Most olvasott cikk
160 egzotikus állat került elő egy csempész poggyászából

160 egzotikus állat került elő egy csempész poggyászából

Körülbelül 160 egzotikus állat került elő annak az állatcsempésznek a csomagjaiból, akit a perui hatóságok füleltek le. A borzalmas körülmények között szállított állatokat jelenleg két helyen látják el. A csempészett élőlények között voltak olyanok is, amelyek nemzetközi védelem alatt állnak. Sajnos az egzotikus állatok illegális csempészése a drog-, fegyver- és emberkereskedelem mellett szintén nagyon jövedelmező üzletág.

Körülbelül 160 egzotikus állatot – köztük legalább 15 nemzetközi védelem alatt álló fajt – koboztak el egy állatcsempésztől Limában, a Jorge Chavez Nemzetközi Repülőtéren. A perui-amerikai állampolgár Miamiból tartott egy meg nem nevezett ázsiai országba, ahol feltehetőleg a feketepiacon értékesítette volna az állatokat.

A SERFOR (a perui erdészeti és vadvédelmi hivatal) jelentése szerint az elkobzott állatokat borzalmas körülmények között szállították. Gyógyszeres dobozokban, szerszámtároló ládák rekeszeiben voltak bezárva. A kézipoggyászban és a feladott bőrödben is találtak csempészett vadállatokat a hatóságok. Sajnos a szállítási körülmények miatt négy állat életét már nem sikerült megmenteni. A többit jelenleg két intézményben elzártan kezelik.

Az állatcsempész többek között Brazíliából, Panamából, Afrikából származó tarantulákat, vörös gabonasiklókat és békákat akart Ázsiába juttatni, hogy ott értékesítse őket. Az illegálisan szállított állatok között voltak sztyeppi varánuszok, térképteknősök és háromszarvú kaméleonok is. Ezek a fajok mind nemzetközi védelem alatt állnak.

Az állatcsempészet Magyarországon is jövedelmező üzlet

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint az illegális állatcsempészet az egyik legjövedelmezőbb szervezett bűnözési iparág. Egy lapon említhető az ember-, kábítószer- és fegyverszállítmányozással. A Limában lefoglalt állatok feketepiaci értéke több tízezer dollárra rúg, ennyit kaszálhatott volna az állatcsempész, ha nem kapcsolják le időben a hatóságok. Ez az összeg viszont még így is eltörpül az illegális állatkereskedelem éves forgalma mellett, amit 20 milliárd dollárra (több mint 7.000 milliárd forintra) becsülnek.

Arról, hogy a törvénytelen állatkereskedelem – beleértve az egzotikus állatok szaporítását és kereskedelmét is – Magyarországon mekkora probléma, Némedi Edina, az idei civil állatvédője díj tulajdonosa mesélt a Prove-nak.

Magyarországról rengeteg állatot szállítanak ki külföldre – kutyákat, macskákat, egzotikus állatokat és haszonállatokat is. Mint valami svédasztalon, minden információ az orrunk előtt van az állatkereskedelemmel kapcsolatban, csak megfelelő nyelven kell kutakodni. Így pedig gyorsan kiderül, mekkora problémát okoznak külföldön a Magyarországról érkező állatok. Gyakran hamisak az útlevélben található adatok, valójában oltatlan kutyák utaznak ki. Ezekben a történetekben rendszerint szerepet vállal egy állatorvos is, aki vállalja, hogy aláírja a megfelelő engedélyeket

– nyilatkozta Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány tagja, aki hosszú ideje munkálkodik azon, hogy a szaporítótelepek üzemeltetői megkapják megérdemelt büntetésüket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.