Most olvasott cikk
Egészségügyi Világszervezet: a feldolgozott hús rákot okoz

Egészségügyi Világszervezet: a feldolgozott hús rákot okoz

A WHO szerint a feldolgozott húsok és vörös húsok rákot okoznak

A Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) a feldolgozott húsokat a karcinogének közé sorolta, azaz rákkeltőnek minősítette. Ezenfelül a vörös húsról megállapította, hogy nagy valószínűséggel karcinogén, azaz rákot okozhat. A Nemzetközi Rákkutató Intézet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) egyik szervezete.

A feldolgozott húsok közé soroljuk a hot dogot, a sonkát, a szalonnát, a kolbászt és néhány felvágottat. Az elnevezés arra utal, hogy a húst valamilyen formában kezelték, például ízesítették, vagy tartósították. A feldolgozás magába foglalja a sózást, fermentálást, a füstölést és a pácolást. A vörös húsok közé pedig a bárányt, disznót, marhát és kecskét sorolták.

Az eredmény megállapításához 10 országból érkező 22 szakértő vizsgált meg több mint 800 tanulmányt. Napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét 18 százalékkal növeli.

Már minimális mennyiség is árthat

Ez a mennyiség 4 szelet szalonnának vagy egy darab hot dognak felel meg. A vörös hús fogyasztásának esetében a vastagbélrák, a hasnyálmirigyrák és a prosztatarák nagyobb valószínűséggel történő kialakulására találtak bizonyítékot.

Annak, hogy valakinél vastagbélrák alakul ki az élete során 5 százalék esély van. Ha valaki naponta 50 gramm feldolgozott húst fogyaszt, akkor ez majdnem 6 százalék lesz.

„Csökkentenünk kell a vörös- és a feldolgozott húsok fogyasztását annak érdekében, hogy csökkentsük a vastagbélrák és más ráktípusok kialakulásának kockázatát”

– nyilatkozta Dr. Colleen Doyle, az Amerikai Rákkutató Intézek orvosa és dietetikusa.

Az Amerikai Rákkutató Intézet által összeállított étrend nagy mennyiségű zöldség, gyümölcs és teljes értékű gabona fogyasztását ajánlja, emellett pedig korlátozott mértékben javasolja csak a vörös- és feldolgozott húsokat.

Emellett a dohányfüstmentes élet, az egészséges súly megtartása, a rendszeres testmozgás és az alkoholfogyasztás korlátozása csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.