Most olvasott cikk
Öt évre betiltják a vadhúst a vuhani húspiacon, ahonnan a koronavírus indulhatott

Öt évre betiltják a vadhúst a vuhani húspiacon, ahonnan a koronavírus indulhatott

Vuhan lett a negyedik kínai város, ahol betiltották bizonyos húsok értékesítését és vásárlását, miután a koronavírus-járvány rávilágított, hogy milyen veszélyeket rejt magában a húsevés. Egyelőre úgy tűnik, csupán 5 évre szól a korlátozás.

A város környékén a vadászatot is megtiltották, kivételt képeznek a kormány által jóváhagyott esetek, mint például a tudományos célú vadászat, a járványmegelőzési vadászat vagy a populáció szabályozása.

Más városok, mint Peking, a 12 millió fős Sencsen és a pár milliós Csuhaj azonban véglegesen betiltotta a kutya- és macskahúst, valamint bizonyos vadállatok fogyasztását.

Helyi aktivisták kampányokat is indítottak, hogy a vadhússal foglalkozó gazdákat segítsék átállni a növénytermesztésre, ami sokkal fenntarthatóbb, kevesebb veszéllyel jár és az állatokat is megmentenék a szenvedéstől. Sokan gyógynövényekről is tanulnak, amivel elhelyezkedhetnek a kínai természetes gyógyászatban.

A hatóságok döntését egyébként hatalmas nyomás előzte meg, a világ minden részéről politikusok, szervezetek, vállalatok, aktivisták és a kínai nép is kérvényezte, hogy tiltsák be a veszélyes vadhús piacokat, mert minden jel arra mutat, hogy a COVID-19 a patkósdenevérek elfogyasztása miatt mutálódott és terjedt el az emberek között, ami több millió fertőzöttet, több százezer halottat és valószínűleg egy újabb világválságot okozott.

Mindezektől függetlenül Kína nemrég a kutyákat a “haszonállat” kategóriából a “háziállatok” csoportba sorolta, ami egy nagyon fontos lépés a jó irányba, hogy egyszer megszűnjenek a kutyahús fesztiválok és a kutyák megölése.

Amíg állatokat használunk, járványok is lesznek

A jelenleg ismert 1400 kórokozó közül 800 állatoktól ered. A COVID-19 tehát csak egy a rengeteg betegségből, ami képes fajok között átlépve embert is fertőzni.

Azonban nem ez az első eset a 21. században, hogy állatról emberre terjedő betegség világjárvánnyá nőtte ki magát. A korábbi koronavírusok, a SARS és a MERS eredete is állatokhoz köthető, illetve a madárinfluenza és a sertésinfluenza is.

Sőt, 2007-ben, a SARS után néhány évvel több tanulmány is próbált figyelmeztetni, hogy nagy az esély hasonló járvány felbukkanására. Emellett majdnem minden évben látunk rá példát, hogy állatoktól eredő, emberre veszélyes kórokozókat fedeznek fel.

Legtöbbször a hordozó állattal való közvetlen kapcsolat által, vagy húsevéssel terjednek át emberre ezek a betegségek.

Mivel sok vadon élő faj hordoz emberekre is veszélyes kórokozókat, logikus lépésnek tűnik a kínai kormány részéről, ha betiltja ezeket a piacokat. Ám minden kormány részéről előnyös lépés lenne, ha felszámolnák a felesleges állathasználó iparágakat, és egy új, biztonságosabb, növényi alapú élelmezési rendszert támogatnának.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.