Most olvasott cikk
Ez a vegán anyuka bántalmazásnak érezné, ha húst etetne lányaival

Ez a vegán anyuka bántalmazásnak érezné, ha húst etetne lányaival

A hosszú távú egészségügyi kockázatok miatt szinte abúzusnak érezné egy Skóciában élő vegán anyuka, ha vörös húst adna a gyerekeinek. Rámutatott, a dohányzásra és alkoholfogyasztásra sem buzdítja a szülő a gyerekét, ő pedig ezekkel egyenértékűnek gondolja a húsfogyasztást is.

Kerry Messenger számára nem is kérdés, hogy milyen ételeket tegyen két lánya, a tízéves Isla és a kilencéves Morgan elé. A vegán anyuka mellett gyermekei is a növényi alapú étrendet követik.

A Skóciában élő nő immár húsz éve követi ezt az életmódot. Sokan vádolták meg azzal, hogy ráerőlteti a nézeteit a gyerekeire, ő azonban ezzel a legkevésbé sem ért egyet. „Egyszerűen csak elmagyarázom nekik a valóságot, azaz hogy az állatok számunkra nem egy élelmiszercsoportot jelentenek” – idézi a Mirror.

Kerry szerint ráadásul ezzel nem pusztán egy pozitív szemléletmódra tanítja meg a lányait, hanem hosszabb távú egészségügyi rizikóktól, betegségektől is megóvja őket.

Tudjuk, hogy a vörös hús rákkeltő, akárcsak az alkohol és a dohányzás, olyan betegségeket okozhat, mint a rák. Én pedig nem ezt akarom átadni a gyerekeimnek, szinte bántalmazásnak érezném

– mondta.

A skót vegán anyuka nincs egyedül gondolkodásmódjával. Egyre több család igyekszik etikai vagy egészségügyi megfontolásból növényi alapú étrendet folytatni. A vezető dietetikai szervezetek átfogó tanulmányai szerint pedig a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban, minden ember számára megfelelő.

Hosszabb távon a gyerek döntése

A pszichológusok többsége is hangsúlyozza, hogy még abban az esetben is, ha stabil vegán nevelést kapott a gyerek, fontos hosszabb távon meghagyni neki, hogy a saját étrendjéről döntsön. Ehhez tartja magát többek között a Prove-nak korábban nyilatkozó gyermekpszichológus, Vasas Éva is, aki a magánéletben vegán anyuka.

A döntés szabadsága most is a gyerekemé, itthon nincs hús, de amikor máshol van, azt eszik, amit akar. Ettől függetlenül alapvetően kerüli a húst, tejterméket, mert tudja, hogy mivel jár: tud környezeti terhelésről, az állatok szenvedéséről és az egészségi oldalról is. Ha megtanítjuk a gyerekeknek az állatok szeretetét, onnan már csak egy lépés az állatok tisztelete. De fontos a kettős mércéről való közös gondolkodás is: a malac vagy éppen tehén ugyanúgy érez, kötődik, mint egy kutya, akkor is, ha »haszonállatként« eltárgyiasítjuk. Ez a fajta tudatosság az élet egyéb területein is körültekintő és reflektív gondolkodásra tanít

– mondta.

Így gondolkodik a skóciai Kerry Messenger is. „Ha felnőnek, és úgy döntenek, hogy húst esznek, az az ő döntésük lesz” – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy csodálkozna, ha végül valóban így alakulna a jövő, a lányait ugyanis „érzelmileg nagyon érett” személyiségeknek látja. „Megértik, hogy mi mindent tisztelünk, ami él; nem eszünk meg egy állatot, és simogatunk közben egy másikat” – fogalmazott.

Egy másik vegán anyuka a válást fontolgatta, mikor kiderült férje turpissága

Kétségbeesett férfi írt tavaly levelet a Daily Mailnek. Elárulta, húst etetett a vegán elvek mentén nevelt lányával, a felesége pedig – érzése szerint – túlreagálta a történteket. A nő négy évvel ezelőtt lett vegán, amikor férjével szerettek volna gyermeket vállalni. Az asszony nagy szerepet tulajdonított aztán a növényi étrendnek abban, hogy teherbe tudott esni. A gyermek megszületése után arra kérte a férfit, hogy a lányukat is vegán módon táplálják majd, a férfi pedig beleegyezett.

A számos szakember véleménye nem nyugtatta meg az apát, voltak félelmei a gyermek vegánságával kapcsolatban. Azt ugyanakkor ő is beismerte, hogy a tisztán növényi étrend mellett is kicsattan az egészségtől a kislánya. Végül nem is a saját aggodalmai csitítására adott húst a gyereknek. Ő maga kért az apja hamburgeréből, mikor az anyukája nem volt jelen. Ez pedig idővel rutinná vált – egészen addig, amíg le nem buktak.

A feleségem most válással fenyeget, és azt mondja, nem tudja, meg tud-e még bízni bennem a gyerek nevelésével kapcsolatban. Megértem, hogy mérges azért, mert eltitkoltam a történteket előle. De nem tudok nem arra gondolni, hogy túlreagálja

– írta a férfi.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.