Most olvasott cikk
David Attenborough a növényi étrend mellett érvel új dokumentumfilmjében

David Attenborough a növényi étrend mellett érvel új dokumentumfilmjében

A közkedvelt biológus Planet Earth III című dokumentumsorozatában külön kitér a növényi étrend hatékonyságára. A sorozat hetedik epizódja az állattartó mezőgazdálkodás pusztító hatásairól beszél. Kiemeli, hogy a jelenlegi rendszer nagyon komoly erőforrásokat igényel, amelyeknél sokkal hatékonyabb a növényi alapú étrendre való áttérés.

A BBC nagy sikerű, Planet Earth című sorozatának harmadik felvonásában a világhírű természettudós sokkal közvetlenebbül érinti az intenzív állattartás által okozott károkat, mint korábbi filmjeiben. Ezzel együtt felhívja a figyelmet arra, mennyivel hatékonyabb a növényi étrend a vegyes táplálkozásnál. Hiszen nem csupán a biodiverzitás fenntartásában és helyreállításában segíthet, de egészségügyi szempontból is számos előnnyel bír.

A Planet Earth III hetedik epizódjában – melynek címe: Human (Ember) – a biológus arról beszél, hogy milyen drasztikus mértékben alakítottuk át a környezetünket. Vannak állatok, amelyek ehhez megfelelően tudtak alkalmazkodni, de vannak olyanok is, akik szorult helyzetbe kerültek emiatt.

Jelenleg a művelés alatt álló területek túlnyomó részét – több mint 75 százalékát – arra használjuk, hogy haszonállatokat neveljünk

– mondja a nézőknek.

Sir David hozzátette, hogy jelenleg évente körülbelül 70 milliárd állatot vágunk le. A takarmánynövények megtermelése ennyi állat számára pedig nagyon komoly mértékben megváltoztatja az ökoszisztémát, a természetes élőhelyeket.

A növényi étrend segíthet a természet visszavadításában

A természettudós sok évtizeden átívelő karrierje során első kézből tapasztalta meg az emberi tevékenység pusztító hatását. Szemtanúja volt a természetes élőhelyek fokozatos átalakulásának és eltűnésének. Az intenzív állattartás – amely az erdők pusztulásának legaktívabb előidézője – szerepe is szóba került az adásban.

Megjegyezte, hogy évről évre több mint 2 millió hektárnyi területet tüntetünk el az Amazonasból, ami Wales méretével egyenértékű. A kiirtott területen pedig takarmánynövényeket – leginkább szóját – termesztünk, hogy a vágásra szánt állatokat etetni tudjuk. Amennyiben viszont sikerülne áttérni a nagyban növényi alapú étrendre, teljesen megváltozhatnának az arányok.

Amennyiben sikerülne eltávolodni a hús- és tejtermékek fogyasztásától, és előnyben részesítenénk a növényi étrendet, a napból jövő energiát közvetlenül az élelmünk használná fel. És mivel ez sokkal hatékonyabb, mint a növényt megetetni az állattal, majd megenni az állatot, továbbra is elég élelmiszert tudnánk termelni magunknak, mindössze a most művelt terület egynegyedén

– magyarázza a tudós.

Ezzel a lépéssel elképesztő nagyságú területeket tudnánk visszavadítani, vagyis visszaadni a természetnek, ami a biodiverzitás javításához elengedhetetlen. A növényi étrendre való átállás akkora területet szabadítana fel, mint Kína, az USA, az egész EU és Ausztrália együttvéve.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.