogy arról beszéljenek, mekkora felelősséggel jár az állatok tartása, és hogy nem lehet csak úgy szórakozásból tartani őket.

Körülbelül 9 éves koruktól kezdődően találkoznak az új anyaggal a gyerekek, ami a pakisztáni oktatási rendszer általános iskolájának ötödik, végzős évfolyamát jelenti.

10. A BMW-csoport vegán bőrbelsőre vált

A cégóriás közleménye alapján már 2023-tól lehetőség lesz teljes egészében vegán bőrbelsővel rendelkező BMW és MINI autókat választani. A cég eddig is kínált bőrmentes megoldásokat, de alternatív bőrökkel egyelőre nem álltak elő, mert nem szerettek volna kompromisszumos megoldásokat. Kifejezetten a kormánykerék borításánál jelentkeztek ugyanis problémák, mert ezen a területen az anyagnak sokkal komolyabb terhelést kell kibírnia, mint más részeknél.

A 2050-es célkitűzés érdekében a BMW-csoport számos klímatudatos lépést tett már. Ebbe a sorba tartozik a vegán bőrbelső kialakítása is. A cég állítása szerint az alternatív felület használatával 85%-kal kevesebb CO2-kibocsátást érhetnek el a most használt folyamatokhoz képest. Az eddigi kibocsátás 80%-át a tehenek által termelt metán jelentette, a fennmaradó 20% pedig az állatok bőrének kikészítése közben keletkezett, ez a folyamat ugyanis komoly víz- és energiafogyasztással jár.

Fontos szempont még az újrahasznosítás is, ezt pedig egykomponensű alapanyagokkal érik el, amilyenekből a legtöbb BMW modell autószőnyege is készül. Ezeket sokkal könnyebb újrahasznosítani. Így a gyártó éves szinten 1.600 tonna hulladéktól és 23.000 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet. Az autógyártó startup cégekkel karöltve dolgozik további fejlesztéseken.

11. Rák ellen növényi étrend – javasolja az Európai Parlament

Az Európai Parlament február 16-án tartott ülésén meghatározta, hogy tagállamainak milyen lépéseket kell tennie a rákos megbetegedések megelőzésére. Az ülésről szóló jegyzőkönyv kiemeli, hogy bár Európában a világ mindössze 10 százaléka él, az összes rákos megbetegedés 25 százaléka itt történik. Sőt, a szív- és érrendszeri betegségek után a rák a második leggyakoribb halálozási ok.

Az akcióterv első számú területe a megelőzésről szól: itt az edukációs kampányok, a magas minőségű orvosi ellátás biztosítása és a dohányzás csökkentése mellett szó esik arról is, hogy az EP szeretné, ha a tagállamok kormányai a húsfogyasztás csökkentését, a növényi alapú élelmiszerek előtérbe helyezését népszerűsítenék a rák megelőzésének érdekében.

12. Hamarosan debütál az első méhbarát méz

2023 januárban már a boltok polcaira kerülhet a Narayan Foods szintetikus méz terméke, így a vegánoknak sem kell nélkülözniük a kellemes mézes teákat a téli szezonban.

Az elkészítési technológiának köszönhetően a termék a méhek által készített méz számos pozitív tulajdonságával bír – erősíti az immunrendszert, antioxidánsokat tartalmaz, de mentes a mézben található vegyszerektől, rovarirtóktól, antibiotikumoktól. Anyukák és gyermekeik is fogyaszthatják, hiszen Clostridium baktériumtól is mentes.

A mézgyártás önmagában elég káros a biodiverzitásra nézve, a háziméh (Apis mellifera) sok helyen kiszorítja a magányos beporzókat, csökkenti a beporzásra specializálódott rovarok populációját. Emellett a méhekkel szemben sem etikus az eljárás. Többek között ezeket a káros következményeket is igyekszik visszaszorítani a Narayan Foods az első méhbarát mézzel.

vegán currywurst az idei Oktoberfesten
Fotó: Shutterstock

13. Ellepték a vegán fogások az Oktoberfestet

A világ egyik legnagyobb népünnepélyén, a szeptember 17. és október 3. között Münchenben megrendezett Oktoberfesten is tarolt a környezettudatos és etikus szemlélet.

Ami tíz éve még szélsőségnek számított, az mára megszokottá vált. Noha a növényi alapú kínálat bevezetését szkepticizmus kísérte, a tények magukért beszélnek: a Hofbräu München sörsátor 1000 db eladott currys-ketchupos kolbászából 400 db vegán volt, a mustáros változat esetében pedig minden ötödik.

A legtöbb híres sörsátor igyekszik kedveskedni a kizárólag növényi alapon étkezőknek vagy a flexitáriánusoknak, például fűszeres szejtángulyással vagy gombaraguval felszolgált krumplis gofrival. A kifejezetten a húsos ételeiről híres Ochsenbraterei még egy népszerű vegán sztárszakácsot is alkalmazott: Sebastian Copient kérte fel az ízletes alternatívák elkészítésére.

14. A McDonald’s egykori vezérigazgatója is beszállt a vegán gyorsétterem-bizniszbe

Steve Eastbrook, a McDonald’s egykori vezérigazgatója a növényi húsra épülő Project Pollo csapatát erősíti. Közvetlenül a cég ügyvezető igazgatójának tanácsadójaként segédkezik majd a vegán gyorsétterem terjeszkedésében és felvirágoztatásában.

A viszonylag új, mindössze két éve alapított Project Pollo vegán gyorsétterem már 15 helyen van jelen Texas államban, és 5 másik állam területén is találhatók éttermeik, amely az alapító és tulajdonos, Lucas Bradbury elszántságát és remek stratégiai érzékét bizonyítja. Terveik szerint 2025-re már legalább 100 Project Pollo étteremben falatozhatnak a növényi csirkehúst előnyben részesítő vendégek.

15. Az Emirates légitársaság továbbfejleszti vegán kínálatát

Az Emirates igyekszik előtérbe helyezni a fenntarthatóságot is, ezáltal a vegán fogások nemcsak egészségesebb, de környezettudatosabb választást is jelentenek. Jellemzően helyi termelőktől szerzik majd be az alapanyagokat, illetve számos zöldség a Bustanica-ból, a világ legnagyobb függőleges, hidroponikus farmjáról származik majd, ami Dubajban üzemel.

A több millió dolláros befektetésük célja, hogy továbbra is ők kínálják a legigényesebb vegán felhozatalt az egyébként is elégedett ügyfélkörük számára, a cég ugyanis a ’90-es évek óta tart húsmentes opciót az étlapján.

16. Károly király betiltotta a libamájat a királyi rezidenciákon

Az Egyesült Királyság új uralkodója hivatalosan is betiltotta a foie gras felhasználását a Buckingham-palotában és minden királyi birtokon.

Anglia új uralkodójának hízott libamájjal szembeni ellenérzése nem új keletű dolog. Károly régóta lobbizik a jobb állattartási körülményekért, környezeti terhelésének csökkentése érdekében pedig úgy döntött, hogy hetente két alkalommal teljesen húsmentesen fog étkezni.

17. Műegerek az Állatorvostudományi Egyetemen

A Japánból több millió forint értékben beszerzett hat műegeret az egyetem Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszékén használják fel oktatási célokra, fokozatosan kiváltva az élő állatok alkalmazását a demonstrációs gyakorlati képzéseken.

A műegerek művérrel tölthetők fel a különböző mintavételi vizsgálatokhoz, gyakran használt „testrészeik” pedig cserével pótolhatók.

18. Vegán halászlé a Szegedi Halfesztiválon

Sokan várták már, hogy két év kihagyás utána újra megrendezésre kerüljön a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, ám arra biztosan nem sokan számítottak, hogy lesz olyan bogrács, amiben vegán halászlé fog rotyogni.

A szegedi és környékbeli vegán aktivisták fantasztikus ötlete odavonzotta a kíváncsi húsevő embereket is, és nagyszerű fogadtatása volt a „Hallatlanlének” elnevezett alkotásnak, ami a beszámolók szerint hal nélkül is hallatlanul finomra sikerült.

19. Teljes mértékben növényi tejek gyártására állt át egy tejipari vállalat

A Lactalis Csoport – amelyhez a nálunk is kapható Parmalat termékcsalád is tartozik – kanadai leányvállalatának Sudburyben található gyártóüzeme szeptember 30-tól kezdődően felhagyott a tejtermékek előállításával. A cég azt reméli, hogy ezzel a lépéssel az alternatív tejtermékek piacán továbbra is versenyben tud maradni.

Az államokban nemcsak a legrégebbi, de a legnagyobb tejipari vállalat is csődbe ment a közelmúltban, valamint Jim Mellon brit milliárdos és befektető is azt jósolta, hogy a mai formában ismert tejipar teljes mértékben el fog tűnni a következő évtizedekben.

20. Vegán az Everest csúcsán – Prakriti Varshney sikere

Az 5 éve vegánként élő, indiai sportoló – aki a tejipar kegyetlenkedéseinek megismerése után döntött úgy, hogy nem vesz részt többet az állatok kizsákmányolásában – nem most nézhetett körbe először egy több ezer méter magas csúcs tetejéről. Tavaly a 6800 méteres Ama Dablam (Nepál) hágóit hódította meg sikerrel, ráadásul mindezt úgy, hogy közben menstruációs görcsök is gyötörték.

Habár Prakriti sikeréből cseppet sem von le, nem ő az első vegán, aki felért a csúcsra. 2016-ban Kuntal Joisher szerezte meg ezt a dicsőséges címet, akit még ugyanabban az évben követett Maria Strydom – utóbbi számára azonban keserédes a győzelem, ugyanis végül a hegyen lelte halálát.

21. Elkészült a világ első vegán hegedűje

Lószőr, szarv, pata, belsőségek, csontok – ezek hagyományosan mind használatosak például gitárhúrok, zongorabillentyűk vagy a dobok készítéséhez. Padraig O’Dubhlaoidh egyedi hangszere viszont minden állati eredetű hozzávalótól mentes. A hegedűkészítő mester még 2020 márciusában – az első lezárások idején – határozta el, hogy egy vásárló néhány évvel korábbi kérésének eleget téve elkészíti első vegán hangszerét.

Padraig a megszokott állati összetevők helyett vadon termő bogyókat, forrásvizet, gőzölt körtét és nyárfát is használt. A speciális igények szerint elkészített – bespoke – hangszer értéke nem két fillér. Az első vegán hegedű 8.000 fontért (kb. 3.3 millió forint) várja, hogy egy etikus zeneművész kezei között életre kelhessen.

22. Sinaloában is betiltják a bikaviadalokat

Sinaloa az ötödik mexikói állam, ahol többé nem kell közönség előtt szerepelniük és meghalniuk a bikáknak, a Kongresszus ugyanis egyhangúlag megszavazta azt a törvénykiegészítést, amely többek között ezt a látványsportot is állatkínzásnak minősíti.

Ezzel együtt már öt államban – Sonora, Guerrero, Coahuila, Quintana Roo – vezettek be hasonló rendelkezéseket az országban. Mazatlán városa volt az utolsó hely, ahol az éves rendszerességgel megtartott karneválnak része volt a bikavívás is, ám ezzel a törvénnyel ez a látványosság kikerül a programból.

A kongresszus által január 25-én megszavazott módosítás nem kizárólag a bikák elleni kegyetlenkedést helyezte fókuszba. A kutyaviadalokat is betiltották, továbbá büntetendő, ha valaki háziállatot út szélén vagy a természetes élőhelyétől távol eső területen hagy magára.

Berzsenyi Dániel Gimnázium - vegán előadás
Porkoláb Edit / Empátia Sztori

+1: Az Empátia Sztori altruista és vegán szervezet terjedése

Az Empátia Sztori magában foglalja azokat a nagy elérésű állatjogi kezdeményezéseket, mint a Prove.hu vegán magazin, a Veganuár kihívás és a Csir Kevin.

Míg a Prove idén több mint 800.000 egyedi olvasóhoz jutott el, és az elsődleges forrása volt a vegán híreknek, útmutatóknak, recepteknek a weben, addig a Csir Kevin több mint 48 millió videómegtekintéssel magasan a legnagyobb elérésű vegán és állatjogi oldal maradt Magyarországon.

A Veganuár kihívás tovább szárnyal, és 2022 decemberéig 57.000 magyar vett részt benne, melynek 2023-as kampányához már olyan sztárok is csatlakoztak egy exkluzív fotókampány keretein belül, mint Puskás-Dallos Peti, Karalyos Gábor, Fancsikai Eszter, Garami Gábor, Révész Ildikó és Pásku Ferenc vállalkozók, valamint Jakab Viktor vegán erősember – mindezt azért, hogy megmutassuk: #bárkilehetvegán.

Az Empátia Sztori azonban az önálló tevékenységét is folytatta, és immáron több mint 4000 adag tápláló vegán ételkóstolót vagy ételadományt juttattunk el iskolák, kórházak, idős otthonok és rászoruló családok részére, hogy megmutassuk a növényi alapú ételek mesés világát és terjesszük az együttérzést emberek és állatok iránt egyaránt. Egyes helyeken, ahol csak ennek volt helye, pusztán a szeretetet, míg máshol a komplett edukációt is kínáltuk a fenséges ételek mellé egyórás előadások vagy ingyenes szórólapok formájában.

Célunk, hogy egy empatikusabb és fenntarthatóbb világot építsünk minden érző élőlénynek. Ha csatlakoznál a küldetésünkhöz, légy a rendszeres támogatónk.

Végszó

A vegánok egyéni és csoportos törekvései lassan, de határozottan megváltoztatják a világot, és ez egy emlékeztető az emberiség számára, hogy saját hitvallásunkért érdemes felszólalni és cselekedni.

Még akkor is, ha a változás elsőre lehetetlennek tűnik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.