Jöhet egy különleges tápiókapuding? Ez az isteni pohárdesszert a nyári hőség tökéletes kísérője: hideg és krémes, vegán és gluténmentes, gyors és egyszerű.
Ráadásul az egy adagban található cukormennyiség szinte elhanyagolható mondjuk egy szelet krémeshez vagy brownie-hoz képest, de ha igazán szuperegészséges, cukormentes desszertre vágysz, használhatsz a tápiókapuding elkészítéséhez eritritet vagy xilitet is.
Mindössze egy órát szükséges pihentetni a hűtőben, de akár előző nap is elkészítheted, ha vendégváró finomságnak szánod. Ez esetben a ropogósság megőrzése érdekében a kókuszchips csak tálalás előtt szórd a tetejére!
Hozzávalók:
4 adaghoz
- ½ bögre (90 gramm) tápiókagyöngy
- 5 dl kókusztej
- ¾ bögre (45 gramm) pirított kókuszchips
- 4 csomag (40 gramm) vaníliás cukor
- 1 db érett mangó
- ½ lime vagy citrom
Elkészítés:
- Fél bögre tápiókagyöngyöt tegyél fel főni fél liter kókusztejben. Ha felforrt, vedd a lángot alacsonyra, és gyakran kevergetve főzd 15-20 percig, vagy amíg kóstolással késznek nem ítéled (könnyen leéghet, ne hagyd ott a tűzhely mellett!). A megfőtt tápiókagyöngy áttetszővé válik, csak a gyöngy közepén marad egy fehér pötty.
- Ha már majdnem kész, keverj hozzá 4 kis csomag vaníliás cukrot, majd 1-2 perc múlva el is zárhatod. Ha nem találod elég édesnek, ízlés szerint adhatsz hozzá barna cukrot vagy agave szirupot is.
- A mangó felét vágd kis kockákra, a másik felét pedig fél lime vagy citrom levével és húsával pépesítsd.
- Kétféleképp is rétegezheted: a kevésbé bíbelődős megoldás az, ha a poharak alján elosztod az összes tápiókapudingot, majd erre rétegezed a pépesített és a kockázott mangót, tálalás előtt pedig megszórod pirított kókuszchipsszel. Néhány perccel több időt vesz igénybe, ha csak a puding és a mangó felét rétegezed először, amire jöhet egy réteg kókuszchips, majd a puding és a mangó másik fele. Ez esetben is tálalás előtt szórd meg pirított kókuszchipsszel.
- Hagyd a hűtőben egy órát pihenni, mielőtt tálalod.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.