Most olvasott cikk
Sokzöldséges, kiadós lencse dahl

Sokzöldséges, kiadós lencse dahl

zöldséges lencsés dahl recept

Ez a lencse dahl minden, aminek egy ételnek lenni kell: tápláló, egyszerű, laktató és finom, csupa teljes értékű hozzávalóval.

A „dahl” szót eredeti jelentésében az indiai szubkontinensen a felezett hüvelyesekre értik, például a sárgaborsóra, a vörös lencsére és a főzeléklencsére. Nemes egyszerűséggel így hívják az ezekből a hüvelyesekből készült, fűszeres egytálételt is, ami a régió egyik legnépszerűbb étele. Ennek egyik változatát fogjuk ma elkészíteni.

A dahl mellé általában hosszú szemű rizst, például basmatit vagy friss, forró laposkenyeret kínálnak, például naant vagy chapatit.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

  • 1 konzerv vagy 100 gramm száraz lencse
  • ½ konzerv (400 ml fele) kókusztej
  • 150 gramm friss spenót
  • 300 gramm karfiol kisebb rózsákra szedve
  • 2 közepes édesburgonya
  • 400 gramm friss vagy 1 konzerv kockázott paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 3 kövér gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 teáskanál garam masala fűszerkeverék*
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (lehet füstölt is)
  • 1 teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál római kömény
  • frissen facsart citromlé vagy lime-lé

*Ha nem jutsz hozzá, a legtöbb szupermarketben kapható, sima „curry fűszerkeverék” névre hallgató fűszerrel is helyettesítheted. Vagy kikeverheted a garam masalát otthon is: ehhez egy evőkanál római köményre, másfél-másfél teáskanál őrölt koriandermagra, kardamomra és fekete borsra, egy teáskanál fahéjra, valamint fél-fél teáskanál őrölt szegfűszegre és szerecsendióra lesz szükséged.

Elkészítés

1. Száraz lencse esetén: legalább 8 órára lefedve áztasd be, majd alaposan öblítsd át, végül pedig főzd bő, sós vízben kb. 15 percig, vagy amíg majdnem teljesen puha nem lesz. Végül szűrd le és öblítsd át. Konzervlencse esetén: szűrd le és öblítsd át.

2. Egy nagy lábasban hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és közepesen alacsony lángon pirítsd az apróra vágott hagymát öt-hat percig egy nagy csipet só hozzáadásával. Add hozzá a fokhagymát és gyömbért, és pirítsd további egy percig.

3. Tegyél a lábasba még egy evőkanál olívaolajat, majd add hozzá a garam masalát, fűszerpaprikát, kurkumát és római köményt, és folyamatosan kevergetve pirítsd még kb. fél percig. A fűszerek könnyen megégnek, ezért nagyon alacsony lángot használj.

4. Add hozzá a kockázott paradicsomot, egy teáskanál sót, és közepes lángon főzd négy-öt percig, vagy amíg a paradicsomok össze nem esnek.

5. Most jöhet a többi zöldség: a spenót, a karfiol és az édesburgonya, majd a kókusztej is, végül pedig 200 ml víz. Vedd a lángot magasra, majd ha felforrt, vedd megint alacsonyra, és lefedve, a gőzt oldalt kiengedve főzd 20 percig. A lencsét félidőben (10 perc elteltével) add a lábas tartalmához. 4-5 percenként emeld le róla a fedőt, és keverd át.

6. 20 perc után ellenőrizd a zöldségeket (nem kell vajpuhának lenniük, jó, ha van egy kis „tartásuk”!), és ha szükséges, főzd további 5-10 percig.

7. Kóstold, és ha kell, adj még hozzá sót, a tűzről levéve pedig ízlés szerint 1-2 evőkanál frissen facsart citrom- vagy lime-levet.

Tálald a lencse dahlt rizzsel vagy naan kenyérrel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.