Egy friss tanulmány szerint a vegán sajtok piaca 2020 végére összesen 2,5 milliárd dollárt érhet.
A Transparency Market Research piackutató cég publikálta a tanulmányt, mely előrejelzi a fenti növekedést. A vegán sajtok népszerűsége egyre nő, mivel a fogyasztók és a termelők is kezdenek elfordulni az állati eredetű sajtoktól.
A nyilatkozat szerint a piacon belüli verseny igen jelentős. Erre válaszként egyre több előállító kiterjeszti kapacitását, hogy eleget tegyenek az igényeknek. A kutatás 2030 végére már 7 milliárd dolláros értéket helyez kilátásba.
„A klímaváltozás, az állatok kihasználása miatti aggodalom, valamint az egészségre gyakorolt szempontok a vezető okai a vegánságnak világszerte. Jelenleg a vegán életmód csúcsra jár, és ez az irány a közeljövőben folytatódni fog”
– jelenti ki a tanulmány.
Jelenleg Észak-Amerika, Európa és az Egyesült Királyság teszi ki a többségét a vegán sajtpiacnak, míg Latin-Amerikában és Ázsiában a legkisebb ez az iparág. De a piackutató felmérése szerint Ázsiában egyre növekvőben van a növényi sajt népszerűsége.
A vegán sajtok iránti igény
A tejtermékek fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent. A kutatások kimondják, hogy a telített zsírsavak összefüggésbe hozhatók a diabétesszel, a szívbetegségekkel, az Alzheimer-kórral. Néhány vizsgálat arra is rámutat, hogy igen nehéz felhagyni a sajtfogyasztással, annak függőséget okozó mivolta miatt.
A fogyasztók azonban egyre nagyobb mértékben fordulnak a vegán sajtmárkák felé, mint a New Roots, a Bute Island, a Miyoko’s, a Violife, és a Daiya – fenntartható, egészséges választást jelentve.
Összességében a vegán termékek piaca hatást gyakorolt a tejtermékfogyasztásra- és előállításra. Sok tejtermékgyártó elkezdett vegán opciókat is kínálni, sőt, kiterjesztették a gyártási folyamatot a növényi tejekre és sajtokra.
„Míg a vegánság futótűzként terjed a világ különböző területein, a vegán sajtpiac különösen szép utat jár be. Néhány szektor a jövőben egyre érintettebb lesz a vegán sajtkínálatban, tekintettel a laktózintoleranciával együtt élőkre, így a péksüteményeket, sós sütiket gyártó cégek is növényi sajtokat fognak használni”
– erősítette meg a Transparency Market Research.
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.