A legtöbb vegán tisztában van vele, hogy miként lehet pótolni a fehérjét, kalciumot és vasat. Na de mi a helyzet a kollagénnel?

Napjainkban ez lett az új kétely, és egyre több vegánban merül fel a kérdés, hogy hogyan lehet pótolni növényi étrenden. Gyetkó Adrienn írása.

Mi az a kollagén, és miért van szükségünk rá?

A kollagén a kötőszöveteinkben található fehérje. Ez teszi ki az emberi szervezetben található fehérje egyharmadát. Ez a fehérje lényegében egy ragasztóanyag, ami összetartja a testünket.

A neve is a görög »kolla« szóból ered, ami ragasztót jelent. Ez adja a bőrünk rugalmasságát és erősségét. Megtalálható az izmainkban, ízületeinkben, csontjainkban és bőrünkben.

A szervezetünk képes előállítani, viszont ahogy öregszünk, egyre kevésbé leszünk képesek rá. Lényegében ez az oka annak, hogy az öregedésnek olyan látható jelei vannak, mint a bőr megereszkedése és elráncosodás. Ilyenkor nem csupán esztétikai, de egészségügyi okokból is jogosan gondolhatjuk, hogy szükség van a pótlására.

Hogyan pótolhatjuk a kollagént vegánként?

Mivel a kollagén csak állati kötőszövetekben található meg, így növényekből nem vagyunk képesek bevinni a szervezetünkbe.

Vannak azonban különböző módszerek, amelyek segíthetnek a megfelelő kollagénszint fenntartásában.

1. Életmód

Bizonyos káros szokások, mint az alkoholfogyasztás és dohányzás csökkentik a termelését a szervezetünkben. Ez az oka, hogy gyakran a dohányzók gyorsabban öregszenek, mint nemdohányzó társaik.

A káros szenvedélyektől mentes életmód nagymértékben hozzájárulhat az egészséges kollagénszint fenntartásához. Az erős, közvetlen napfény szintén negatívan befolyásolja a bőrünkben lévő kollagént.

Megfelelő naptej használatával megvédhetjük bőrünket a káros UV-sugaraktól. Az egészséges életmód tehát jelentősen hozzájárul szervezetünk ezen fehérje termeléséhez.

2. A kollagénszintézis fokozása a szervezetünkben

Ahhoz, hogy a szervezetünk előállítsa ezt a speciális fehérjét, különböző tápanyagokra van szüksége. Ide tartoznak az aminosavak, különböző poliszacharidok, kovasavak, C-vitamin és E-vitamin.

Ez azt jelenti, hogy ha bevisszük a szervezetünkbe ezeket az alkotóelemeket, akkor a testünk gond nélkül elő tudja állítani a szükséges kollagént. A jó hír, hogy ezen tápanyagok mindegyike kinyerhető növényi forrásokból.

Aminosavak

A kollagén – mint minden más fehérje – aminosavakból épül fel. Szinte minden növényben találunk aminosavakat, így erre nem is igazán kell jelentős figyelmet fordítani. Az aminosavakban leginkább gazdag tápanyagok közé tartozik a lencse, borsó, bab és quinoa.

Poliszacharidok

A poliszacharidok, vagy összetett cukrok a szénhidrátok csoportjába tartozó cukorvegyületek. Ezek a vegyületek állítják össze az aminosavakat fehérjévé.

Az aloe vera például nagyon gazdag olyan poliszacharidokban, amelyek segítik a hosszabb, erősebb láncok termelését. Ezért van az, hogy az aloe verát gyakran alkalmazzák sebek gyógyításához és napégések kezelésére.

Kovasavak

A szilícium-dioxid, vagy hétköznapi nevén kovasav is jelentősen hozzájárul szervezetünk kollagéntermeléséhez. Ez az ásványi anyag felel a haj, bőr és köröm rugalmasságáért.

Ez az oka annak, hogy a puha- és törékeny körmök megjelenése gyakran szilícium-dioxid hiányra utal. A kovasav amellett, hogy erősíti a hajat és a körmöket, jelentősen csökkentheti a hajhullást is.

Legismertebb kovasavforrás a bambusz, viszont szinte minden növényi táplálék tartalmaz szilícium-dioxidot. Változatos növényi étrend mellett tehát nem kell a hiánybetegségek miatt aggódnunk.

C-vitamin és E-vitamin

C-vitaminra feltétlenül szüksége van a szervezetünknek a kollagén termeléséhez és elraktározásához. Szerepe, hogy a promin aminosavat hidroxilálja, így hidroxi-prolin keletkezik belőle, ami a fehérje szerkezetét stabilizálja. Ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű C-vitamint a szervezetünkbe, akkor a szervezetünk gyengébb láncokat fog létrehozni.

A törékeny haj, gyenge bőr és érzékeny ízületek mind C-vitamin hiányra utalhatnak. Az E-vitamin felerősíti a C-vitamin jótékony hatásait, illetve ez felel a fehérje térhálós szerkezetének kialakításáért.

Nagyon sok C-vitamin található a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben és a savanyú káposztában. Az E-vitamint sárgarépából, hüvelyesekből, aszalt szőlőből és zöld leveles zöldségekből tudjuk leginkább pótolni.

3. Mesterséges források

A kollagént tartalmazó táplálékkiegészítők nagy része állati összetevőket tartalmaz, viszont manapság már génmódosított baktériumokból is elő lehet állítani. A folyamat lényege, hogy a mikrobák genetikai szerkezetéhez hozzáadjuk a kollagént kódoló emberi géneket. Ezáltal a baktériumok képesek lesznek a kollagén építő elemeinek termelésére.

Fontos viszont megemlíteni, hogy jelenleg a gyógyszertárakban és drogériákban kapható mesterséges források leggyakrabban nem baktériumok által létrehozott kollagént tartalmaznak. Ezek általában táplálékkiegészítők, amelyek a szervezetünk természetes kollagéntermelését fokozzák.

Összefoglalás

A kollagén tehát egy olyan fehérje, ami kizárólag állati kötőszövetekben található meg. Ennek ellenére növényi étrenden is nagyon egyszerűen lehet pótolni.

A legjobb megoldás, ha odafigyelünk az előállításához szükséges tápanyagok fogyasztására. Egy helyesen összeállított növényi étrend mellett a szervezetünk képes előállítani megfelelő mennyiségű kollagént.

Adrienn

Adrienn

Újságíró
Két éve döntöttem úgy, hogy áttérek a vegán életmódra, és szinte azonnal állatvédelmi aktivistává is váltam. Ez az életmódváltás rengeteg pozitív változást hozott az életembe, az egyetlen dolog, amit bánok, hogy nem váltottam korábban. Azóta életcélom, hogy minél több embert inspiráljak a változásra, amely a legideálisabb az állatoknak, a környezetnek és az egészségünknek is. Emellett nagyon szeretek sütni-főzni, és igyekszem a teljes értékű növényi étrendet követni. Érdekel továbbá a jóga, meditáció és a spiritualitás világa.

Írd le a véleményed!