Most olvasott cikk
A vegán étrend 42%-kal csökkentené Új-Zéland üvegházhatású gázkibocsátását

A vegán étrend 42%-kal csökkentené Új-Zéland üvegházhatású gázkibocsátását

Új Zéland 42%-kal csökkenthetné a károsanyag kibocsátását vegán étrenddel

Az Otago Egyetem kutatása szerint, ha a lakosság egésze növényi alapú étrendre váltana, Új-Zéland üvegházhatású gázkibocsátása 42%-kal csökkenne.

Jono Drew, a kutatás egyik vezetője szerint nem csak a bolygó számára káros a fennálló táplálkozási struktúra, de az emberek egészségére nézve is katasztrofális hatású.

„Nemzetközi kutatások kiemelték a növényi ételekben gazdag étrend (zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák és hüvelyesek) klímára és egészségre gyakorolt előnyeit”

nyilatkozta a New Food magazinnak.

A kutatók ki akarták deríteni, hogy ezek a megállapítások vajon Új-Zéland esetében is igazak-e. És ha igen, akkor melyik étrend lenne a legjobb az ország számára?Vegán étrend és klímaváltozás

A kutatók Új-Zéland ételelőállításának károsanyag-kibocsátási adatait vették szemügyre, főként az üvegházhatású gázokat, az élelmiszer teljes ciklusát tekintve.

Ebbe beletartozott a termelés, a gyártás, csomagolás, szállítás, raktározás, elosztás, a fagyasztási igény és a szupermarketek költségei. Ezután a kutatócsoport megállapította az egyes étrendek klímára, egészségi állapotra és egészségügyi ellátórendszerre vonatkozó hatásait.

Dr. Alex Macmillan, a kutatás másik vezetője szerint az állati eredetű ételek sokkal több káros hatással bírnak, mint a teljes értékű növényi ételek. Az állattenyésztés vezető oka a klímaváltozásnak.

2018 szeptemberében az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja a húst nevezte meg a „világ legsürgetőbb problémájának”, és az állattenyésztés jelentős csökkentésére buzdított.

A növényi étrendre történő globális áttérés kb. 70%-kal csökkentené a károsanyag-kibocsátást a Tudományok Nemzeti Akadémiájának 2016-ban készült felmérése szerint.

„Szerencsére azok az ételek, melyek az egészségnek is kedveznek, a klímára is jó hatással vannak.”

Ha lakossági szinten megvalósulna az étrendváltás, az üvegházhatású gázok 4-42%-kal csökkennének, attól függően, hogy milyen mértékben sikerül véghezvinni a változást.

Drew feltárt még egy felfedezést. Ha a felnőtt lakosság teljes egészében növényi étrendet követne, és kerülné az élelmiszerpazarlást, akkor az energiamegtakarítás egyenlő lenne azzal az 59%-os csökkenéssel, melyet a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának mérséklésében elértek.A növényi étrend egészségügyi előnyei

A kutatók az Új-Zélandon leggyakrabban fogyasztott ételek egészségügyi hatásait is vizsgálták.

„Azok az ételek, melyekről tudjuk, hogy veszélyeztetik az egészséget, egyúttal környezetszennyezők is. Például a vörös húsok és a feldolgozott húsok a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú diabétesz és egyes daganatfajták kockázatával hozhatók összefüggésbe”

A vegán étrendre váltással Új-Zéland egészségügyi ellátórendszere 14-20 milliárd dollárt spórolna a lakosság élettartama alatt.

A Maori közösség lakossága már áttért a növényi étrendre a fenntarthatóság, az egészség és a gyarmatosításra történő válasz céljából.

„Maori nézőpontból szemlélve a folyók, a tavak és az erdők a mi őseink. Ők a mi részeink, és mi a részük vagyunk. Most a folyóink és erdőink betegek, és az intenzív állattenyésztés, különösen a tejtermelés, óriási szerepet játszik ebben.”

– mondta Lauren O’Connell Rapira, egy vegán maori nő.

(via)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.