Most olvasott cikk
David Attenborough: a Föld nem tud kiszolgálni több milliárd húsevőt

David Attenborough: a Föld nem tud kiszolgálni több milliárd húsevőt

Sir David Attenborough szerint a vegánok mentik meg a világot

Az ismeretterjesztő televízióműsorok atyja, a világ egyik leghíresebb természettudósa, Sir David Attenborough legutóbbi dokumentumfilmjében a húsmentes táplálkozást ajánlja a klímaváltozás elleni harc leghatékonyabb fegyvereként.

Az „Egy élet a bolygónkon” című, önéletrajzi ihletésű alkotásban a 94 esztendős angol természettörténész, író és műsorvezető bátran vállalja meggyőződését, miszerint a bennünket körbevevő természet megmentése érdekében meg kell hoznunk ezt a fontos lépést.

Korunk valódi tragédiája még mindig a kibontakozás fázisában van, ami nem más, mint a biodiverzitás csökkenése. Pedig egyetlen valódi csoda van ezen a földön: az élővilág. S ahogy a természeti környezetünk veszít a sokszínűségéből, úgy leszünk mi is egyre szegényebbek

– elmélkedik a tudós saját életművén és a környezetünkben zajló változásokon a Netflix számára készülő filmjében, majd az ebből fakadó következtetéseket is levonja.

Változtatnunk kell az étrendünkön. Bolygónk egyszerűen képtelen több milliárd húsevőt táplálni. Ha a növényi étrendet választanánk, azzal a Föld hozamát is növelni tudnánk. Márpedig sürgős szükségünk van szabad területekre. A probléma megoldásában pedig ki más is lehetne a legnagyobb szövetségesünk, mint maga a természet?

Attenborough elsősorban a BBC természettudományos szerkesztőségében végzett munkájával szerzett hírnevet, különösen az „Élet” című sorozatával. Az utóbbi időben azonban ő is egyre többet foglalkozott a környezeti problémákkal és gyakran felszólalt az éghajlatváltozás veszélyeit hangsúlyozva.

Ennek keretében számos alkalommal kiemelte a húsfogyasztás káros hatásait, 2017 óta pedig maga is jó példával jár követői előtt.

Tavaly úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy már nem is emlékszik mikor fogyasztott utoljára vörös húst. Ekkor elismerte, hogy a növényi étrend elfogadása korántsem könnyű feladat, bolygónk egészségének megőrzése érdekében azonban ez az egyik legfontosabb lépés.

Esőerdők
Eutah Mizushima / Unsplash

Húsfogyasztás és klímaváltozás

A szakember nem véletlenül említette a vörös húsokat, hiszen ezek fogyasztása hagyja maga mögött a legnagyobb ökológiai lábnyomot. Hatalmas mennyiségű vizet, földterületet és sok más erőforrást használnak fel előállítása során.

A marhahús-termelés ugyanakkor az Amazonas területén elharapózott erdőirtásnak is az egyik legfontosabb kiváltó oka, az intenzív állattenyésztés általánosságban is igen erős hatással van magára a Földre.

Attenborough azonban ennek ellenére optimista, az „Egy élet a bolygónkon” című sorozatban úgy nyilatkozik, hogy a károk nagy része még helyrehozható.

A világ már nem olyan vad, mint volt. Teljesen leromboltuk. Ám, ha azonnal cselekszünk, akkor még helyrehozhatjuk a hibánkat. Vissza kell állítanunk a természet sokszínűségét… Újjá kell építenünk ezt a világot. Ez az újjáépítés pedig sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Egy évszázad múlva, Földünk ismét olyan csodálatosan vad lehet, mint amilyen volt egykoron

– jelenti ki az angol természettudós, ezzel is árnyalva a sokak szerint elkerülhetetlen éghajlati katasztrófával kapcsolatos negatív jóslatok sokaságát.

Sir David Attenborough véleménye mellett pedig nem lehet szótlanul elmenni. Nála talán senki sem ismeri jobban a bolygónkat és annak élővilágát.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.