Most olvasott cikk
Elkötelezett vegánok is nyertek díjakat az idei Oscar-gálán

Elkötelezett vegánok is nyertek díjakat az idei Oscar-gálán

Jessica Chastain vegán aktivista az Oscar-gálán

Alig néhány napja újabb vegán híresség került a reflektorfénybe. Jessica Chastain a „Tammy Faye szemei” alkotásban nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat vehette át az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiájának idei gáláján.

A hét elején, Los Angelesben megrendezett eseményen azonban nem ő volt az egyetlen növényi étrenden élő művész, aki elismerésben részesült. A legjobb eredeti betétdal kihirdetésekor ugyanis Billie Eilisht is a színpadra szólították a „No Time to Die” előadásáért. Elkötelezettségéről a Prove.hu is többször írt már itt, itt és itt.

Jessica Chastainról azonban eddig jóval kevesebbet cikkeztek, friss Oscar-díjasként azonban most az ő vegánságának története is a figyelem középpontjába került. Ráadásul egy valóban érdekes sztoriról van szó.

Küzdelem a betegségekkel

A kaliforniai születésű művésznő édesanyja vegetáriánus szakács volt, így ő maga is élete nagy részében peszkatáriánus étrenden élt, tehát az állati húsok közül csupán halakat fogyasztott. A nagy kedvence azonban a sajtok és a kagylófélék voltak. Jessica ekkoriban a húszas évei derekán járt s már koleszterinproblémákkal küzdött.

Olyannyira, hogy orvosa gyógyszert akart felírni neki, amit ő természetesen elutasított. Kisvártatva rájött, hogy kedvencei éppen, hogy nem segítenek a probléma megoldásában.

A veganizmus felé azonban mégis egy véletlen indította el. Egy nap az egyik barátja saját magának rendelt egy kéthetes nyers növényi alapú programot, amelyet végül Jessicának adott. S bár az első héten nagyon szerencsétlenül érezte magát, a másodikon megtörtént a csoda. Az addig gyakran energiahiányban szenvedő színésznőt mintha kicserélték volna, egyszeriben fantasztikusan kezdte érezni magát a bőrében.

Ő pedig úgy döntött, hallgat a testére, és teljesen vegánná válik. Ám előbb még tett egy próbát. Elment egy étterembe, ahol halat és rizottót rendelt. Aznap éjjel ismét betegnek és energiahiányosnak érezte magát. Ettől a pillanattól kezdve kilenc hónapig csak nyers növényi ételeket fogyasztott, majd áttért az általános vegán életmódra. Bár hétfőnkét azóta is böjti napot tart és csupán zöldturmixot fogyaszt. Ilyenkor önmagára is kicsit jobban figyel, és a testi lelki tisztítással könnyebben vág neki egy újabb mozgalmas hétnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jessica Chastain (@jessicachastain) által megosztott bejegyzés

Vörös szőnyeg és vegán receptek

Mindez lassan tizenöt éve, 2007-ben történt, s Jessica azóta is kitart elhatározása mellett, sőt a vegán életmód egyik lelkes szószólójává is vált. Instagram oldalán a növényi alapú receptek sorát posztolja, s rajongóival rendszeresen megosztja az erőszakmentes élet minden örömét.

A Csillagok között, a Mentőexpedíció és a Bíborhegy sztárja a kozmetikumok közül is kizárólag olyat használ, amelyeket nem teszteltek állatokon, nem hajlandó szőrmét vagy bőrt viselni és a vörös szőnyeges fellépéseket követően újból és újból előveszi alkalmi ruhakölteményeit. Utóbbival követői számára is példát kíván mutatni, akiket arra bátorít, hogy minél ritkábban vásároljanak, ezzel is csökkentve a divatipar amúgy is jelentős környezetszennyezését.

Állatbarátként pedig örökbe fogad minden kis kedvencet, akit csak talál, nyilatkozta évekkel ezelőtt a People magazinnak. Akkoriban egy háromlábú árva kiskutyát vett magához, ám egyáltalán nem örült annak, hogy sétáltatás közben az emberek ferde szemmel néztek a sérült Chaplinre.

A szólás szabadsága

Minél sikeresebb lettem a saját iparágamban, annál többet tanultam meg arról, mi folyik a színfalak mögött. Éppen ezért nagyon erősen hiszek abban, hogy csak olyan terméket szabad megvásárolni, amely garantáltan kínzásmentes

– véli Jessica Chastain, aki meggyőződése ellenére sem gondolja úgy, hogy mindenkinek vegánná kellene válnia. Éppen ezért ő is csak segíteni próbál a követőinek egy egészségesebb és erkölcsösebb döntés meghozatalában, amely nemcsak a társadalmunk, de a saját szívünk érdeke is.

Ha van valami, ami igazán fontos a számodra, arról nyugodtan írhatsz a saját platformodon. S ehhez nem kell sem színésznőnek, sem újságírónak, sem kiadótulajdonosnak lenned. Egyszerűen csak használd a közösségi média adta lehetőséget és szólalj meg

– hirdeti a filmsztár, akinek azért nehézségei is támadnak a növényi étrend terén, különösen akkor, amikor olasz férje családjához látogatnak az öreg kontinensre. Toleráns természetének köszönhetően azonban ezeket a kényelmetlen helyzeteket is elegánsan oldja meg.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.