Most olvasott cikk
Billie Eilish és édesanyja vegán étellel látja el a kórházi dolgozókat

Billie Eilish és édesanyja vegán étellel látja el a kórházi dolgozókat

Billie Eilish és édesanyja vegán ételeket oszt a koronavírus idején

Bár Billie Eilish már kisgyerekként is vegetáriánus étrenden nőtt fel, azonban 14 éves korában a saját elhatározásából tért át a vegán étrendre és életmódra.

Döntése mellett azután is kiállt, hogy népszerűsége az egekbe szökött, ráadásul édesanyjával karöltve még a koronavírus okozta vészhelyzetben is gondoskodnak arról, hogy a vegán éttermek és a kórházak éhes munkatársai egymásra találjanak. Máris elmondjuk, hogyan.

Billie Eilish vegán?

Fiatal kora ellenére köztudott, hogy Billie Eilish már 4 éve elkötelezett követője a vegán életmódnak.

Többször felszólalt az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód ellen és interjúiban is szívesen kritizálja az állatokat kihasználó, nem ritkán megkínzó magatartásformákat és iparágakat.

„Az esetek többségében inkább befogom a számat, mert hiszek abban, hogy mindenkinek azt kellene mondania, tennie és ennie, amit csak akar… És nem érzem szükségét, hogy az emberek képébe vágjam azt, amiben hiszek.

De ember! Ha láttad azokat a videókat, amiket feltettem és nem adsz magyarázatot arra, hogy miért folytatod azoknak a lényeknek az elfogyasztását, akiket a te örömöd kedvéért megkínoztak… Akkor sajnállak téged.

Tudom, hogy a hús jóízű és azt gondolod, hogy te csupán egyetlen ember vagy a sok közül és semmit sem fog megváltoztatni, ha abbahagyod. De ez csak tudatlanság és hülyeség.”

osztotta meg a gondolatait az Instagramon.

Az állatvédelem mellett a klímaváltozás elleni küzdelem terén is gyakran felszólal.

Így tett korábban egy másik vegán hírességgel, Woody Harrelsonnal készített közös videójában is, ahol roppant érzékletesen magyarázták el, mi a baj a globális felmelegedéssel, a Földön tapasztalható egyre melegebb és szárazabb időjárással, valamint a környezetszennyezés volumenével.

Amerika is bajban van

Mára már Amerikában is tombol a vírus, amit sajnos nemcsak az egyre több beteg és az őket ellátó kórházak orvosi személyzete érez meg, hanem a gazdaság is.

Itthon is megfigyelhettük, hogy szinte egész iparágak tűntek el egy pillanat alatt a süllyesztőben. Gondoljunk csak a turizmusra és a pezsgő kulturális élet teljes leállására: a színházak, a mozik, a szórakoztató központok bezárására, a koncertek és fesztiválok elmaradására.

Emellett a koronavírus terjedése miatt nincs könnyű helyzetben a vendéglátó szakma sem, hiszen csupán azon éttermek élhetnek a nyitva tartás lehetőségével, ahol megoldott a házhozszállítás vagy az elviteles rendelés.

Ez viszont nem minden vendéglátóegység számára jelent elérhető alternatívát, de még ha meg is tudják oldani az átállást, nagy kérdés, hogy meddig tudnak majd ilyen formában tovább működni.

Ráadásul a vegán éttermek esetében még azzal is kalkulálhatunk, hogy az alapvetően kisebb célközönség miatt még nehezebb lesz talpon maradniuk. Emellett viszont a kórházakban dolgozók ételellátása nem mindenhol megoldott.

Billie Eilish vegán ételekkel segít

Maggie Baird (Billie édesanyja) megalapította a Support and Feed nevű kezdeményezést, melynek lényege az, hogy több karitatív szervezettel összefogva, egyszerre segítse a los angeles-i vegán éttermek túlélését és a kórházak vegán étellel való támogatását.

A megvalósítást úgy kell elképzelned, hogy a vegán finomságra vágyók vagy felhívják valamelyik helyi vegán éttermet, vagy online adják le a rendelésüket. Ebben pedig jelzik, hogy a rendelést a Support and Feed nevű kezdeményezés nevében teszik.

Ebben az esetben ugyanis nemcsak saját részre rendelhetik meg a kedvenc vegán ételüket, hanem arra is van lehetőségük, hogy anyagi helyzetükhöz mérten néhány plusz fogással a kórházak munkatársainak vagy más, szintén az első vonalban dolgozó szervezetnek is kedveskedjenek.

Ezeket a felajánlásokat mindig 1 héten keresztül gyűjtik az összes résztvevő étteremben és a rendelést követő héten kerül sor az ételek elkészítésére, porciózására és a kiszállítására. Minden részfolyamat során maximálisan ügyelve a higiéniára és a tisztaságra.

Ennek a központosításnak köszönhetően egyébként előre látják, hogy az adott kiszállítás héten mennyi ételadományt tudnak szétosztani a támogatandó egészségügyi, illetve szociális intézmény között, ahol nagyon nagy szükség van az immunrendszert erősítő, vitaminban és tápanyagokban gazdag finomságokra.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.